Search
Close this search box.

Občine pozivajo: ostanite doma in omejite stike, ne zbirajte se v skupinah in na igriščih … Za varstvo otrok oddajte prijavnico

V popoldanskih urah so se preko Facebook strani oglasili župani, civilna zaščita in predstavniki občin, ki opozarjajo na dosledno upoštevanje priporočil glede ravnanja ob širjenju okužb z novim koronavirusom COVID-19. Občina Mislinja pa sporoča, da je potrebno za otroke, ki od ponedeljka naprej potrebujejo nujno varstvo na občino poslati prijavnico.

Do 14. so v Sloveniji na okužbo z novim koronavirusom testirali 5369 oseb, okužba je bila potrjena pri 181 osebah. Do 14. ure so sicer v Sloveniji na okužbo z novim koronavirusom opravili 5369 testiranj, okužba je bila potrjena pri 181 osebah. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je umrl starostnik iz Metlike, sicer kronični bolnik, ki je bil okužen z novim koronavirusom, je neuradno izvedela STA. Vlada informacije še ni potrdila.

Preberite tudi: Spremljamo: Število okuženih narašča, okužen tudi Ravenčan, ki ne živi na Koroškem

Predsednik vlade Janez Janša je na današnji novinarski konferenci skupaj z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem in dr. Bojano Beovič, vodjo strokovne skupine, ki bo zagotavljala podporo kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19, spregovoril med drugim tudi o tem, da se je vlada odločila za spremembo spremljanja širjenja novega koronavirusa. Ljudi z okužbo dihal, ki ne bodo potrebovali bolnišnične oskrbe, ne bodo več testirali, pač pa bodo stanje ocenjevali na podlagi števila obolelih. O čemer si lahko več preberete TUKAJ.

Premier Janez Janša pa je kot najpomembnejši ukrep izpostavil samoizolacijo in izpostavil, da vlada pripravlja tudi nove omejevalne ukrepe. O čemer bo več znanega kmalu.

Preberite: Nocoj bo potekal krizni štab za boj proti širjenju novega koronavirusa

Občina Ravne na Koroškem

V Občini Ravne na Koroškem, kjer so začasno zaprte vse javne ustanove (Mestna hiša, šole in vrtci, knjižnica, kulturni in športni center,…). Izjemi sta lekarna in zdravstveni dom, kjer veljajo posebna navodila. Odpovedane so vse javne prireditve in javna zbiranja. Preko družbenega omrežja Facebook tako opozarjajo in pozivajo občanke in občane, da se obnašajo odgovorno in ne uporabljajo igral.

Občina Ravne na Koroškem poziva občanke in občane, da se ne zbirate v skupine na prostem, posebej pa da ne uporabljate otroških in mestnih športnih igrišč ter igral! Strokovnjaki priporočajo individualno rekreacijo na svežem zraku in družinske sprehode, ne pa organiziranih iger z žogo na igriščih! Zahtevamo odgovorno ravnanje vseh deležnikov!”

FOTO: Občina Ravne na Koroškem

Mestna Občina Slovenj Gradec

Na MO Slovenj Gradec, kjer so vzpostavili delovno skupino za krizne razmere in za potrebe koordinacije in komunikacije tudi službo za krizno komuniciranje, ki bo v prihajajočih dneh koordinirala različne aktivnosti ter pripravila potrebne načrte. V veljavi so odloki o prepovedih organizacije prireditev, odsvetujejo tudi vsakršna nepotrebna zbiranja in sestanke v zaprtih prostorih, kjer ni mogoče zagotoviti ustreznih varnostnih ukrepov za omejitev možnosti okužbe. Do nadaljnjega osebni obiski v prostorih mestne uprave niso možni, uprava je občanom na voljo izključno po telefonu. Osebni obisk je možen samo v nujnih in neodložljivih primerih.

Danes pa so preko Facebook sporočili: “Spoštovane občanke in občani, spoštovani vsi, ker je v veljavi ukrep omejitve zbiranja prebivalstva svetujemo, da ga dosledno upoštevate, še posebej pozivamo starše, da otrokom in mladostnikom preprečijo družabna zbiranja, obiske otroških igrišč, lokalov ter vsakršne stike z vrstniki.”

“Ker otroških igrišč (z izjemo ograjenih in pokritih športnih terenov in igrišč) ni mogoče fizično ograditi, sporočamo, da do nadaljnjega otroška igrišča niso v uporabi ter pozivamo starše, da otrokom in mladostnikom preprečijo zbiranje na vseh tovrstnih javnih površinah.”

V času širjenja okužbe je samoizolacija in preventiva edini učinkovit ukrep za zajezitev povečanja števila potencialnih okužb. Čeprav po uradnih podatkih na Koroškem okuženih še ni, lahko upravičeno sklepamo da je marsikdo lahko prenašalec brez simptomov, zato je pomembno, da preprečimo širjenje okužbe med prebivalstvom ravno z ukrepi omejitve stikov.”

Pri tem naj še omenimo, da so iz Občine Mislinja poslali navodila glede varstva otrok v naslednjih dneh.

Občina Mislinja

Iz Občine Mislinja so sporočili: “Spoštovani starši,obveščamo vas, da se bo uredba o zaprtju šole spremenila na ta način, da prepoved zbiranja v šolah ne bo veljala v primerih potrebe po nujnem varstvu otrok. Nujno varstvo otrok bo organizirano le za učence od 1. do vključno 5. razreda. Nujno varstvo učencev se izkazuje s pisno izjavo delodajalca, pri katerem so starši zaposleni (pridobi starš), da opravljajo delo, ki je pomembno za delovanje družbe in države v izrednih razmerah (zdravstveni delavci, zaposleni v civilni zaščiti, vojski in policiji ter v drugih službah, ki so pomembne za oskrbo prebivalstva).”

“Do 19. 3. 2020 je lahko to določilo v izjemnih primerih tudi opuščeno, saj si morajo starši pisne izjave šele pridobiti, postopek pa lahko traja kakšen dan. Ravnatelj tako na podlagi ustne izjave ali poznavanja prosilca, varstvo otroku odobri brez dokazila. Po 19. 3. 2020 se ta možnost izkazovanja potrebe prekine in jo nadomesti pisna izjava.Učenec se lahko vključi v nujno varstvo le, če je zdrav in ne kaže znakov bolezni.” Več o pogojih si preberite TUKAJ.

Svojo prijavo za varstvo otroka pošljite na elektronski naslov vesna.mencinger@guest.arnes.si ali natalija.aber@guest.arnes.sido nedelje, 15. 3. 2020, do 12.00.

Vir: www.gov.si, STA, Občina Ravne na Koroškem, Občina Mislinja, Občina Slovenj Gradec