Search
Close this search box.

Korošča z japonske križarke sta se po 12 dneh v bolnišnici vrnila v domovino

Zadnja dva slovenska potnika z ladje za križarjenje Diamond Princess sta danes popoldne prispela v domovino, je povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek. Potnika, ki sta bila na zadnjih testiranjih za novi koronavirus negativna, se počutita dobro, med bivanjem v bolnišnici na Japonskem pa nista huje zbolela.

Zgodba z ladjo Diamond Princess, na kateri so bili potniki v daljši karanteni, kar je sprožilo hitro širitev okužb z novim koronavirusom, je tako za Slovenijo zaključena, je v izjavi za medije dejala državna sekretarka.

VIDEO: Izjava ob vrnitvi dveh slovenskih državljanov z Japonske. Avtor: Urad vlade za komuniciranje

Ker sta imela potnika ob izkrcanju z ladje v Jokohami na Japonskem pozitiven bris, so ju oblasti skladno s protokolom poslale v bolnišnici, kjer pa po besedah Repar Bornškove nista huje zbolela oz. sta imela le blage težave.

V Sloveniji so doslej opravili 183 testov na novi koronavirus. Danes do 12. ure so bili vsi negativni, je zapisano na spletnih straneh vlade.

Po 12 dneh so jima pristojni spet vzeli brise, ti pa so pokazali, da v sebi nimata več virusa. Bila sta tako odpuščena kot normalna zdrava človeka, potovala sta s komercialnim letom in lahko tudi v Sloveniji živita normalno, je bila jasna državna sekretarka. Na ljubljansko letališče sta priletela v dopoldanskih urah.

Pristojni v Sloveniji so se z njima že pogovorili in po besedah Repar Bornškove sta izrazila strah glede stigmatizacije njiju in njunih svojcev, do česar naj bi pri ostalih štirih potnikih z ladje prihajalo. Zato se bosta nekaj dni verjetno držala bolj zase.

“Ko ozdraviš, si zdrav in nisi več kužen,” je zato znova podčrtala državna sekretarka in dodala, da je v Sloveniji šest zdravih ljudi z omenjene ladje, štirje so preventivno še v karanteni, dva pa nista niti zares zbolela za boleznijo covid-19.

Protokol na Diamond Princess po odkritju okuženih z novim koronavirusom je bil tak, da so pred odhodom testirali vse potnike in tiste s pozitivnim brisom hospitalizirali v bolnišnico ne glede na to, ali so sploh imeli kakšne bolezenske znake ali ne, pa je pojasnila direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat.

Komentirala je tudi ugotovitve raziskave, ki so jo opravili na švedski univerzi Umea, da je karantena, ki so jo za potnike in člane posadke na krovu križarke Diamond Princess v Jokohami uvedle japonske oblasti, povzročila številne dodatne okužbe z novim koronavirusom, ki bi se jim sicer dalo izogniti.

“Karantenizacija, torej zadrževanje velikega števila oseb na enem mestu, nikoli ne pomeni varnosti, ampak v glavnem tveganje,” je izpostavila Pirnatova. Ladjo Diamond Princess je opisala kot neke vrste inkubator, kjer se je bolezen še lažje širila kot sicer, zato je bil tudi delež okuženih bistveno višji kot v Wuhanu.

Dogodki