Vaška skupnost Šmiklavž praznuje

Šmiklavž
Vaška skupnost Šmiklavž

Ob prazniku vaške skupnosti vas Svet Vaške skupnosti Šmiklavž in Mestna občina Slovenj Gradec vabita k skupnemu praznovanju. Pripravili so več zanimivih dogodkov, na katere ste vljudno vabljeni, da se jih udeležite.

V četrtek, 26. avgusta bo ob 17. uri otvoritev ceste pri kmetiji Štih.

V nedeljo, 29. avgusta vaška skupnost Šmiklavž organizira vsakoletno golažijado. 

Ekipe so vabljene na zbirno mesto pred OŠ Šmiklavž ob 9. uri, s kuhanjem bodo pričele ob 10. uri, golaž in druženje z obiskovalci pa bo na programu ob 12. uri.

Kako poteka tradicionalna golažijada, si lahko ogledate TUKAJ.

Če pa vas bo pot res zanesla v Šmiklavž in tega prelepega kraja še ne poznate, si lahko hkrati ob dobrem brezplačnem kosilu ogledate še njihove krajinske znamenitosti.

Šmiklavž je le 2,5 km oddaljen od Podgorja in 9 km od Slovenj Gradca. Zrasel je ob križišču starih poti, ki so bile naravna vez med Mislinjsko, Šaleško in Savinjsko dolino. Danes, ko poteka cestna povezava skozi Hudo luknjo, je Šmiklavž le še stičišče zanimivih dolinic, ki so jih oblikovali potoki Jenina, Burčnica, Kolarnica in Štihovec.

Nad Šmiklavžem leži Graška Gora, zahodno pa Vodriž. Obe hribovski naselji sestavljajo samotne kmetije, ki so si našle prostor na ne preveč strmih pobočjih. Kot da čas tu teče počasneje – ob praznikih še vedno streljajo z možnarji, na zabavah igrajo šmiklavški muzikanti s harmoniko in dvema klarinetoma in (podobno kot v Podgorju in Razborju) ljudje še ohranjajo ljudske običaje.

Graška gora (825 m)  je bila najbrž prehodna že v prazgodovini. Domnevajo, da so Rimljani tod speljali krak rimske ceste iz Savinjske doline proti Colatiu. V času boja za prevlado krščanstva v starem Rimu (v 4. stoletju) so na Graški gori požgali poganski tempelj – verjetno mitrej, raziskovanja pa so odkrila tudi ostanke starokrščanske cerkve iz 5. ali 6. stoletja. Danes je Graška Gora priljubljena izletniška točka številnih Štajercev in Korošcev ter okoličanov, saj so večkrat organizirani pohodi in izleti na Graško Goro.

Ogledate si lahko ruševine gradu Vodriž, ki ima zelo zanimivo zgodovino.

“Zgrajen je bil na začetku 14. stoletja, v pisnih virih pa je prvič omenjen leta 1338 kot “Widerdriezz”, ko so si ga bratje Henrik, Bertold in Friderik Hebenstreit razdelili na tri dele. Posest je bila fevd oglejskega patriarha. Njegov naslednji lastnik je bil Henrik Vitanjski. Leta 1436 se je lastništvo preneslo na Habsburžane, saj so ga takratni trije neplemiški lastniki prodali nadvojvodi Frideriku. Habsburžani so ga kot deželnoknežji fevd podelili Hansu Ungnadu. Nato je grad od leta 1564 posedoval Erazem Gall. Še pred letom 1629 je bil v rokah Joahima pl. Ruessa, in nato baronov Teuffenbachov. Ti so ga leta 1727 prodali baronu Janezu Jožefu Gabelkhovnu. Konec 18. stoletja je gospostvo in grad hitro menjavalo lastnike, pri čemer je grad počasi propadal in konec stoletja več ni bil poseljen.

Grajski kompleks vsebije grajsko kapelo, ki je bila postavljena okoli 15. stoletja ob severnem obrambnem zidu, prvotna kapela pa se je nahajala v stanovanjskem delu gradu. Grad Vodriž naj bi pogorel leta 1766 in bil nato tudi opuščen. Grad Vodriž na franciscejskem katastru za Štajersko, 1823-1869.

Je ena najmogočnejših grajskih razvalin na Koroškem oz. kar na ozemlju celotne Slovenije  in kot tak zavarovan kot kulturni spomenik državnega pomena.”

Morda še starejša stavba kot grad Vodriž je cerkev sv. Miklavža, ki ima romansko zasnovo, kasnejše   predelave pa so ji dale današnjo podobo. Tudi cerkev sv. Helene na Graški Gori je iz istega obdobja. Krasi jo baročni oltar iz leta 1670.

“Vodriž po krivici sodi med manj znane gradove, vendar se na nobeni naši razvalini ni ohranilo toliko pristnih srednjeveških arhitekturnih členov.” (Ivan Stopar)

Vir: MO SG

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.