Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu bodo izbrali mlado kmetico in mladega gospodarja 2019. Med tekmovalci tudi trije Korošci

Aktualni mladi kmetici Marjeti Šteharnik iz Pameč pri Slovenj Gradcu in aktualnemu mlademu gospodarju Mateju Ržku bo zadnje leto ostalo v lepem spominu. Oba pa se že veselita svojih naslednikov, ki ju bodo razglasili v petek, 13. septembra, v Slovenj Gradcu.

Letošnji september bo v Slovenj Gradcu zaznamovalo pestro dogajanje ob občinskem prazniku Mestne občine Slovenj Gradec, ki ga Slovenjgradčani praznujejo 19. septembra, kot obeležitev prejetja naziva mesta Glasnik miru. Pester sklop prireditev v organizaciji Javnega zavoda Spotur se letos predstavlja z novim imenom ESGE Fest, v okviru katerega bo potekala tudi jutrišnja prireditev Izbor Mlade kmetice in Mladega gospodarja 2019.

Lanskoletna zmagovalka na izboru za mlado kmetico leta, Marjeta Šteharnik iz Pameč, članica DK Mislinjske doline, je »kriva«, da bo sklepno dejanje Izbora Mlade kmetice in Mladega gospodarja 2019 tokrat potekalo na Koroškem.

VIDEO: Stepanje snega v praktičnem delu na lanskem izboru na Prevaljah. Najboljša med kandidatkami je bila Marjeta Šteharnik.

Izbor za mlado kmetico in mladega gospodarja 2018

Trenutno na Prevaljah v Družbenem domu poteka Izbor za mlado kmetico in mladega gospodarja 2018. Tekmovanje je na vrhuncu. VIDEO: Stepanje snega v praktičnem delu. Najboljša med kandidatkami naša Marjeta Šteharnik.Tekmovanja še ni konec.VIDEO: Duša Komprej

Objavil/a Koroške Novice dne Sobota, 08. september 2018

Preberite tudi: FOTO: Mlada kmetica leta je postala Marjeta Šteharnik iz Pameč

Organizatorja akcije ČZD Kmečki glas in tednik Kmečki glas bosta skupaj s soorganizatorji MO Slovenj Gradec, Spotur Slovenj Gradec in Društvom kmetic Mislinjske doline pripravila v petek, 13. septembra, v Slovenj Gradcu razburljivo tekmovanje in druženje za mlado kmetico in mladega gospodarja leta, ki se bo začelo ob 17. uri.

Udeleženci izbora bodo v Slovenj Gradec prispeli že v jutranjih urah, kjer jih najprej čaka sprejem pri županu MO Slovenj Gradec Tilnu Kluglerju z manjšo pogostitvijo, nakar si bodo ogledali mesto miru in se podali do Galerije Perger. Se okrepčali na Turistični kmetiji Klevž na Legnu, nakar pa se bodo vrnili v center Slovenj Gradca, kjer bo od 17.00 naprej potekalo tekmovanje za laskavi naziv, Naj mlada kmetica oz. gospodar leta 2019. Poskrbljeno bo tudi za kulturni program, v katerem se bodo med drugim predstavile tudi članice pevskega zbora DK Mislinjske doline Bršljanke.

Med tremi kandidati in sedmimi kandidatkami se bodo za laskavi naziv potegovali tudi trije Korošci, in sicer Albina Sušec, Renata Kobolt in Uroš Hovnik. Slednji je, glede na število prijavljenih kandidatov, že avtomatsko med finalisti. Vprašanje pa je, katero mesto bo osvojil na koncu. Korošici pa se bosta morali za preboj med finalistke bolj potruditi.

Na kratko o koroških kandidatih:

  • Renata Kobolt z Mute, ki jo je na tekmovanje prijavilo Društvo kmetic Dravograd. Renata kmetuje skupaj z družino na govodorejski kmetiji Ot, ki se nahaja približno 800 metrov nad morjem. Renata je leta 2013 postala mlada prevzemnica, pridobila je tudi ekološki certifikat ter pristopila v ukrep KOP OP. Kmetija obsega 40 hektarjev, pri čemer je 30 hektarjev prekritih z gozdom, preostale površine pa so obdelovalne. Glavna kmetijska panoga je govedoreja, reja krav dojil. Sicer pa, kot je za Kmečki glas povedala Renata, z možem Damjanom razmišljata tudi o drugih dejavnostih, saj govedoreja ni najbolj obetavna. Poleg dojil pri njih najdete tudi cikasto govedo, plemenskega bika, piščance in kokoši ter zajce. Ukvarjajo pa se tudi z razrezom hlodovine.
  • Druga koroška kandidatka prihaja s Sel pri Slovenj Gradcu. Albina Sušec je članica DK Mislinjska dolina, ki je letošnji soorganizator prireditve. Albina kmetuje na družinski kmetiji Šuler, na približno 740 metri nad morjem. Kmetijo, v velikosti 40 hektarjev, od tega 12 hektarjev obdelujejo, ostalo pa je gozd, je pri komaj 27-letih prevzela od staršev. Zdaj že devet let uspešno kmetuje in nadaljuje s poslanstvom njenih predhodnikov. Pred štirimi leti je pridobila tudi certifikat ekološke kmetije. Ukvarjajo se z govedorejo, pridelavo in predelavo mleka. Na leto oddajo približno 70.000 litrov mleka, v sirarni pa ga predeljao približno 300 litrov na teden. Trenutno imajo na kmetiji 16 krav in približno toliko tudi mlade živine, ki se pase na pašnikih. Za delo poprimejo vsi, tako Albina kot njen mož Jože, vsi trije njuni sinovi, še vedno pa pri delu pomagata tudi njena starša.
  • Edini koroški kandidat prav tako prihaja s Sel, kjer kmetuje skupaj s partnerko Majo in njunima sinovoma, pri kmečkih opravilih pa jim pomagata tudi njegova starša. Kmetija v velikosti 30 hektarjev je usmerjena v prirejo mleka. Uroš kmetuje še na eni kmetiji, ki jo je podedovala njegova mama, v najem pa je vzel že stričevo kmetijo, tako da skupaj obdeluje kar 80 hektarjev, polovico površin prekriva gozd. Na kmetiji imajo 40 molznic, prav toliko pa tudi mlade živine. Vsako leto oddajo Mlekarni Celeia približno 300.00 litrov mleka. Njihovo mleko se ponaša s certifikatom Brez GSO, krmo za živali pa pridelujejo sami. Uroš ima tudi za v prihodnje velike načrte in cilje, saj je zagnan mlad prevzemnik, ki mu energije kar ne zmanjka.

Kot navaja Kmečki glas, se letošnji kandidati in kandidatke, ki so za prijavo na tekmovanje morali izpolnjevati tudi določene pogoje, nanj že zavzeto pripravljajo, čeprav vsi zatrjujejo, da je pomembnejše sodelovati kot zmagati. Med drugim je bil pogoj za prijavo na izbor starost, najmanj 18 in največ 40 let na dan prijave, kandidat oziroma kandidatka pa mora živeti na registrirani kmetiji, zaposlen(-a) je lahko tudi drugje.

Tekmovalci in tekmovalke pa se bodo potegovali tudi za bogate nagrade, in sicer bo ČZD Kmečki glas podaril zmagovalcu 500 evrov (bruto), Nakazilo Deželne banke Slovenije na TRR, odprt pri DBS, v višini 350 evrov bosta prejela drugo uvrščena, za doseženo tretje mesto pa bodo podelili darilni bon Semenarne Ljubljana v vrednosti 100 evrov.

Preberite tudi: V Pamečah se je odvilo srečanje pri mladi kmetici leta 2018 Marjeti Šteharnik (FOTO)

Tako se je zmage lani razveselila Marjeta Šteharnik, ki so jo ves čas tekmovanja bodrile članice DK Mislinjske doline

Vsi kandidati so zagnani za delo in uspešni na svojih kmetijah, zato bosta šla laskava naziva v prave roke. Zagotovo pa si Korošci želimo, da o dveh zmagah, ki sta jih osvojili v preteklih letih Marjeta Šteharnik in Tatjana Ladnek, ostane tudi tretji laskavi naziv na Koroškem, zato pridite v Slovenj Gradec podpret koroške kandidate in jim z bučnim navijanjem pripomorete doseči željen rezultat, zmago.