Search
Close this search box.

V SB Slovenj Gradec načrtujejo uvedbo robotov za razvoz hrane

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec je lansko leto po prvih ocenah sklenila z manj kot enim milijonom evrov primanjkljaja, kar je manj kot v sanacijskem programu predvidenih 1,29 milijona, je za STA povedal direktor bolnišnice Janez Lavre. V slovenjgraški bolnišnici pa nadaljujejo z visoko zastavljenimi cilji tudi v prihodnje. Med drugim načrtujejo prenovo kuhinje in uvedbo robotov za razvoz hrane in zdravil, s katerimi bodo razbremenili osebje.

Kot poroča spletni portal 24ur, naj bi v slovenjgraški bolnišnici že kmalu po hodnikih hrano raznašali roboti. Tako bodo razbremenili osebje, ki mora vsak dan od kuhinje do oddelkov potiskati tudi več kot 100 kilogramov težke vozičke. Dnevno razdelijo tudi po 1200 obrokov hrane. Po novem naj bi to opravljali roboti, ki jih nameravajo kasneje uporabljati tudi za prevoz umazanega perila in za dostavo zdravil. Robotov na ta način v Evropi sicer ne uporablja še nihče. Na Novi Zelandiji in v Južni Koreji pa jih od lani.

Lavre je za 24ur med drugim povedal, da imajo podobno tehnologijo sicer v Celovcu, vendar tam roboti vozijo po tirnicah in so zelo togi, ti slovenjgraški pa bi bili bistveno manjši in okretnejši. Na dolgi rok bi jih lahko uporabili tudi za razvoz zdravil in perila. Roboti pa ne bodo zamenjali zdravstvenega osebja pri končnem razdeljevanju kosil, saj lačnim bolnikom topel stisk roke prinese več kot pa hitro prinešen topel obrok, še poroča spletni portal 24ur.

Direktor Janez Lavre pa je pred dnevi, v oddaji Aktualno v letu 2019, na Koroškem radiu, pojasnil tudi usmeritve strokovnega razvoja bolnišnice in obnove kuhinje. Kot poroča Koroški radio, bo le ta precej obsežna, kar bo zanašalo dober milijon evrov. Posodobitev kuhinje bo precej izboljšala ponudbo bolnišnice na tem področju, ko večina pravi, kako dobro hrano imajo. Če bo šlo vse po sreči, pravi Lavre, bi lahko slovenjgraški bolnišnici uspelo pilotno in edini v Evropi v dostavo vozičkov s hrano in zdravili vključiti tudi robote, kar bi precej razbremenilo zaposlene. Če jim bo to uspelo skupaj z ravenskim in avstrijskim podjetjem, potem bodo kuhinjo posodobili tudi v tej smeri, navaja Koroški radio.

V oddaji pa smo tudi izvedeli, da je Splošni bolnišnici Slovenj Gradec s sanacijskim programom doslej uspelo načrtovano izgubo precej zmanjšati, prav tako je konec preteklega leta direktor Janez Lavre pohvalil sodelovanje z Območnim Zavodom za zdravstveno zavarovanje in vse svoje zaposlene. Prvič doslej pa jim je uspelo odpraviti čakalne dobe za operacije kolka, kolen, žolčnih kamnov in kil, oziroma bi operacij lahko izvedli še več, če bi imeli paciente.