Search
Close this search box.

Slovenjgraški svetniki potrdili rekordno visok proračun za leto 2020

Na 11. redni seji Občinskega sveta in hkrati zadnji v tem letu, so slovenjgraški svetniki in svetnice soglasno potrdili razvojno naravnan proračun za leto 2020, ki bo rekorden, saj namreč predvideva za 27,6 milijona evrov odhodkov in dobrih 26 milijonov evrov prihodkov. Polovico denarja bodo namenili za naložbe.

Proračun za naslednje leto je najvišji v zgodovini MO Slovenj Gradec, z njim za skoraj 5 milijonov presegajo do zdaj najvišje zneske, kar je posledica večjih investicij, je že pred potrditvijo proračuna na novinarski konferenci pojasnil Darko Sagmeister, vodja oddelka za negospodarske dejavnosti, proračun in splošne zadeve MO Slovenj Gradec.

Preberite tudi: Slovenjgraška občina z rekordnim proračunom, skoraj polovica za investicije (VIDEO)

V fazi od obravnave osnutka odloka proračuna 2020 Mestne občine Slovenj Gradec do potrditve predloga proračuna 2020 so so na podlagi pripomb in pobud vključili spremembe že obstoječih proračunskih postavk, nekaj postavk so spremenili in nekaj dodali, v osnovi pa je proračun ostal enak.

Med drugim so za 12.000 evrov povečali postavko za pospeševanje podjetništva, in sicer z željo, da bi v mestnem jedru zaživela živilska trgovina, Z razpisom želijo dobiti izvajalca trgovske dejavnosti v ožjem mestnem jedru, po možnosti na območju glavnega trga, je na seji razložil Sagmeister, ki je dejal, da gre za okvirni znesek, da se bo lahko točna vsota določila šele na podlagi razpisa, ko bodo lahko ugotovili, koliko sredstev bi najugodnejši ponudnik dejansko potreboval. Zmanjšali so sredstva na področju družbenih dejavnosti, in sicer se bodo še za nekaj časa odpovedali novi fasadi na objektu na Francetovi ulici, za kar so prvotno planirali 25. 000 evrov. Na področju pospeševanja kmetijstva in gozdarstva pa so dodali postavko spodbujanje ekološkega kmetovanja, in sicer v vrednosti 20. tisoč evrov.

V proračunu za leto 2020 odhodki presegajo prihodke v višini 1.304.508,19 EUR. Na občini načrtujejo, da bodo primanjkljaj v celoti pokrili iz ostanka sredstev na računu konec leta 2019, ki bo predvidoma znašal 1.357.498,19 EUR.

Pri tem naj še enkrat omenimo, da med večje investicije spadajo izgradnja bazena s parkom urbanih športov, gradnja kolesarskih stez, čistilne naprave – ultrafiltracije, širitev podjetniške cone Pameče 3 … Pri tem naj še omenimo, da v letu 2021 načrtujejo še ureditev mestnega jedra. Zaradi napovedanih investicij in višine proračuna se bo občina v letu 2020 dolgoročno zadolžila do višine 950.000,00 EUR.

Dogodki