Search
Close this search box.

V Sloveniji potrjen prvi primer okužbe z novim koronavirusom

Fotografija je simbolična

V Sloveniji so odkrili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Okuženi je prišel iz Maroka preko Italije v Slovenijo, trenutno je na infekcijski kliniki UKC Ljubljana, v sobi, ki je bila predvidena za sprejem prvih bolnikov, je pojasnil minister za zdravje Aleš Šabeder. NIJZ bo identificiral osebe, s katerimi je bil okuženi v stiku.

Okuženi je danes obiskal svojega osebnega zdravnika, ki ga je glede na vidne znake obolelosti napotil na infekcijsko kliniko Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer so mu odvzeli bris. Rezultat na okužbo je bil pozitiven, bolnika pa so skladno z vnaprej določenim protokolom tudi hospitalizirali, je na večerni tiskovni konferenci sporočil Šabeder.

Okuženi je slovenski državljan in je star okoli 60 let. Po prvih informacijah je iz Maroka do Italije prispel z letalom, nato pa pot nadaljeval do svojega doma v Sloveniji. Njegovo zdravstveno stanje je po aktualnih informacijah pristojnih kljub okužbi dobro.

Video: Avtor: Urad vlade za komuniciranje. Izjava za javnost.

Na ministrstvu so bili po besedah Šabedra o pozitivnem rezultatu okužbe z novim koronavirusom obveščeni okoli 20.45. Testiranje je opravil ljubljanski inštitut za mikrobiologijo in imunologijo.

Preberite tudi: Slovenjgraška bolnišnica prva v Sloveniji z zabojniki za izolacijo morebitnih pacientov s koronavirusom (FOTO in VIDEO)

Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je pojasnila, da še raziskujejo, kje bi bilo možno mesto okužbe. Za zdaj po njenih besedah kaže, da gre za uvožen primer in da se je oseba okužila v Maroku.

Pristojni bodo okuženo osebo vprašali, kje se je gibal, preučili bodo njegovo stanje in se pogovorili predvsem o njegovih visoko rizičnih kontaktih, za katere so, kot je izpostavila Sočanova, predvideni najbolj strogi ukrepi. Za zdaj tako še nimajo točnih podatkov o stikih, naloga pristojnih pa je, da jih identificirajo. Predvidevajo, da je bil v stiku z več osebami, saj je od prihoda domov do obiska infekcijske klinike minilo nekaj dni. “Naše delo je, da jih najdemo in jim svetujemo, kar je potrebno, da se okužba ne bo širila,” je poudarila.

Razpravo o aktualni situaciji bodo po Šabedrovi napovedi opravili tudi na vladni ravni.

Vse slovenske sosednje države so do zdaj že potrdile prve primere okužb, Slovenija se je tako nocoj pridružila več kot 80 državam, ki beležijo okužbo s tem virusom.

Preberite tudi: Prva primera koronavirusa tudi na Madžarskem, imajo ga že vse slovenske sosede

Koronavirus je izbruhnil konec lanskega leta v mestu Wuhan v kitajski provinci Hubei. Žarišče izbruha naj bi bila tržnica z ribami in živalmi, kjer se je virus razširil z živali na človeka.

Nov koronavirus so poimenovali sars-cov-2, bolezen, ki jo virus povzroča, pa covid-19.

Prva Slovenca, okužena s sars-cov-2, sta bila sicer februarja potnika ladje Diamond Princess, a sta jo po tedanjih zagotovilih pristojnih prebolela na Japonskem.

Preberite tudi: Korošča z japonske križarke sta se po 12 dneh v bolnišnici vrnila v domovino