Search
Close this search box.

FOTO: Mlada kmetica leta je postala Marjeta Šteharnik iz Pameč

Lanskoletna zmagovalka na izboru za mlado kmetico leta, Tatjana Ladinek, predsednica Društva kmetic Mežiške doline, je bila »kriva«, da je bil izbor Mlade kmetice in Mladega gospodarja 2018 na Prevaljah. Na Prireditvi, ki so jo organizirali: ČZD Kmečki glas in tednik Kmečki glas, Občina Prevalje in Društvo kmetic Mežiške doline sta bila najuspešnejša Marjeta Šteharnik iz Društva kmetic Mislinjske doline ter Matej Ržek, ki so ga na tekmovanje prijavile članice DPŽ Blegoš.

Tekmovalke in tekmovalci so na Prevalje prispeli že v dopoldanskem času, si ogledali razstavo DK Mežiške doline, ob njihovi 25. letnici delovanja, Čebelarsko – sadjarski učni center Na Fari na Prevaljah in Železarski muzej na Ravnah. Po kosilu so se vrnili v Družbeni dom na Prevalje, kjer so jih že čakali njihovi navijači, ki so za vse sodelujoče navijali zelo zavzeto skozi celotno tekmovanje. Tako da je bilo vzdušje res izjemno.

Med obiskovalci je bilo moč zaslediti tudi nekaj znanih obrazov, med drugimi se je prireditve udeležil Jani Prednik, poslanec Državnega zbora Slovenije, dr. Matija Tasič, župan Občine Prevalje, mag. Romana Lesjak, županja Občine Črna na Koroškem, Peter Zadel, direktor ČZD Kmečki glas, Peter Vrisk, direktor Zadružne zveze Slovenije, Irena Ule, predsednica Zveze kmetic Slovenije …

Prisotna pa sta bila tudi lanskoletna zmagovalca Tatjana Ladinek, Mlada kmetica in Jakob Dolinar, Mlad gospodar.

Samo tekmovanje je bilo sestavljeno iz dveh delov. Kandidati so najprej pokazali teoretično znanje o treh temah: žganjekuhi, čebelarjenju in poljščinah. V prvem delu je največ točk zbrala Črnjanka Kristina Adamič, ki je na koncu v ženski konkurenci zasedla četrto mesto. Prav tako četrti pa je bil tudi domačin Luka Kordež.

Za obiskovalce je bil bolj zanimiv praktičen del, kjer so se kandidatke in kandidati med seboj pomerili v polnjenju antistresnih žogic z žitom, stepanju snega iz beljakov ter ribanju zelja. Kjer je pri dekletih bila nepremagljiva končna zmagovalka Marjeta Šteharnik iz Pameč, ki z družino kmetuje na gorsko-višinski kmetiji, veliki 10 ha, kjer redijo predvsem živali. Za sprostitev se ukvarja z vrtnarjenjem in rada bere romane, poznana je po peki sončnic iz kvašenega testa in pripravi odličnih mesnih tort. Med fanti pa Matej Ržek iz Poljan, ki je prav tako doma na gorsko-višinski kmetiji na Gorenjskem. Na kmetiji se pretežno ukvarjajo z živinorejo, Matej pa tako kot njegova mama prav tako obvlada peko drobnega peciva, v ponudbi ga imajo več kot 15 različnih vrst, pečejo pa tudi domač kruh in potice. Na mesec porabijo 1,5 tone moke.

Med prireditvijo so zaplesali člani Folklornega društva Holmec, posebej napisano pesem za ta dogodek, iz pod peresa Angele Štajner so zapele članice pevskega zbora DK Mežiške doline Vesele kmetice, dogajanje pa sta s harmoniko popestrila tudi učenca Glasbene šole Ravne na Koroškem, Florjan Ladinik in Aljaž Reiter.

FOTO in BESEDILO: Duša Komprej

Dogodki