Search
Close this search box.

V letu 2020 konec z nekontroliranimi izpusti iz železarne na Ravnah

O nekontroliranih izpustih železarne na Ravnah smo na našem spletnem portalu v preteklem letu že večkrat pisali. Zaskrbljeni Ravenčani pa so nam tudi v zadnjih tednih poslali več fotografij in kritik, da se iz železarne prekomerno kadi, da prihaja do škodljivih izpustov … Zato smo se konec leta z vprašanji glede omenjene problematike ponovno obrnili na Skupino SIJ, kjer zatrjujejo, da z različnimi naložbami uspešno zmanjšujejo nekontrolirane izpuste v ozračje in izboljšujejo delovne pogoje.

FOTO: Bralec B. K.

“V SIJ Metalu Ravne redno izvajamo meritve prahu na odpraševalni napravi v jeklarni, katere rezultati so v skladu z izdanim okoljevarstvenim dovoljenjem. V učinkovito zajemanje odpadnih plinov iz elektroobločne peči jeklarne smo v zadnjih nekaj letih veliko vložili: sprememba zajemanja dimnih plinov na napi, povečanje preseka odvodnika, obnovitev in zatesnitev odpraševalne naprave. S temi naložbami uspešno zmanjšujemo nekontrolirane izpuste v ozračje in izboljšujemo delovne pogoje,” so ponovno pojasnili v Skupini SIJ.

“Izpusti rdečega prahu na Ravnah niso škodljivi in so v skladu z izdanim okoljevarstvenim dovoljenjem.”

Pri tem naj še omenimo, da so se na junijski seji občinskega sveta tudi ravenski svetniki seznanili z vzroki za občasne izpuste rdečega prahu iz železarne na Ravnah in z okoljevarstvenimi rešitvami, za katere so v Metalu od leta 2012 do 2017 namenili približno 1,6 milijona evrov.

Po seji je na novinarski konferenci stanje obrazložil tudi župan dr. Tomaž Rožen, ki je med drugim dejal: “Od inšpektorata smo dobili odgovor, da ni prišlo do kršitev okoljske zakonodaje. Da pa je podjetje ves čas pod stalnim nadzorom rednega in izrednega inšpekcijskega nadzora. Odreagirali smo kot lokalna skupnost, ki si tega ne želi in dobili zavezo, da se bo to v prihodnjem letu popolnoma odpravilo.” O čemer si lahko več preberete TUKAJ, kjer najdete tudi video izjavo dr. Tomaža Rožena.

Morda pa se bodo napovedi uresničile, saj so nam iz Skupine SIJ konec decembra 2019 sporočili, da je odpraševalna naprava v jeklarni, ki bo zajela vse posamezne vire in tako zagotavljala, da do nekontroliranih izpustov ne bo več prihajalo, del naložbenega načrta SIJ Metala Ravne 2020.”

Dogodki