Search
Close this search box.

V Kompleksu bo na tritedenskem festivalu “Koroška, kdo si?” poskrbljeno za vse generacije

Koroški mladinski kulturni center Kompleks letos že tretje leto zapored prireja tritedenski festival "Koroška, kdo si?", s katerim želijo s pestrim in raznovrstnim programom Koroško privabiti ne samo mlade, ampak tudi starejše obiskovalce.

Koroški mladinski kulturni center Kompleks letos že tretje leto zapored prireja tritedenski festival “Koroška, kdo si?”, s katerim želijo s pestrim in raznovrstnim programom Koroško prikazati kot regijo potenciala in priložnosti. Projekt “Koroška, kdo si?”, katerega dogajanje so letos razširili na tri tedne, bo trajal od 4. do 23. aprila 2019. V osemnajstih dogodkih bodo, ki bodo potekale večinoma v prostorih KMKC Kompleks, omogočili prireditve, koncerte ter različne delavnice, v katerih bodo gostili Korošce s področja kulture, turizma, podjetništva, kulinarike in številnih drugih sfer. Z razširjeno ponudbo želijo privabiti ne samo mlade, ampak tudi posameznike starejše generacije.

V letu 2017 je v ekipi KMKC Kompleks vzklila ideja, da Koroško predstavijo v pozitivni luči kot regijo potenciala ter da k projektu povabijo številne koroške ustvarjalce in podobno misleče organizacije. S tem so želeli predvsem kontrirati številnim negativnim zgodbam Korošcev in prepričanjem, da na Koroškem za mlade ni svetle prihodnosti. “Po treh letih festival dobiva še več programskih aktivnosti, obširnejše dogajanje in več lokacij: “Koroška, kdo si? 2019” se namreč razpenja med 18 dogodkov na 7 lokacijah. Veseli nas, da z leti rastemo, upam si trditi, da tako z zrelostjo programa kot s številom vključenih posameznikov in organizacij. Pomembno nam je, da povezujemo, da širimo pozitivno naravnanost, da izpostavljamo koroške ustvarjalce in da dobro besedo o Koroški in Korošcih ponašamo po regiji ter tudi izven nje,” je povedala idejna vodja festivala in direktorica KMKC Kompleks, Ana Pisar.

Četrtek, 4. april
Festival bodo v Kompleksu otvorili z dvema delavnicama: pod mentorstvom Tee Kovše bo potekala delavnica lutkovni parkour, delavnica lutkovne animacije, pod mentorstvom Katje Vravnik (Gledališče DELA) pa plesno-gibalna delavnica, na katero vabijo vse, ki bi želeli razviti občutek za zavedanje gibanja in plesa. Plesno-gibalna delavnica je omejena na 10 udeležencev, lutkovna delavnica pa na 5. Potrebna je predhodna obvezna najava na info@kompleks.it
Dogajanje na prvi festivalski dan se zaključi z razstavo umetniških del mladega para, Romane Virtič in Lenarta Mlinarja.

Petek, 5. april
Petek bo namenjen punku. Poskrbljeno bo za vse ljubitelje te zvrsti, saj se bo v Kompleksu bo odvil tradicionalni Punk That Basement dogodek, ki je namenjen predvsem predstavitvi mladih Koroških punk skupin. Nastopili bodo Ravenčani Tomato Punx, Rafuda in Slovenj Gradca in vabljena zasedba Cener.

Sobota, 6. april
6. aprila se festival prvič seli izven Kompleksa v Šentanel, kjer se bo odvijala Študijska tura, izlet po Koroški: Pravljica dveh vasi, s katerim so povezali pravljično vas Leše in turistično vas Šentanel. Soorganizatorja dogodka sta Katera Turizem in Pravljična vas Leše. Zvečer se prvi festivalski vikend seli nazaj v Kompleks in se zaključi z vsem dobro poznanim, že večkrat izpeljanim tradicionalnim dogodkom Od ideje do keša. Koroški podjetniki bodo o debati z Boštjanom Gorenškom razpravljali o priložnostih in pomanjkljivostih Koroške. Gostje večera bodo direktorica Fakultete za tehnologijo polimerov Maja Mešl, kreativni direktor in partner Tomaž Apohal, samostojni podjetnik Aleš Kramolc iz podjetja Yootree, generalni sekretar Slovenske gospodarske zveze v Celovcu Andrej Hren ter Gregor Žvikart iz podjetja Akumen, d. o. o.

Sreda, 10. april
V osrednji koroški knjižnici dr. Franca Sušnika bo potekala predstavitev filma Sine Legibus, katerega režiserka je Milene Olip. V filmu želi režiserka osvetliti problem dvojezičnih krajevnih napisov in na zanimiv način prikazuje bojkot narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem. Soorganizatorja sta Zgodovinsko društvo za Koroško in knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem.

Četrtek, 11. april
V četrtek festival zaživi na novi lokaciji v Štauhariji (Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem) bo mutimedijski dogodek ob izidu prvega animiranega filma Pudlovka, ki bo uvod v praznovanje 400-letnice jeklarstva v Mežiški dolini v leto 2020. V animiranem filmu, katerega soustvarjalci so Koroški pokrajinski muzej, društvo Slovenska pot kulture železa in Ministrstvo za kulturo Slovenije, je predstavljena metalurška peč iz 19. stoletja, tako imenovana “pudlovka”. Nastopila bo glasbena skupina Zircus z vizualno projekcijo, o kateri si lahko več preberete TUKAJ.

Petek, 12. april
V petek se dogajanje seli v Gostišče Marin Miler, kjer bo potekal kulinarični Koroški večer s samo koroško hrano, na katerem bodo predstavljena izbrana dela zmagovalcev literarnega in vizualnega natečaja “Koroška, kdo si?”, o katerem si lahko več preberete TUKAJ. Nastopili bodo Ditka Čepin, Anja Rožič in Živa Pobrežnik. Zvečer bo v Kompleksu na Ravnah koncert koroškega kantavtorja Milana Kamnika z bendom (Aljaž Lipuš, Bojan Beber, Mojca Kamnik, Urša Lorber, Gorazd Čepin, Jan Lužnik).

Sobota, 13. april
Drugi festivalski teden se zaključuje s predstavitvijo spletnega portala 90’s, ki hrani skoraj tristo posnetkov, okoli tristo petdeset fotografij, številne plakate, članke in druge zanimivosti o alternativi devetdesetih na Koroškem, ki bo pospremljen tudi z glasbo iz 90-ih. Predstavila ga bo urednica Polona Poberžnik, sledi pa predpremiera plesne grozljivke Navzgor (Gledališče DELA), ki bo gledalce popeljal v leto 2054, ko je čas gledališča minil in v gledališču ni več nikogar. Vse, kar je ostalo, so prazni sedeži in duhovi, ki plešejo na mestu, namenjenim občinstvu.

Četrtek, 18. april
Prvi dogodek tretjega tedna bo v znamenju najmlajših, saj bodo otroci iz Osnovne šole Prežihovega Voranca razstavljali na temo Koroške, otvoritev pa bo pospremil pevski zbor Osnovne šole Koroški Jeklarji. Sledi okrogla miza na temo turizma na Koroškem, ki jo v sodelovanju s KMKC Kompleks organizira Turistično društvo Ravne. Gostje bodo predstavniki Regionalne razvojne agencije za Koroško, Slovenske turistične organizacije, Geoparka Karavanke, turistične agencije Kareta, Hotela Delalut, Bikenomada in Podjetja Vabo.

Petek, 19. april
Odvilo se bo branje nove pesniške zbirke Anje Golob v strogi tišini. Pesniška zbirka bo predstavljena šele tretjič v Sloveniji. Sledi koncert Andreja Ofaka v sodelovanju z basistom Oskarjem Kolarjem: The Echoes of River Drava/Odmevi reke Drave.

Sobota, 20. april
V Kompleks prihaja stand-up komedija Črnjana Jana Kreuzerja: Pušenje v dolini šentflorjanski. Gre za avtobiografsko potovanje, v katerem se dotika tem, kot so medosebni odnosi, “slovenceljstvo”, spolnost in problematika (ne)legalizacije konoplje. Gre za njegovo prvo stand-up komedijo, na kateri so se že družili tudi nekateri znani Slovenci. Več o tem si preberite TUKAJ.

Torek, 23. april
V zadnjem festivalskem dnevu bo v Grajskem parku potekala prireditev Noč knjige, ki ga bodo tudi letos primerno obeležile Radmance. V primeru slabega vremena bo prireditev izpeljana v KMKC Kompleks.

Potenciala za razvoj je še dovolj.” – Ana Pisar, direktorica KMKC Kompleks

“Vsekakor vsako leto vidimo še številne priložnosti za še dodatne vsebine, ki se nam sproti porajajo, ampak smo zaenkrat strnili, v tri vikende oziroma v tri tedne, v primerjavi s prejšnjimi leti, ko smo se osredotočali na dva vikenda. Potenciala za razvoj je še dovolj,” je še povedala direktorica KMKC Kompleks, Ana Pisar.

Vstop na vse prireditve je prost, razen izjem Koroški večer, branje pesniške zbirke Anje Golob in predstava Pušenje v dolini Šentflorjanski.

K izvedbi festivala so pripomogli: Občina Ravne na Koroškem, Klub koroških študentov, Turistično društvo Ravne na Koroškem, Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Ravne na Koroškem, Gledališče DELA, Kareta Turizem, Pravljična vas Leše, RRA Koroška, Ustvarjalnik, Društvo mladih podjetnikov Koroške, Pristar računovodski servis, Spletna agencija Si-TEAM, Podjetniški center Slovenj Gradec, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika, Zgodovinsko društvo za Koroško, Gibanje Radmance, Koroške novice in Koroški radio.

Dogodki

Koroški mladinski kulturni center Kompleks letos že tretje leto zapored prireja tritedenski festival "Koroška, kdo si?", s katerim želijo s pestrim in raznovrstnim programom Koroško privabiti ne samo mlade, ampak tudi starejše obiskovalce.