Search
Close this search box.

V občini Ravne na Koroškem v teku veliko naložb, Ivarčko jezero z novim lastnikom

V občini Ravne na Koroškem je trenutno v teku zelo veliko naložb na različnih področjih. Največja občinska naložba je gradnja novega vrtca na Čečovju, za kar je občina uspešno kandidirala za sredstva šolskega ministrstva. Kot kaže, bi se boljši časi lahko obetali tudi Ivarčkemu jezeru, ki je po podatkih občine dobil novega lastnika.

Medtem ko se v občini Ravne na Koroškem izmed treh dolga leta neuspešnih nepremičninskih zgodb v pozitivno smer že odvijajo načrti za Rimski vrelec in grad Javornik, pa je še do nedavnega slabo kazalo za nekdaj priljubljeno območje Ivarčkega jezera. To je bilo prek družbe Ivarčko v lasti konjiškega podjetja SG Automotive, za katerega je bil lani uveden postopek prisilne poravnave.

A je medtem Ivarčko jezero dobilo novega lastnika. Novi lastnik je finančni sklad, ki ga zastopa nekdanji minister za finance Uroš Čufer, je na današnji spletni novinarski konferenci, namenjeni aktualnemu dogajanju v ravenski občini, razkril župan Tomaž Rožen. Finančni sklad naj bi lastništvo pridobil z odkupom terjatev bank do lastnika Ivarčkega jezera.

Kakšni točno so načrti finančnega sklada z Ivarčkim jezerom, za zdaj še ni znano, saj so predstavniki sklada za zdaj nedosegljivi za dodatna pojasnila, so se pa prejšnji teden mudili na ravenski občini. Po županovih besedah je občina predstavnikom sklada predstavila predloge prihodnjega turističnega razvoja območja.

“Izrazili smo gorečo željo, da se letos na Ivarčkem jezeru kaj zgodi. Da se počisti jezero, da se minimalno obnovi infrastruktura, ponudili smo tudi sodelovanje, in da se vsaj v minimalnem obsegu zažene gostinska dejavnost že v letošnjem poletju,” je dejal župan. Ocenjuje, da sklad še išče poslovno strategijo glede Ivarčkega jezera; poleg možnosti razvoja turističnega območja obstaja tudi možnost, da bo sklad to premoženje prodal.

Na ravenski občini si že vrsto let prizadevajo za oživitev območja Ivarčkega jezera, ki leži pod Uršljo goro, nedaleč stran od na novo razvijajočega se Rimskega vrelca. Zadnja leta infrastruktura na območju Ivarčkega jezera propada, že nekaj let ob jezeru ni gostinske ponudbe, je pa ravenska občina ves čas tam urejala zelenico okoli jezera, skrbela za odvoz smeti in nujno vzdrževanje.

Na občini imajo tudi smernice ravnanja z območjem, ki jih je izdal zavod za varstvo narave, s čimer so seznanili tudi predstavnike finančnega sklada, od katerih župan odločitev glede prihodnosti naložbe v Ivarčko jezero pričakuje v nekaj tednih.

Medtem je na območju ravenske občine odprtih več gradbišč. Od aprila je v teku gradnja novega vrtca pri Osnovni šoli Prežihovega Voranca z 12 oddelki, vredna 3,1 milijona evrov. Občina je s projektom, s katerim dolgoročno rešuje prostorsko stisko varstva predšolskih otrok, uspešno kandidirala na razpisu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki bo h projektu prispevalo skoraj 1,2 milijona evrov. Dobrega pol milijona evrov si občina obeta od Eko sklada, preostalo bo zagotovila sama, vrtec pa naj bi vrata za malčke odprl v jeseni 2022.

V občini je v teku tudi več projektov gradnje večstanovanjskih objektov, tako da se v prihodnjem obdobju obeta skupno 195 novih stanovanj na več lokacijah v občini. Na Javorniku se gradi nov trgovski center s pokritimi parkirišči, občina obnavlja poslovilno vežico v Kotljah, v teku so obnove več odsekov cest in urejanja parkirišč, raste avtobusna postaja na Selah.

Prav danes je občino razveselila tudi izdana odločitev ministrstva za kulturo o finančni podpori projektu obnove skednja pri spominskem muzeju Prežihovega Voranca v višini dobrih 116.000 evrov.

Dogodki

V občini Ravne na Koroškem je trenutno v teku zelo veliko naložb na različnih področjih. Največja občinska naložba je gradnja novega vrtca na Čečovju, za kar je občina uspešno kandidirala za sredstva šolskega ministrstva. Kot kaže, bi se boljši časi lahko obetali tudi Ivarčkemu jezeru, ki je po podatkih občine dobil novega lastnika.