Search
Close this search box.

Mladi koroški kulinarični mojster Jure Dretnik se bo s koroško mal’co predstavil v Grčiji (FOTO)

Mladi koroški kulinarični mojster Jure Dretnik se bo kot zmagovalec državnega tekmovanja EYCA (European Young Chef Award) konec oktobra udeležil evropskega tekmovanja EYCA v Grčiji, kjer bo predstavil tradicionalno koroško jed – kvočeve nudle v moderni kulinarični preobleki.

Mladi koroški kulinarični mojster Jure Dretnik je včeraj v Kulturnem domu v Slovenj Gradcu pred domačim občinstvom premierno predstavil kratki film Levi devžej / Jure Dretnik EYCA. Film je nastal v sodelovanju s 8Production, kjer so prepoznali Juretovo dobro zgodbo in skupaj z njim posneli spremljevalni 4-minutni film z naslovom Levi devžej. Film bo zgodbo o majhnih VELIKIH drobcih Koroške, Korošcih in Korošicah, ustvarjalnosti, kulinariki in lepotah naše regije ponesel “v širni svet”. Na prireditvi smo si skupaj ogledali slovensko in angleško različico videa in podebatirali z Juretom ter ekipo o projektu EYCA in zakulisju snemanja kratkega filma. Jure je povedal, da so za 4-minutni film porabili kar cel teden snemanja ter dodatni čas, da je ekipa “sestavila” video. V šali je dodal: “Bilo je težko, 4-minute res ne predstavlja veliko časa, še jajce se ne skuhajo tako hitro…”

Bilo je težko, 4-minute res ne predstavlja veliko časa, še jajce se ne skuhajo tako hitro…”

Nekaj besed je namenil tudi tekmovanju. Zaupal nam je, da gre za tekmovanje kjer se predstavijo mladi šefi, stari med 18 in 26 let. Jure zastopa našo Koroško, na kar pa smo lahko še posebej ponosni, saj se tekmovanja lahko udeleži samo en tekmovalec iz posamezne države. “Koroška zaenkrat še ni bila predstavljena” doda Jure. Mladi kuharski mojster se bo predstavil s krožnikom, ki ga je poimenoval Mal’ca koroških koscev (kvočevi nudli, polnjeni z nadevom iz suhih hrušk), katerega je navdihnila zgodba Levega Devžeja, ki jo je napisal koroški pisatelj Lovro Kuhar. Jure je za konec dodal: “Čaka me težka naloga, da predstavim Slovenijo v najboljši možni luči… me že kar malo stiska, saj bom čez en teden že tam.”

JURE DRETNIK SE JE VČERAJ PREDSTAVIL V KULTURNEM DOMU V SLOVENJ GRADCU:

“Nagrado European Young Chef Award (EYCA) podeljuje International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT) s sedežem v Barceloni. Namen tekmovanja je evropski izbor mladega kreativnega kuharja, ki navdih za svoje kreativno delo črpa iz lokalne in regionalne gastronomske kulture. Evropskega tekmovanja se lahko udeleži le en predstavnik iz posamezne države, zato države organizirajo predtekmovanja, kjer izberejo najboljšega posameznika. Tekmovanja se je Slovenija uspešno udeležila že v letih 2016, 2017 in 2018, ko so se naši predstavniki uvrstila v sam vrh najboljših.” so zapisali na spletni strani Šole okusov.

VIR: VIVI.si

Dogodki