Prednik v bran varuhom negovalcem. Od vlade zahteva, da jih pri višanju plač obravnava enako kot medicinske sestre

Na poslanke in poslance Državnega zbora se je s pozivom za pravičen dvig plač varuhov negovalcev v socialnovarstvenih zavodih nedavno obrnila skupina varuhinj Centra za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem. V pozivu so med drugim zapisali, da se ob spremljanju novic o novih predlogih in pogajanjih za povišanje plač srednjih medicinskih sester počutijo zapostavljene. Na njihov dopis se je že odzval koroški poslanec Jani Prednik iz vrst SD, ki je na predsednika DZ Igorja Zorčiča naslovil poslansko pobudo.
cudv-crna-1

Kot je zapisal Prednik, varuhinje, zaposlene v CUDV Črna na Koroškem, menijo, da so glede na povsem primerljive delovne obveznosti in obremenitve v primerjavi s srednje medicinskimi sestrami v zdravstvu tudi varuhi negovalci v socialnovarstvenih zavodih upravičeni do višjih plač. Njihova trenutna izhodiščna plača je po navedbah Prednika 22. plačilni razred za varuha negovalca 1 in 18. plačilni razred za varuha negovalca 2, kar je manj kot znaša minimalna plača, zato jim razliko do minimalne plače pokrije država.

Kot je še dodal koroški poslanec, varuhi negovalci v normalnih razmerah delo opravljajo vsak drugi vikend v mesecu in ob vseh praznikih, v primeru pomanjkanja kadra pa vsaj trikrat na mesec ali celo več. Epidemija bolezni Covid-19 je zaposlene v socialnovarstvenih zavodih le še dodatno obremenila, saj je kadrovski primanjkljaj tudi pri njih vse večji, zaposleni pa zaradi dodatnega dela prekomerno obremenjeni, izčrpani in izgoreli. V času epidemije so varuhi negovalci delali namreč tudi do 12 ur na dan, je opomnil Prednik.

Delovne naloge in obremenitve varuhov negovalcev so povsem primerljive z delovnimi nalogami srednjih medicinskih sester, za katere je Vlada RS konec julija sprejela izhodišča za pogajanja za dvig plač. Varuhi negovalci delajo neposredno s svojimi varovanci 8 ur dnevno, jih hranijo, previjajo, oprhajo in se ukvarjajo z njihovimi vedenjskimi in čustvenimi motnjami. Poleg tega imata obe skupini zaposlenih enako 5. stopnjo izobrazbe. Zato ne bi bilo pravično, če bi plače varuhov negovalcev zaostajale za plačami srednje medicinskih sester,” je v pobudi navedel Prednik.

Zatorej dajem pobudo, da v pogajanjih o višjih plačah za srednje medicinske sestre vključite tudi varuhe negovalce iz socialnovarstvenih zavodov, s čimer bi se tudi njim zagotovilo pravično plačilo glede na njihove delovne naloge in obremenitve,” je sklenil Prednik.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.