Search
Close this search box.

Prednik ob prevzemu vodenja poslanske skupine SD: “V politiki želim začrtati jasno idejo moderne socialne demokracije”

Vodenje poslanske skupine SD bo prevzel Korošec Jani Prednik.

Predsedstvo SD bo na jutrišnji seji obravnavalo vsebino koalicijske pogodbe, ministrski razrez in ministrske kandidate, je ob robu ustanovne seje DZ dejala predsednica SD Tanja FajonFajonova pričakuje, da bodo vse to na predsedstvu potrdili in tekom vikenda parafirali koalicijsko pogodbo ter predstavili vse ministrske kandidate iz kvote SD, navaja STA.

Ime četrtega ministrskega kandidata oz. kandidatke iz kvote SD bodo razkrili po predsedstvu.

Čeprav sta SD in Levica manjši koalicijski partnerici, je Fajonova po dveh tednih usklajevanj koalicijske pogodbe in tesnega časovnega roka optimistična glede prihodnjega sodelovanja koalicije, “ker smo zelo hitro našli rešitve, dobra energija je bila med nami, zelo hitro smo se sporazumeli”. Ljudje imajo velika pričakovanja in “srčno upam, da jih bomo uspeli upravičiti”.

Čaka jih delovno poletje, je dejala Fajonova. “Mi se praktično še od volitev nismo uspeli odpočiti, ker smo si zadali zelo tesne časovne roke,” je dodala. Čeprav so utrujeni, pa zdaj po njenem mnenju ni čas za to, saj jih čaka veliko izzivov.

“Ne samo da smo še vedno ob robu vojne v Ukrajini, cene energentov rastejo, tudi gospodarska slika se slabša in vlada mora čim prej resno začeti delati,” je ocenila. Vlada bo po njenih besedah razvojno naravnana, tudi v SD so zadovoljni, da bodo lahko sledili zastavljenim ciljem.

Cilji so po njenih besedah, da vrnejo Slovenijo v jedro Evrope, da naredijo močno gospodarstvo, za socialno varnost ljudi in pa skladen regionalni razvoj. “Tudi veliko naših prioritet smo dosegli skozi dogovore o koalicijskem usklajevanju,” je dejala.

Glede ministrske kandidatke za resor digitalizacije Emilije Stojmenove Duh, ki je po izstopu iz SD zdaj kandidatka v kvoti Gibanja Svoboda, je Fajonova dejala, da je Stojmenova Duh strokovnjakinja za digitalizacijo in da bo dobro opravljala delo na ministrstvu, kar je bila tudi njena ambicija, piše STA.

Po njenih besedah SD ta resor ni bil ponujen. “Mi pa smo vendarle želeli slediti tudi zavezam naše stranke”, ki jih bodo uspeli uresničiti skozi kombinacijo resorjev za zunanje zadeve, pravosodje, gospodarstvo in kohezijo, je dejala. “To je res največ, kar smo lahko iztržili, in sem s tem zadovoljna,” je povedala Fajonova, ki bo v novi vladi prevzela zunanje ministrstvo, njeno mesto v državnem zboru pa voditelj Jonas Žnidaršič, poroča STA.

V SD bo poleg Fajonove od izvoljenih poslancev minister še dosedanji dolgoletni vodja poslanske skupine Matjaž Han, ki so mu koalicijska pogajanja prinesla funkcijo gospodarskega ministra. V parlamentu ga bo zamenjal poslanec iztekajočega se sklica DZ Soniboj Knežak. Vodenje poslanske skupine pa bo od njega prevzel Jani Prednik.

V 9. sklicu DZ RS prevzemam vodenje poslanske skupine SD. Tokrat gre za manjšo poslansko skupino, kar pa ne pomeni enako velike odgovornosti ob vodenju in soočanju mnenj poslancev in izražanju stališč stranke v DZ. Vodenje prevzemam z optimizmom in z željo, da mi uspe delati v dobro države. Hkrati pa želim s posameznimi manjšimi koraki v politiki začrtati jasno idejo in pot moderne socialne demokracije,” je v izjavi za Koroške Novice novo funkcijo komentiral Prednik.

Dogodki

Vodenje poslanske skupine SD bo prevzel Korošec Jani Prednik.