Search
Close this search box.

Skupina ZircuS predstavlja svoj četrti studijski album “My thing”

Skupina Zircus, bolj znana kot skupina, ki je na koncertih skrbela tudi za vizualno podobo, je decembra izdala svoj četrti studijski album "My thing".

Zircus je alternativna rok skupina, ki na slovenski sceni izstopa po tem, da je v svoje koncerte vključevala tudi vizualno podobo. Ker zahteva veliko časa in truda, so zaenkrat poslikave telesa opustili, kar pa ne pomeni, da zaradi tega za publiko kaj manj zanimivi, saj s svojo energijo na vsakem koncertu vedno znova navdušijo. Aktivni člani skupine so Aleš Gangl (vokal, bas kitara, elektronika), Aleš Krevh (piano), Rok Bricman (kitara),  Uroš Bračič (bobni)  Matic Črešnik (bobni, tolkala) in Tomislav Gangl (projekcija, VJ, video, grafični dizajn). Decembra so izdali njihov že četrti studijski album “My thing”, sedaj pa, kot pravijo, pridno vadijo in se pripravljajo na prihajajoče koncerte.

Ustanovni člani skupine so bili Aleš Gangl kot (avtor, vokal, klaviature), Max Gregor (kitara) in Uroš Bračič (bobni). Po treh letih delovanja sta se skupini pridružila še Aleš Krevh na klaviaturah in Rok Bricman na kitari. Sicer niso šolani glasbeniki, jih pa druži želja po ustvarjanju in izvajanju avtorske glasbe. Pomanjkanje glasbene izobrazbe so, kot pravijo, nadomestili z intuziazmom in veliko vaje, so povedali, v 15 letih delovanja pa so oblikovali svoj prepoznaven zvok. Ko niso na odru, so gradbeniki, trgovci in samostojni podjetniki. Večino prostega časa posvečajo glasbi, preostanek pa rekreaciji v naravi, druži pa jih tudi ljubezen do filma.

Ker bi njihov žanr težko definirali, ga še najlažje opredelimo kot alternativni rok. Kot pravijo, črpajo tudi iz zapuščine metala, elektronike, plesne glasbe, punka, … Ko so bili “mulci”, so bili njihovi junaki Tool, NIN, Metallica, Pearl Jam, Prodigy in Rammstein, povedo z iskrico v očeh. Tudi zdaj spremljajo domačo in tujo alternativno/popularno glasbeno sceno.

Do sedaj so igrali preko 150 koncertov, večinoma na domači klubski in festivalski sceni. Imeli so tri turneje po Balkanu, nekaj koncertov tudi v Avstriji in Nemčiji. “Igrali smo na festivalu Exit v Novem Sadu, Novi Rock 2.0 v Križankah, večkrat na festivalu Lent in Kunigunda, na Schenhen festu in bili člani karavane Klubski Maraton RŠ. Zelo smo ponosni tudi na lokalne koncerte v lastni režiji pred graščino Rotenturen v Sovenj Gradcu in dvorcem Bukovje v Dravogradu,” povedo.

Bend Zircus je znan po tem, da je nekaj časa na koncertih skrbel tudi za vizualno podobo, ki so jo pri nastopih v živo oblikovali sproti. Skupini se je pridružil Tomi Gangl in prevzel vlogo VJ-ja z video projekcijami in mapingom. Kasneje je Jure Arnold dodal še poslikavo telesa in UV barve. Vse skupaj je postalo njihov zaščitni znak njihovih nastopov. Njihovo delo so predstavili tudi na RTV Slovenija v oddaji Aritmični koncert, ki si ga lahko ogledate TUKAJ. Trenutno so poslikavo telesa za nekaj časa opustili, saj, kot pravijo, zahteva res veliko časa in truda.

ZircuS

Ko smo jih vprašali, kaj menijo o koroških glasbenikih, so povedali: “Smo del slovenske in koroške alternativne scene. Zelo smo veseli, da ima tudi Koroška bende kot: Jazoo, Britof, Underpodngrabn, 7AM, Rafuda, Manifest… Za alter sceno na koroškem  sta pomembna kluba Špajz v Slovenj Gradcu in Kompleks na Ravnah ter lokalni festivali kot Proštok in BendKemp. Bendi se med sabo poznamo in večkrat sodelujemo. Publike je dovolj, da scena deluje. Včasih je obisk odličen, včasih pa “bolj bogi”. Infrastruktura in bendi so tu, kar je najbolj pomembno.” Večkrat sodelujejo tudi z Gledališčem Dela iz Raven, kjer poskrbijo za glasbeno podlago predstav.

Decembra so izdali že svoj četrti studijski album “My thing”. “Na albumu je 10 avtorskih skladb, nastajal je tri leta. Avtor glasbe in besedil je, kot vedno Aleš Gangl. Prvič imamo tudi skladbo v slovenščini. Lotili smo se ga v “naredi sam” maniri. Snemali smo v MKC studiu v Slovenj Gradcu in RSL Novo Mesto, izdali pa smo ga v samozaložbi. Teme v skladbah govorijo o naši odvisnosti od tehnologije, samopodobi, uničenju/varovanju našega planeta in prihodnosti, o dobrih in slabih idejah… Tu in zdaj pa je poklon mestu Slovenj Gradec. Večkrat sodelujemo z drugimi glasbeniki. Do tega pride čisto spontano, povabila in dogovori. Na zadnji plošči sta sodelovala Jure Praper in Matjaž Mlakar v skladbi Tu in zdaj. Naša glasba je poleg izdaj na CD-jih dostopna tudi na glasbenih portalih (Deezer), na YouTubu pa je veliko video materiala,” še povedo. Njihov četrti studijski album lahko poslušate TUKAJ.

Skupina Zircus, bolj znana kot skupina, ki je na koncertih skrbela tudi za vizualno podobo, je decembra izdala svoj četrti studijski album "My thing".