Search
Close this search box.

Uspelo je: Na Ravnah spekli kar dobrih 370 metrov dolgo potico (VIDEO in FOTO)

Koroški medgeneracijski center (KMC) danes praznuje 7. obletnico delovanja. V sedmih letih se je v KMC-ju odvilo več kot 1400 aktivnosti in sprejelo več kot 60 tisoč obiskovalcev. Tokratni rojstni dan pa so obeležili na prav poseben način. S potico rekorderko se bodo Ravne na Koroškem poskušale vpisati v Guinnessovo knjigo rekordov. Potico so danes razprostrli od centra do Javornika, kjer so ob 13. uri pa bodo položili tudi temeljni kamen za center skupnostnih storitev KO-RA.

Na praznovanju rojstnega dne so se jim pred KMC-jem pridružili tudi otroci Vrtca Ravne, ki so pomagali upihniti 7. svečko. Zanje pa so organizatorji pripravili tudi pravljično zgodb Cvetlične vile. Dogodek na ulici, ki so ga prijavili kot ulični dogodek, so popestrili najmlajši in glasbeniki, prisotne pa sta nagovorila župan dr. Tomaž Rožen in predsednica društva Marjana Kamnik. Dogajanje na Ravnah pa že ves dopoldne spremlja tudi minister Janez Cigler Kralj.

VIDEO: Na Ravnah na Koroškem potica rekorderka do novega centra starejših praznovanje 7. obletnice KMC

Ob 7. obletnici delovanja je KMC sicer želel postavljati rekord s “slovensko potico”. A ker je ta bila nedavno zaščitena na ravni EU, zanjo pa je določeno, da je spečena v potičniku in je torej okrogla z luknjo v sredini, je doseganje dolžinskega rekorda s slovensko potico nekoliko težje. Od Guinnessove knjige rekordov so nato dobili odobritev, da lahko kandidirajo s “potico” (angleško nut roll), pri čemer so jim iz Londona določili osnovne sestavine, to so moka, jajca, sladkor, mleko, kvas in nadev. Korošci so zaprosili še za nekaj dodatnih sestavin in za nadev izbrali orehe in rum.

VIDEO: Izjava predsednice društva Marjane Kamnik

Kot je dejala Marjana Kamnik je že od petka aktivnih 80 prostovoljcev. “Od takrat, ko smo začeli prebirati orehe, jih prekuhavati, sušiti in mleti. Včeraj pa smo zaključili s peko na vseh sedmih lokacijah, tako da je sedaj potica pripravljena, da jo namestimo, izmerimo in upam, razglasimo vpis v Guinnesovo knjigo rekordov,” je povedala

Kot so navedli organizatorji, jim brez pomoči lokalne skupnosti današnjega dogodka zagotovo ne bi uspelo izvesti. Potico so pekli na sedmih lokacijah. Na njihovo prošnjo so se nesebično in brez oklevanja odzvali v Vrtcu Ravne, obeh osnovnih šolah, Koroškem domu starostnikov, enoti Črneče in Slovenj Gradec, kjer so spekli levji delež rekorderke, Gostilna Lečnik in Gostilna Delalut.

Pri postavitvi najdaljše potice, za katero so med drugim porabili 386 kg moke, 232 kg orehov, 386 kock kvasa, 772 jajc, 348 litrov mleka, 33 l ruma, 43 kg masla, so pomagali dijaki Srednje šole Ravne, kolektiv Kavarne Havana Ravne in ravenski prostovoljni gasilci, pri dekoraciji pa so svojimi ročicami sodelovali spretni otroci z OŠ Juričevega Drejčka.

VIDEO: Izjava strokovne delavke KMC Darje Krevzelj

Strokovna delavka v Koroškem medgeneracijskem centru Darja Krevzelj je povedala, da čeprav so najprej mislili, da bodo rekord postavljali, pa so jim iz Guinnesa sporočili, da ta že obstaja. “Guinnes nas je opozoril, da je trenutni rekord 350 metrov. Tako da mi danes naskakujemo s 370 metri,” je pred zaključkom merjenja dejala Krevzelj. Kot kaže jim je uspelo, saj je geodet nameril kar 370,02 metra.

“Mogoče na prvi pogled ne izgleda toliko dela. Ampak v ozadju je skritih 14 dni intenzivnih priprav. Sem spada veliko dokumentacije, da smo sploh lahko začeli postavljati pot, na kateri bo danes stala naša potica rekorderka,” je med drugim dodala Darja Krevzelj.

VIDEO: Sprehod ob potici rekorderki najdete TUKAJ

Meritev potice je opravil certificiran geodet Andrej Merkač, kot priči pa sta sodelovala častni občan občine in odbojkar Adi Urnaut ter ravnateljica Srednje šole Ravne Ivanka Stopar. Inšpektorji Inštituta za varno hrano so spremljali potico od priprave do razdeljevanja. Polovico potice rekorderke so razdelili med vrtce, šole in domove za starejše, polovico pa občanom za simbolični prispevek.

FOTO: Potica rekorderka (Happy Memories Studio):

VIDEO: Razglasitev

Merkač je meritev opravil s klasično terestristično metodo. “Izhajali smo iz prej določenih točk, ki smo jih že prej pripravili z merskim orodjem GPS,” je povedal.

FOTO: Katja Golob

Pri izvedbi dogodka so morali organizatorji upoštevati več pravil Guinnessove knjige rekordov, zaradi trenutnih zdravstvenih razmer v državi pa tudi epidemiološke ukrepe. Ali jim bo uspelo podreti trenutni rekord, ki znaša 350 metrov, bo znano v prihodnjih mesecih.

Vso zbrano dokumentacijo bodo namreč zbrali in poslali v London, nato pa imajo pri Guinnessovi knjigi rekordov 12 tednov časa, da sporočijo, ali je bilo vse skladu s pravili, ki so jih postavili in če je postavljen nov rekord, je še povedala Darja Krevzelj.

FOTOGALERIJAFoto: Katja Golob

Vir: STA, KMC. Avtor video posnetkov: Aleš Uršej

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Mzs
Mzs
2 let nazaj

Roko na srce… Če postavim 50 avtov v vrsto pa jih zavijem v folijo, tudi ne morem rečt da je to najdaljši avto…

Čestitke vseeno na dogodku!

Dogodki

Koroški medgeneracijski center (KMC) danes praznuje 7. obletnico delovanja. V sedmih letih se je v KMC-ju odvilo več kot 1400 aktivnosti in sprejelo več kot 60 tisoč obiskovalcev. Tokratni rojstni dan pa so obeležili na prav poseben način. S potico rekorderko se bodo Ravne na Koroškem poskušale vpisati v Guinnessovo knjigo rekordov. Potico so danes razprostrli od centra do Javornika, kjer so ob 13. uri pa bodo položili tudi temeljni kamen za center skupnostnih storitev KO-RA.