Search
Close this search box.

Spremljamo: Število okuženih narašča, okužen tudi Ravenčan, ki ne živi na Koroškem

Do 14. ure so v Sloveniji na okužbo s koronavirusom testirali 5369 oseb. Okužba je bila potrjena pri 181 osebah. Po podatkih Vlade RS in NIJZ naj bi bil prvi primer potrjen tudi na Koroškem. Vendar se je kasneje izkazalo, da ima okužena oseba samo stalno prebivališče na Koroškem.

Okužena oseba ima na Ravnah zgolj stalno prebivališče, a sicer ne živi na Koroškem in se posledično tudi ni okužil pri nas.

Spremljamo novinarsko konferenco v živo, na kateri bodo pristojni podali izjave glede aktualnega stanja. Vlada RS je pred konferenco objavila seznam krajev potrjenih okužb, med katerimi so tudi Ravne. Po podatkih NIJZ, objavljenih na njihovi spletni strani, pa je bilo prav tako mogoče razbrati, da je okužba potrjena tudi na Koroškem. Saj so zapisali, da Koroška in Posavje beležita prve okužbe.

Beovićeva: Morebitno poslabšanje zdravstvenega stanja se pokaže po približno tednu dni, na oddelku za intenzivno zdravljenje trenutno trije. Bolnike z okužbo dihal, ki ne potrebujejo hospitalizacije, ne bodo več testirali, 14 dni bodo ostali doma v samoizolaciji. “Kontaktov in virov okužb ni več mogoče izslediti, zato je smiselno, da sile usmerimo v skrb za bolne”

Vlada po Janševih besedah pripravlja ukrepe za dodatno nagrajevanje tistih, ki so najbolj obremenjeni zaradi spopadanja s koronavirusom.

Sveže informacije bodo v prihodnje na eni spletni strani “online”. Slovenci ne bodo več odvisni od dveh ali treh novinarskih konferenc je dejal Janša.

Janša: Za omejevanje širjenja koronavirusa ni toliko pomembno število okuženih, pač pa število resno obolelih.

Janša: Pri tovornem prometu bomo storili vse, da bo ta lahko kolikor toliko nemoteno potekal

Zaprtje mednarodnih letališč in luk za potniški promet, tovorni bo imel poseben režim.

Določili so prioritete pri delitvi zaščitnih sredstev.

Župane slovenskih občin prosijo, da so samoiniciativni, da se v prihodnjem tednu čim bolj angažirajo pri pomoči pri organizaciji varstva otrok na domu. Mlade, ki imajo čas in so zdravi, prosijo za pomoč pri varstvu otrok.

FOTO: Vlada RS

Število potrjenih okužb se je v 24 urah povečalo za 40. Po regijah ljubljanski in novomeški sledita celjska (27 potrjenih okužb) in mariborska (13 okužb), je vlada sporočila prek Twitterja. Tudi ti podatki so do 11. ure.

Gledano po skupkih okužb je največji v Ljubljani (46 oseb), Šmarju pri Jelšah (26), Metliki (25) in Mariboru (5).

Do 11. ure, ko je bilo potrjenih 180 primerov okužb, je bilo med okuženimi več moških, in sicer 93.

Gledano po starostnih skupinah je bilo do 15. leta 14 okuženih, med 16. in 29. letom 39, med 30. in 49. letom 56, med 50. in 59. letom pa 37. V starostni kategoriji nad 60 let je bilo 34 primerov potrjenih okužb.

Slovenija je zaradi nevarnosti širjenja okužb s koronavirusom razglasila epidemijo in sprejela številne ukrepe, pričakovati pa je, da bo nova vlada, ki jo vodi Janez Janša, sprejela tudi nove ukrepe.

Po svetu je vedno več primerov politikov in vidnih osebnosti, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom. V italijanski vladi so okužbo potrdili pri namestnikih ministra za zdravje in izobraževanje. V bolnišnici v Madridu zaradi koronavirusne bolezni 19 (covid-19) zdravijo bivšega generalnega sekretarja zveze Nato Javierja Solano.

Preberite tudi: Vlada v zaščitnih maskah ustanovila Krizni štab RS za zajezitev in obvladovanje koronavirusa (VIDEO)

Vir: STA, Vlada RS