Search
Close this search box.

Nocoj bo potekal krizni štab za boj proti širjenju novega koronavirusa

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – Novi zunanji minister Anže Logar je ob primopredaji poslov napovedal, da se bo še danes po telefonu pogovarjal z vsemi predstavniki slovenskih diplomatsko-konzularnih predstavništev v Italiji, ki jo je pandemija novega koronavirusa v Evropi najbolj prizadela. Logar se namerava še danes slišati tudi z zunanjimi ministri vseh štirih sosednjih držav, Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške, s katerimi namerava izmenjati stališča in pogledati stanje dvostranskih odnosov. Še nocoj bo po njegovih besedah potekal krizni štab za boj proti širjenju novega koronavirusa.

LJUBLJANA – Nova vlada Janeza Janše je svojo ustanovno nočno sejo v veliki meri posvetila tudi razpravi o ukrepih za omejevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Kot je po seji dejal novi obrambni minister Matej Tonin, so ustanovili krizni štab in sprejeli del ukrepov, nekateri pa sledijo v prihodnjih dneh. Štab, ki naj bi se znova sestal v soboto, vodi Janša, sekretar je Andrej Rupnik.

ŠENTJUR – V Društvu Viljem Julijan so izpostavili, da so otroci z redkimi boleznimi še posebej rizična skupina za koronavirusno bolezen, saj gre za kronične bolnike. Zato so konec tega tedna pisali ministrstvu za zdravje in Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ter jih pozvali, da te bolnike uvrstijo v rizično skupino ter zanje izdajo ustrezna dodatna priporočila in navodila, ter ob tem sporočili, da je petek Pediatrična klinika v Ljubljani izdala priporočila za obnašanje bolnikov z okrnjeno imunostjo ter kroničnimi in onkološkimi boleznimi v času pandemije koronavirusne bolezni (https://www.kclj.si/dokumenti/Piporocila_Pek_1303.pdf). Delodajalce pa so prosili, da so do staršev otrok z redkimi boleznimi še toliko bolj razumevajoči in jim v dani situaciji omogočijo, da ostanejo doma.

LJUBLJANA – Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Vir je v petek opozoril, da bi moralo ministrstvo za izobraževanje podati jasna navodila vodstvom vzgojno-izobraževalnih zavodov, da se ti zaprejo za vse zaposlene. Določijo pa naj se jasni kriteriji, kateri delavci lahko opravljajo nujna dela in kaj mednje sploh sodi.

LJUBLJANA – Na Slovenski turistični organizaciji (STO) spremljajo situacijo v zvezi s širjenjem novega koronavirusa in prilagajajo aktivnosti predvidenim razmeram na trgih, so v petek sporočili iz STO. “V teh razmerah pozivam vse, da ohranimo človeško bližino in nujno fizično distanco,” je turistične delavce pozvala direktorica STO Maja Pak in spomnila, da je to edini način za zajezitev širjenja virusa. “Od časa zajezitve bodo odvisne tudi posledice v turizmu. Zato upoštevajmo vsa priporočila in ukrepe, naslednji tedni bodo težki in odločilni,” je dodala.

KAMNIK – Na Občini Kamnik so vzpostavili telefonsko številko 051 374 207 za občane v stiski in njihovo oskrbo oz. za dostavo nujnih življenjskih potrebščin, kot so hrana in zdravila. Pomoč bodo nudili izključno starejšim, ki živijo sami. Na številko lahko pokličejo od ponedeljka do nedelje med 9. in 20. uro.

ZREČE – V podjetju Unitur, ki upravlja s centroma Rogla in Terme Zreče, so uvedli številne preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb. Tako so zunanjim obiskovalcem za 14 dni omejili vstop v termalne bazene, wellness center in fitnes v Termah Zreče ter oba wellness centra in športno dvorano na Rogli, omejujejo ambulantno fizioterapevtsko dejavnost in delovanje specialističnih ambulant ter se pripravljajo na predvideno omejevanje stacionarne rehabilitacije. Pri vhodih v hotelske komplekse in termalno-zdravstveni del uvajajo merjenje telesne temperature, pri prijavi gostov v namestitvene kapacitete pa uvajajo obvezno izpolnjevanje vprašalnika o preprečevanju in obvladovanju nalezljivih bolezni. Tudi sicer so uvedli spremembe pri čiščenju in postrežbi gostov ter skrbijo za obveščanje.

LJUBLJANA – Združenje za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije je skupaj s svojimi člani pripravilo posebno ponudbo in informacijo o brezplačnih orodjih za delo na daljavo, ki jih lahko podjetja uporabijo v teh razmerah povečanega obsega dela na daljavo. Microsoft ponuja članom Office 365 E1, vključno z Microsoft Teams, brezplačno za šest mesecev za toliko končnih uporabnikov, kot jih podjetje potrebuje v tem obdobju. Xlab pa je za vzpostavil brezplačen sistem za delo od doma v času epidemije in omogoča vsem članom delo od doma z uporabo orodja ISL Online. Na daljavo se s tem orodjem varno prenese le vsebina zaslona in možnost upravljanja službenega računalnika, podatki pa ostanejo na delovnem mestu, so sporočili.

SVET

MADRID – V Španiji so do petka zvečer potrdili 4209 primerov okužbe z novim koronavirusom, medtem ko jih je bilo v četrtek 3004. Naraslo je tudi število smrtnih žrtev bolezni covid-19: s 84 v četrtek zvečer se je v petek povzpelo na 120 ljudi. Za štiri mesta velja karantena. Španski premier Pedro Sanchez je napovedal stanje pripravljenosti.

PARIZ – V Franciji so v petek potrdili za 27 odstotkov več okužb s koronavirusom, skupno število okuženih je tako naraslo na 3661. V zadnjem dnevu pa je zaradi bolezni covid-19 umrlo 18 ljudi, skupno 79. Prvo smrtno žrtev so medtem potrdili tudi v Luksemburgu.

PARIZ/BRUSELJ/KOEBENHAVN/VARŠAVA – Danska in Poljska sta v petek napovedali, da bosta zaradi širjenja novega koronavirusa zaprli svoje meje. Potovanja v tujino so svojim državljanom odsvetovale oblasti na Norveškem in tudi v več drugih državah. Francoski predsednik Emmanuel Macron se je medtem zavzel za okrepljen nadzor na schengenski meji in posvaril pred neusklajenimi ukrepi posameznih članic.

WASHINGTON – Ameriški predsednik Donald Trump je v petek zaradi novega koronavirusa v ZDA razglasil izredne razmere. To mu bo omogočilo lažje in hitrejše črpanje proračunskih sredstev za izvajanje potrebnih ukrepov v boju proti koronavirusu. V soboto ob peti uri zjutraj po srednjeevropskem času je v veljavo vstopila odločitev Trumpa o prepovedi potovanj v ZDA iz Evrope, ki bo trajala 30 dni. Prepoved ne zadeva ameriških državljanov, tistih z dovoljenjem za delo in bivanje v ZDA ter drugih posameznikov z ustreznimi vizumi in dovoljenji.

PEKING – S Kitajske poročajo o enajstih novih primerih okužb z novim koronavirusom. Po navedbah kitajskih oblasti je prvič od začetka epidemije tokrat večina primerov iz tujine. Na celinski Kitajski je epidemija covid-19 doslej zahtevala 3189 smrtnih žrtev, saj je po najnovejših podatkih umrlo še 13 ljudi. Skoraj 81.000 ljudi se je okužilo.

WASHINGTON – Predstavniški dom ameriškega kongresa je v petek potrdil predlog zakona, ki med drugim zagotavlja brezplačno testiranje in plačano bolniško nadomestilo v primeru okužbe z novim koronavirusom. Podprlo ga je 363 članov predstavniškega doma, proti jih je bilo 40. Zakonski predlog zdaj roma v potrditev v senat.

LONDON – Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je predstavila milijardo evrov vreden “paket solidarnosti”, ki ga bo zaradi negativnih posledic širjenja koronavirusa namenila gospodarstvu. Kot so sporočili, gre za začeten ukrep, ki ga bodo še okrepili, če in ko bo to potrebno.

WASHINGTON – Pomočnik ameriškega državnega sekretarja za vzhodno Azijo David Stillwell je v petek poklical na pogovor kitajskega veleposlanika v ZDA Cuija Tiankaija in uradno protestiral zaradi izjav tiskovnega predstavnika zunanjega ministrstva Kitajske, da je novi koronavirus na Kitajskem morda sprožila ameriška vojska.

WASHINGTON – Ameriška zvezna država Louisiana je v petek zaradi novega koronavirusa prestavila volitve demokratskega predsedniškega kandidata, ki bi morale biti 4. aprila, na 20. junij. Ostale države urnika volitev zaenkrat niso spremenile; vključno z Arizono, Florido, Illinoisom in Ohiom, ki so na vrsti prihodnji torek.

ŠPORT

KRANJSKA GORA – Petič v zgodovini se je zgodilo, da v Kranjski Gori niso izpeljali pokala Vitranc, prvič zaradi izbruha nalezljive bolezni. Proga je bila odlično pripravljena in obetalo se je vrhunsko tekmovanje. Generalni sekretar organizacijskega komiteja Srečko Medven pravi, da je odpoved povzročila veliko gospodarsko škodo, zato pričakujejo pomoč države.

LONDON – Le nekaj ur potem, ko so v Nemčiji prekinili ligaško tekmovanje zaradi koronavirusa vsaj do 2. aprila, so objavili, da je bil obrambni igralec Paderborna Luca Kilian pozitiven na testu koronavirusa kot prvi igralec bundeslige.

NEW YORK – Ekipa severnoameriške košarkarske lige NBA Golden State Warriors se je javno med prvimi odzvala na prekinitev vseh aktivnosti v ligi NBA in za osebje, ki skrbi za delovanje njegove dvorane ter je zaradi prepovedi javnih prireditev brez dela ter plačila, namenilo milijon ameriških dolarjev ali okrog 900.000 evrov. Podobno so se odločili nekateri lastniki klubov in igralci.

ZÜRICH – Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je predlagala prestavitev marčevskih in aprilskih reprezentančnih tekem. Predsednik Fife Gianni Infantino se je pred tem sestal z generalnim direktorjem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom in mu na sedežu WHO v Ženevi zagotovil podporo v boju proti novemu koronavirusu.

Dogodki