Search
Close this search box.

Mladi umetniki: Na literarnem in vizualnem natečaju vas čakajo lepe nagrade

Ste mladi umetnik, ki si želi razstavljati v Galeriji Ravne ali objaviti svoje literarno delo? Prijavite se na literarni in vizualni natečaj, ki poteka pod okriljem projekta "Koroška, kdo si?".

Koroški mladinski kulturni center Kompleks in Klub koroških študentov v sodelovanju z Galerijo Ravne organizirata natečaj literarne in vizualne umetnosti. Natečaj poteka pod okriljem projekta “Koroška, kdo si?”, z njim pa želijo ugotoviti in prikazati, kako Koroško vidijo mladi umetniki. Tema natečaja ni določena, omejena pa je na dejstvo, da umetnik predstavi svoj svet, navdih katerega je Koroška regija. Natečaj je namenjen mladim, rojenim med leta 1991 in 2001, najboljše pa čakajo tudi lepe nagrade. Cilj natečaja je podpreti mlade umetnike pri svojem ustvarjanju in jim ponuditi iztočnico za nadgrajevanje svojih umetniških del. Prijave je možno oddati do 25. marca, do 5. aprila pa bodo vsi kandidati obveščeni o rezultatih natečaja.

Ideja o natečaju je po besedah Saše Nemec in Ane Pisar prišla s strani Kluba koroških študentov, ki je razmišljal, kako “Koroški večer” v okviru festivala “Koroška, kdo si?” še dodatno oplemenititi. Ker vsak svoj svet vidi drugače, pomeni, da imajo umetniki nešteto različnih pogledov, in to nas, menita Ana in Saša, dela unikatne, tako regijo kot posameznike. Tudi KMKC Kompleks je takoj pozitivno sprejel idejo, saj spodbuja ustvarjalnost mladih in jih vsebinsko vključuje v samo festivalsko dodajanje, sta še povedali.

“Ker vsak svoj svet vidi drugače, pomeni, da imajo umetniki nešteto različnih pogledov, in to nas dela unikatne, tako regijo kot posameznike.”

Umetniški natečaj “Koroška, kdo si?” je namenjen mladim literarnim in vizualnim umetnikom, starim med 18 – 29 let, ki živijo in ustvarjajo na Koroškem. Nagrade se podeljujejo za kvalitetno in inovativno delo, ki je nastalo v zadnjih dveh letih in še ni bilo objavljeno. Natečaj se deli na literarno in vizualno kategorijo, umetniki pa lahko sodelujejo samo v eni kategoriji.

LITERARNA KATEGORIJA

V literarno kategorijo se lahko umetniki prijavijo s proznim delom, ki obsega do 3000 besed ali z do petimi deli poezije, z dramskimi deli se ni možno prijaviti. Literarni ustvarjalci se na natečaj prijavijo samostojno, imeti pa morajo stalno prebivališče na Koroškem ali biti na Koroškem rojeni. Literarno delo, s katerim se prijavljajo na natečaj, ne sme biti že objavljeno delo.

Prijava naj vsebuje: osebne podatke (ime, priimek, naslov, telefon, e-mail), kratek življenjepis z obvezno letnico rojstva ter literarna dela, ki naj bodo v Word ali PDF dokumentu. Prijavo in dokumentacijo pošljite na naslov: Klub koroških študentov, Čečovje 5, 2390 Ravne na Koroškem ali jo oddate v elektronski obliki (pdf ali word) na e-mail: sasanemec@klub-kks.si. Organizatorji natečaja ter organizatorji projekta imajo pravico do zavrnitve kandidata, ki je bil neustrezen, strokovna žirija pa si pridržuje pravico, da ne podeli nagrade v primeru, da noben kandidat ni ustrezen.

Prva nagrada najboljšega literarnega dela je objava lastne pesniške zbirke ali proznega dela pod mentorstvom organizatorjev, ki bo oblikovano in natisnjeno v 50-ih izvodih. Avtorju pripada pravica pri oblikovanju končnega dela, pripada pa mu tudi 30 izvodov dela. Avtorju v sodelovanju z organizatorji in KMKC Kompleks omogočajo tudi predstavitev svojega literarnega dela v obliki literarnega večera. Dobitnik prve nagrade prejme tudi vabilo in pogostitev na dogodek Koroški večer. Strokovna komisija bo med vsemi prispelimi deli izbrala do 3 dela, ki bodo razstavljena na Koroškem večeru 12. 4. na domačiji Marin-Miler na Šentanelu ter objavo teh del v publikaciji projekta, ki izide po zaključku projekta.

Strokovno komisijo za literarno kategorijo sestavljajo: Primož Suhodolčan, Aleksandra Kocmut ter Miran Kodrin.

VIZUALNA KATEGORIJA

V vizualno kategorijo se lahko prijavijo umetniki v mediju slikarstva, kiparstva, grafike, risbe, instalacije, fotografije, videa in novih medijev, z deli s področja uporabnih umetnosti, oblikovanja, gledališča in filma se ni možno prijaviti. Umetniki se na natečaj prijavijo samostojno, lahko pa jih prijavijo institucija in posamezniki, imeti pa morajo stalno prebivališče na Koroškem ali biti na Koroškem rojeni. Vizualno delo, s katerim se prijavljajo na natečaj, ne sme biti že objavljeno delo.

Prijava naj vsebuje: osebne podatke (ime, priimek, naslov, telefon, e-mail), kratek življenjepis z obvezno letnico rojstva, dokumentacijo o 5 do 10 delih, nastalih v zadnjih dveh letih (od leta 2017 dalje), označeno z vsemi podatki o avtorju in delih (naslov, leto, tehnika, dimenzije) ter obvezno izjav umetnika o svojem umetniškem delu oz. razlago v dolžini do 1000 znakov. Dokumentacija lahko vsebuje digitalne posnetke na CD/DVD, USB, … Fotografije predloženih umetniških del naj bodo visoke kakovosti (300 dpi, max 3MB). Prijavo in dokumentacijo pošljite na naslov: Klub koroških študentov, Čečovje 5, 2390 Ravne na Koroškem ali jo oddate v elektronski obliki (pdf ali word) na e-mail: sasanemec@klub-kks.si. Organizatorji natečaja ter organizatorji projekta imajo pravico do zavrnitve kandidata, ki je bil neustrezen, strokovna žirija pa si pridržuje pravico, da ne podeli nagrade v primeru, da noben kandidat ni ustrezen.

Prva nagrada najboljšega vizualnega dela je razstava v Galeriji Ravne pod mentorstvom organizatorjev. Postavitev razstave bo potekala v sodelovanju z organizatorjem natečaja (Klub koroških študentov, Galerija Ravne). Dobitnik prve nagrade prejme tudi vabilo in pogostitev na dogodek Koroški večer. Strokovna komisija bo med vsemi prispelimi deli izbrala do 3 dela, ki bodo razstavljena na Koroškem večeru 12. 4. na domačiji Marin-Miler na Šentanelu ter objavo teh del v publikaciji projekta, ki izide po zaključku projekta.

Strokovno komisijo za vizualno kategorijo sestavljajo: Jernej Kožar, Tadej Vaukman in Stojan Brezočnik.

Saša Nemec in Ana Pisar sta o podpori mladih umetnikov dejali: “KMKC Kompleks in Klub koroških študentov s svojimi različnimi projekti skrbita za podporo mladim umetnikom, kar dokazuje tudi tovrstni natečaj. Kompleks sicer tudi redno v svoje dogodke in projekte vabi mlade (koroške) ustvarjalce, da se predstavijo širši javnosti. Menimo, da je to za neko začetno ustvarjalno kariero mladih dovolj – imajo torej prostor in ostalo pomoč/podporo, ki jim pri njihovem ustvarjanju pomaga. Veseli nas tudi, da smo tokrat uspeli združiti moči z Galerijo Ravne, ki je kot soorganizator vizualnega natečaja zmagovalcu ponudili možnost samostojne razstave v prostorih Galerije Ravne v letu 2020. V literarni kategoriji pa zmagovalcu nudimo izdajo svojih del v nakladi 50 izvodov ter možnost predstavitve zbirke v obliki literarnega večera v prostorih KMKC Kompleks. Cilj natečaja je namreč ravno spodbujanje ustvarjanja mladih umetnikov in z nagradami želimo izpolniti naše poslanstvo. Najbrž pa se bi dalo podporo še izboljšati in ojačati – zato smo vedno odprti za nove ideje, predloge, pobude in sodelovanja.”

(Vir: KMKC Kompleks)

Dogodki

Ste mladi umetnik, ki si želi razstavljati v Galeriji Ravne ali objaviti svoje literarno delo? Prijavite se na literarni in vizualni natečaj, ki poteka pod okriljem projekta "Koroška, kdo si?".