Search
Close this search box.

Preverili smo: Koliko oseb je na Koroškem v karanteni ter komu in kdaj jo odredijo?

Na Koroškem se število oseb, ki so v karanteni, spreminja iz dneva v dan, pojasnjujejo na NIJZ Ravne na Koroškem, kjer dodajajo, da so pravila glede karantene jasna in so z njimi seznanjeni vsi, ki jim je bila le ta odrejena.

Po podatkih Sledilnika covid-19 so v zadnjih štirinajstih dneh na Koroškem potrdili 36 novih okužb, prav toliko je tudi aktivnih. Med drugim so v tem obdobju okužbe zabeležili tudi na treh šolah, in sicer na OŠ Črna na Koroškem, ter na POŠ Kotlje, kjer bo pouk od ponedeljka naprej spet potekal normalno. In na Šolskem centru Ravne na Koroškem, kjer je v karanteni 31 dijakinj in dijakov. Ob tem smo na NIJZ Ravne na Koroškem preverili, koliko oseb je na Koroškem v karanteni, kdo mora v karanteno in kdaj ter kakšna so pravila.

Preberite tudi: V ponedeljek ponovno pouk v podružnični šoli v Kotljah in Na črnjanski šoli brez novih okužb. Okrožnico ministrstva glede nošenja mask še čakajo

Na Koroškem je bilo v sredo (16. 9. 2020) v karanteni 174 oseb, se pa število dnevno spreminja, pojasnjujejo na NIJZ, kjer so nam podali še nekaj osnovnih informacij o karanteni.

Trenutno je praksa takšna, da če je v razredu oziroma skupini otrok ugotovljena okužba z novim koronavirusom, epidemiološka služba opravi oceno tveganja, na podlagi katere se za posameznike predlaga karantena na stalnem ali začasnem naslovu za čas trajanja 10 dni od zadnjega visoko rizičnega tesnega stika z osebo s COVID-19.

Karantena je ukrep, s katerim se omeji svobodno gibanje zdravim osebam in ga odredi Ministrstvo za zdravje na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Pomembno je, da oseba, ki je v karanteni ostane doma, ne odhaja od doma, se izogiba stikom z drugimi, omeji stike z ostalimi člani gospodinjstva, upošteva higieno rok, ne deli osebnih in higienskih predmetov z drugimi, spremlja svoje zdravstveno stanje. Poskrbeti je potrebno tudi za zagotavljanje osnovnih življenjskih potrebščin in skrbeti za svoje duševno zdravje. Več o tem si lahko preberete TUKAJ.

V celotnem obdobju trajanja karantene otrok ne sme zapuščati bivališča. V tem času je potrebno upoštevati priporočila NIJZ za ravnanje v karanteni na stalnem/začasnem naslovu, ki so objavljena na spletni strani NIJZ. Če ima otrok, za katerega je predlagana karantena, sorojenca, lahko ta normalno obiskuje vrtec/šolo naprej. Prav tako lahko starš, ki ne bo skrbel za otroka, hodi naprej v službo. Odsvetuje pa se, da za otroka v karanteni skrbijo stari starši, pojasnjujejo na NIJZ.

Ob morebitnem testiranju na SARS-CoV-2 tekom karantene se kljub negativnemu izvidu karantena ne prekine oziroma se trajanje karantene ne skrajša.

Na NIJZ tudi svetujejo, da v obdobju karantene in še 4 dni po koncu karantene starši spremljajo zdravstveno stanje otroka. Če se pri otroku v tem obdobju pojavijo znaki okužbe dihal (npr. slabo počutje, prehladni znaki, kašelj, vročina, težko dihanje) ali drugi bolezenski znaki, pokličejo njegovega osebnega ali dežurnega zdravnika, kjer bodo prejeli nadaljnja navodila.

Po koncu karantene naj se otrok še 4 dni izogiba vsem nenujnim tesnim stikom z ostalimi ljudmi. To velja še posebno za stike s starejšimi, tistimi s kroničnimi boleznimi in tistimi, ki imajo oslabljen imunski sistem (bolezni srca in ožilja, bolezni dihal, sladkorna bolezen, oslabljeno delovanje ledvic, zdravljenje raka …). Pri njih je tveganje za težji potek bolezni višje. Testiranje po koncu karantene ni potrebno.

Preberite tudi: Dodatne okužbe na Koroškem, v Sloveniji 111 novih

Dogodki

Na Koroškem se število oseb, ki so v karanteni, spreminja iz dneva v dan, pojasnjujejo na NIJZ Ravne na Koroškem, kjer dodajajo, da so pravila glede karantene jasna in so z njimi seznanjeni vsi, ki jim je bila le ta odrejena.