Search
Close this search box.

Predsedstvo SD potrdilo koalicijsko pogodbo in kandidate stranke za funkcije. Podalo tudi soglasje za imenovanje Janija Prednika kot vodje poslanske skupine

Predsedstvo SD je sporočilo, da se je seznanilo z vsebino koalicijske pogodbe ter potrdilo njeno parafiranje. Potrdili so tudi ministrske kandidate stranke ter vodjo poslanske skupine in njenega sekretarja. Koalicijska pogodba je tako usklajena med vsemi bodočimi koalicijskimi partnericami in velja za parafirano, so sporočili iz Gibanja Svoboda.

Predsedstvo SD je na današnji dopisni seji potrdilo kandidate za ministre; Tanjo Fajon kot kandidatko za ministrico za zunanje in evropske zadeve, Matjaža Hana kot kandidata za ministra za gospodarstvo, turizem in šport, Dominiko Švarc Pipan kot kandidatko za ministrico za pravosodje in Aleksandra Jevška kot kandidata za ministra za kohezijo in regionalni razvoj, so sporočili iz stranke.

Kandidatke in kandidati za ministrska mesta so v skladu s statutom SD podpisali častno izjavo, s katero so se zavezali, da ne bodo izstopili iz stranke in prestopili k drugi stranki, da bodo upoštevali programska izhodišča in statut stranke ter sklepe kongresa, konference ali predsedstva stranke, so v SD zapisali v sporočilu za javnost.

Predsednica stranke Tanja Fajon je ob tem poudarila, da so bili socialni demokrati v koalicijskih pogovorih uspešni: “V zahtevnih pogajanjih smo dosegli umestitev naših ključnih programskih ciljev v koalicijski dogovor, prav tako smo prevzeli odgovornost za štiri ministrstva. Ta ministrstva povezuje rdeča nit: razvoj, pravičnost, Slovenija v Evropi in svetu.”

V novo vlado vstopajo z geslom “Slovenija v jedru EU, močno gospodarstvo za socialno varnost vseh in skladen regionalni razvoj”, ki po besedah Fajonove zaobjema vse ključne programske ambicije SD za naslednje obdobje.

Predsedstvo je podalo tudi soglasje za imenovanje Janija Prednika kot vodje poslanske skupine in Mira Pretnarja kot sekretarja poslanske skupine stranke.

Preberite tudi: Prednik ob prevzemu vodenja poslanske skupine SD: “V politiki želim začrtati jasno idejo moderne socialne demokracije”

Predsedstvo SD je potrdilo tudi koalicijsko pogodbo, kar pomeni, da je koalicijska pogodba usklajena med vsemi tremi partnericami bodoče koalicije. V Gibanju Svoboda so pojasnili, da pogodba tako velja za parafirano.

Pred dokončnim podpisom pa morajo koalicijsko pogodbo potrditi še vsi ostali organi strank bodoče koalicije.

V koalicijski pogodbi so po navedbah SD dosegli jasen prelom z načinom delovanja dosedanje oblasti, utrditev demokracije, vladavine prava in človekovih pravic, zavarovanje neodvisnosti medijev in močno partnersko vlogo civilne družbe, usmeritev v nov razvojni zagon z dvigom dodane vrednosti gospodarstva, zeleni in digitalni prehod ter v kakovost in dostopnost javnih storitev, ter vrnitev Slovenije v jedro Evropske unije, utemeljeno na vladavini prava, so sporočili iz stranke.

V stranki so kot najpomembnejše izpostavili premik od neoliberalizma h krepitvi razvojne in socialne vloge države. To se po njihovem mnenju kaže tudi z obljubo o progresivni obdavčitvi premoženja ter poudarkom na vsebinah, kot so krepitev javnih storitev, aktivna vloga države pri oblikovanju razvojne politike ter nujnih družbenim dogovorom med socialnimi partnerji in generacijami.

Med petimi konkretnimi cilji, ki so jih v SD v času predvolilne kampanje predstavljali ljudem, je bil pregled pri specialistu v 30 dneh. V koalicijski pogodbi so dosegli dogovor o zakonu za skrajševanje čakalnih dob, prednostno v javnih zdravstvenih zavodih, rešitev za ljudi brez osebnega zdravnika, ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in celovita prenova financiranja javnega zdravstva ter njegova boljša organizacija, so našteli.

V kampanji so obljubljali minimalno pokojnino v višini 700 evrov, v koalicijski pogodbi pa je zapisano, da bo za polno pokojninsko dobo v letu 2023 dosegla 738 evrov in se nato redno usklajevala. Dogovorili so se tudi za širšo dostopnost varstvenega dodatka za vse z najnižjimi pokojninami.

Zavzemali so se za brezplačno šolsko prehrano in brezplačen vrtec. Brezplačno šolsko prehrano bodo uvedli takoj, do konca mandata pa sledi oblikovanje modela brezplačnega vrtca. Zavezo za izgradnjo 10.000 javnih najemnih stanovanj so v koalicijskem dogovoru podvojili na 20.000 do leta 2030, dodali pa so še nadzor nad najemnim trgom in možnost regulacije najemnin.

Postopen prehoda na 32-urni delovni teden pa bodo ob dogovoru socialnih partnerjev predvideli kot možnost, so še sporočili iz SD.

Dogodki

Predsedstvo SD je sporočilo, da se je seznanilo z vsebino koalicijske pogodbe ter potrdilo njeno parafiranje. Potrdili so tudi ministrske kandidate stranke ter vodjo poslanske skupine in njenega sekretarja. Koalicijska pogodba je tako usklajena med vsemi bodočimi koalicijskimi partnericami in velja za parafirano, so sporočili iz Gibanja Svoboda.