Search
Close this search box.

Trinajstica srečna za Pohodnike iz Male Nedelje, snežno kraljestvo v Črni na ogled tudi jutri (FOTO)

Snežno kraljestvo v Črni na Koroškem je danes v popoldanskih urah dobilo končno podobo, pred kratkim pa so razglasili tudi letošnje zmagovalce v gradnji že 28. snežnih skulptur kralju Matjažu v čast.

Čeprav se letos ne moremo pohvaliti s “pravo” zimo, je organizatorjem prireditve 28. Gradovi kralja Matjaža, ki ta konec tedna poteka v Črni uspelo na Matevžavih travnikih pričarati pravo zimsko pravljico. Sicer ne z naravnim snegom, so pa zagotovo pripravili dovolj umetnega, da so na njem, poleg graditeljev, ves dan uživali tudi najmlajši, hkrati pa so Črnjani tudi tokrat poskrbeli za čudovito zimsko vzdušje.

Samo dogajanje se je v Črni začelo že v včeraj, ko so drugič do zdaj pripravili pohod kralja Matjaža z iskanjem skritega zaklada in na črnjanskem smučišču izvedli že tradicionalni nočni slalom ob soju bakel. Veselo in živahno pa je bilo danes predvsem na Pristavi ob stadionu, kjer se je odvijalo današnje dogajanje. Že v jutranjih urah se je na prizorišču zbrala množica graditeljev, letos so organizatorji gradnje snežnih skulptur “prodali” 35 parcel, na katerih so v zgolj nekaj urah nastale unikatne umetnine.

Med sodelujočimi ekipami niso manjkale niti županje, ki so gradile Kitajski zid, na pomoč pri gradnji pa so jim priskočili nekateri moški predstavniki občinskih uprav. Njihov izdelek pa je bil med vsemi skulpturami najbolj všeč prav kralju Matjažu.

Na prizorišči smo opazili tudi nekaj ekip koroških društev, med drugim DPM Črna in DPM Mežiška dolina, ŠD Najveska lipa, FS KD Gozdar, v boj za najlepši grad so se ponovno podali lankoletni zmagovalci, ekipa Študentska delovna brigada, ki je tokrat zgradila pisarno kralja Matjaža skupaj z ostankom gradu, mizo in prestolom in se po oceni strokovne komisije uvrstila na drugo mesto. Premoč so morali priznati ekipi Ledeni čudaki, ki je ustvarila 3D razglednico Črne, tretje mesto pa je šlo v roke ekipi Strychine rats.

V Črno se radi vračajo tudi člani ekipe Pohodniki Mala Nedelja, ki so se letos gradnje udeležili že trinajstič in bili po izboru občinstva tudi najuspešnejši graditelji. Upodobili so kralja Matjaža z Alenčico v naročju. “Pri nas v Prlekiji je navada, da ko moški žensko zaprosi v zakon in ko ona privoli, jo mora nesti v naročju prek praga. In tudi naš kralj Matjaž Alenčico prinese v zakon,” je razmeroma visoko skulpturo z več detajli za STA opisal vodja ekipe Sandi Kšela.

V okviru današnje prireditve je bilo ves dan poskrbljeno tudi za spremljevalni program, ki ga je povezoval Jurij Berložnik. Kot glasbena gostja se je dogajanju pridružila Dunja, v Črno so prišli tudi člani zasedbe Rok’n’band, kralj Matjaž pa je izbral tudi novo Alenčico. Do naslednjih gradov bo njegova spremljevalka Tina Heferle, podpredsednica Državnega zbora RS. Za dodatno popestritev pa je bil na ogled še laser show in ognjena predstava.

Črnjanska županja je sicer upala, da se bodo letošnjih gradov kot posebni gostje udeležili tudi novi kolegi iz Harbina, vendar so povabilo zaradi praznovanja kitajskega novega leta, ki ga obeležujejo danes bili primorani zavrniti. Hkrati pa so tudi obljubili, da po obisku kitajskega veleposlanika, ki se bo v Črni mudil že februarja, prihodnje leto gotovo pridejo tudi oni.

Lani je dogajanje v treh dneh po ocenah županje Občine Črna na Koroškem mag. Romane Lesjak obiskalo več kot 10.000 obiskovalcev, kar je bilo več kot so jih našteli v posamičnih letih prej. Če bodo to številko dosegli tudi letos, bodo zadovoljni, je za STA dejala Lesjakova.

Število ekip graditeljev pa v zadnjih letih ni tako veliko, kot jih je bilo v preteklosti, pri čemer je bil rekord dosežen leta 2006 s 109 ekipami. V prihodnje bodo zato po besedah županje prireditev nadgrajevali in predvsem usmerjali v ponudbo zimskega veselja za družine in vse druge obiskovalce. Tako naj bi že prihodnje leto pred osrednjim dnevom gradnje gradov na prizorišče kot povabilo na dogajanje postavili različne ledene in snežne like.

“Opažamo rahel upad pri številu graditeljev, je pa veliko zanimanja za spremljevalne dejavnosti,” je povedala županja in dodala, da bo to tudi usmeritev prireditve za v prihodnje. Hkrati si bodo prizadevali prireditev, ki sloni na legendi kralja Matjaža, uvrstiti na seznam nesnovne kulturne dediščine.

Preberite tudi: Črnjanska županja pri Pahorju na pogovoru »Priložnost je pred domačimi vrati«

V Črno pa vas organizatorji tridnevne prireditve, katere glavni namen je druženje, vabijo tudi jutri, ko bo dan namenjen otrokom. Na voljo bodo zanimive otroške animacije, lutkovne predstave, pesmice, iskanje skritega zaklada in možnost jahanja.

V nedeljo bodo podelili tudi nagrade za najboljša likovna in literarna dela na temo kralja Matjaža, ki so jih ustvarjali učenci slovenskih osnovnih šol. Za glasbeno popestritev pa bosta poskrbela brata Rok in Anej Piletič iz zasedbe BQL. V času nedeljskega otroškega programa bo otrokom na razpolago tudi mobilna Mini Planica.

Pri tem naj še omenimo, da je možen ogled Etnološkega muzeja in Olimpijske sobe v času 28. prireditve Gradovi kralja Matjaža po predhodnem dogovoru na tel. št. 02 87 04 820 ali na 041 743 442.

Vir: STA, Občina Črna na Koroškem

Dogodki