Search
Close this search box.

VIDEO: Letošnji finančni načrt SB Slovenj Gradec potrjen. Roboti bodo začeli hrano dostavljati konec leta

Finančni načrt Splošne bolnišnice Slovenj Gradec predvideva, da bo bolnišnica letos poslovala z 293.000 evri primanjkljaja. Če bo šlo po načrtih, pa bodo konec leta hrano iz kuhinje do oddelkov že prevažali roboti.

Včeraj je v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec potekala 10. redna seja Sveta zavoda, na kateri so člani sveta soglasno sprejeli in potrdili novelacijo sanacijskega programa bolnišnice in finančni načrt za leto 2019, ki predvideva, da bo bolnišnica letos poslovala z 293.000 evri primanjkljaja. Če bo šlo po načrtih, pa bodo konec leta hrano iz kuhinje do oddelkov že prevažali roboti.

Naj spomnimo, da so člani sveta zavoda že junija 2018 potrdili sanacijski program Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, tokrat pa so na seji zaradi spremenjenega splošnega dogovora za leto 2019 in zaradi zahtev Ministrstva za zdravje, ki želi, da v SB Slovenj Gradec pripravijo bolj konkretne ukrepe, obravnavali in potrdili noveliran sanacijski program.

Prihranek sanacije v SB Slovenj Gradec znaša 2,7 milijona evrov, v letu 2019 pa bolnišnica predvideva 293 tisoč evrov izgube.

Od dosedanjih 57 ukrepov so jih že uresničili 27, sedem so jih črtali, ostaja jih pa še 23, ki jih je predhodno odobril tudi strokovni svet bolnišnice in kolegij zdravstvene nege. Direktor slovenjgraške bolnišnice Janez Lavre je ob tem povedal: »Ostaja 23 ukrepov, nekateri so združeni, vsi skupaj novelirani, prinašajo pa 2,7 milijona evrov prihranka v letošnjem letu. V kolikor bodo seveda vsi realizirani, prepričan sem, da bodo, predvsem pa tisti, na katere imamo mi sami v bolnišnici vpliv.«

Lavre je pojasnil, da gre za ukrepe natančnejšega spremljanja in obravnavanja kliničnih poti, digitalizacije, spremembe organizacije dela pri posameznih enotah, pri varčni uporabi zdravil in zdravstvenih materialov. Seveda ne na škodo bolnikov, je še dodal. Dejal je tudi, da v bolnišnici nadzirajo stroške izobraževanja, da bodo vsi, ki bodo šli na izobraževanje na stroške bolnišnice, tudi prinesli potrdila in predstavili novosti ter kaj bo to dobrega prineslo za ustanovo.

Leto 2018 je Splošna bolnišnica Slovenj Gradec zaključila s 514.000 evri primanjkljaja.

Da so preteklo leto zaključili v rdečih številkah, je Lavre kot razlog navedel stroške dela in pomanjkanje zdravnikov, nosilcev zdravstvene dejavnosti, zaradi česar niso opravili vsega ambulantnega programa, ki bi ga lahko. Letošnjo vrednost investicijskega programa ocenjuje na 1,6 milijona evrov, tako da lahko potem zaključijo celotno sanacijo kuhinje, pri kateri zdaj poteka druga faza obnove.

Več o letošnjem finančnem načrtu in največjih investicijah pa si poglejte v video izjavi, ki jo je posnela KTV Dravograd.


Video: KTV Dravograd

Če bodo dobili odobrena nepovratna evropska sredstva za delno robotizacijo transportnega sistema, Lavre predvideva, da bi lahko v šestih ali sedmih mesecih uvedli projekt. Če bo do odobritve sredstev prišlo junija, potem lahko pričakujemo, da bodo v bolnici roboti razvažali hrano še letos. Kot je še povedal Lavre, zaradi uvedbe robotov ne bodo odpuščali, ampak bodo zaposlene prerazporedili na druga delovna mesta.

Sanacijski program na čakalne dobe ne vpliva veliko, če bi imeli zaposlenih več zdravnikov, do teh čakalnih dob ne bi prihajalo. Lavre je še poudaril, da se je potrebno zavedati dejstva, da smo v Sloveniji. Da se tudi tam, kjer čakalne dobe zmanjšajo v dveh do treh tednih le te podaljšajo zaradi bistveno večjega priliva napotnic na teh vrstah zdravstvenih dejavnostih. S čimer dokazujejo, da delajo v posameznih ambulantah več, kot se od njih pričakuje, je še razloži Lavre.

Dogodki

Finančni načrt Splošne bolnišnice Slovenj Gradec predvideva, da bo bolnišnica letos poslovala z 293.000 evri primanjkljaja. Če bo šlo po načrtih, pa bodo konec leta hrano iz kuhinje do oddelkov že prevažali roboti.