Search
Close this search box.

Nedelja v Črni minila v znamenju srečanja dvojčkov in kmečke povorke (VIDEO in FOTO)

V Črni na Koroškem se je v petek začel že 64. Koroški turistični teden, ki bo potekal do 18. avgusta in bo letos postregel z 81. različnimi družabnimi, kulturnimi, športnimi in zabavnimi prireditvami za vse generacije. Ob tradicionalnih prireditvah, ki jih prirejajo že vse od leta 1955, vsako leto na program dodajo tudi kaj novega in zanimivega, s čimer privabijo v Črno vsako leto več obiskovalcev.

Začetek letošnjega dogajanja je zagotovo najbolj zaznamoval ultramaraton, ki so ga v Črni pripravili prvič, o zmagovalcih pa si lahko več preberete TUKAJ. Veselo in pestro je bilo tudi v Domu starejših Na Fari, kjer so Črnjani ob obisku sokrajanov, ki so v preteklosti živeli z vsakoletnim turističnim tednom, uradno otvorili začetek 64. Koroškega turističnega tedna ter poskrbeli tudi za zanimiv kulturni program.

Črnjani so z obiskom sokrajanov v domu starejših na Prevaljah začeli 64. Koroški turistični teden (VIDEO in FOTO)

FOTO: Občina Črna na Koroškem. Srečanje dvojčkov.

Kot eno od novosti letošnjega leta gre izpostavit srečanje dvojčkov iz Črne na Koroškem oziroma tistih dvojčkov, katerih starši izvirajo iz Črne. Na nedeljsko druženje, ki je potekalo pred kulturnim domom je tako prišlo kar 18 parov, za popestritev dogajanja pa je poskrbel tudi čarovnik Toni. Udeleženci so srečanje zaključili z željo, da tudi ta prireditev v prihodnje postane tradicionalna, tako kot je kmečka povorka, ki je bila na sporedu po njihovem druženju in so si jo številni med njimi tudi z veseljem ogledali.

VIDEO: Del kmečke povorke, ki je na pot krenila s Pristave, iz pred domačije Pongračič, mimo centra do kulturnega doma, kjer je sledila predstavitev vozov oziroma običajev, ki so jih pripravili udeleženci povorke.

https://www.facebook.com/KoroskeNovice/videos/509429869813699/

Letos se je na kmečki povorki predstavilo osem vozov iz Črne in njene okolice. Med udeleženci smo zasledili tudi voz iz sosednje občine Šoštanj, ki so ga pripravili člani TD Raztok-Šentvid. Večina udeležencev povorke, ki so jo v Črni prvič pripravili že davnega leta 1955, pa je tudi tokrat poskrbela za prikaz starih kmečkih običajev na Koroškem.

VIDEO: Kmečka povorka v Črni – pozdravni govor županje mag. Romane Lesjak

[aiovg_video id=89476]

VIDEO: Kmečka povorka v Črni – pozdravni govor predsednice TD Črna Štefanije Emeršič

[aiovg_video id=89489]

V Črni, ki se ponaša tudi z nazivom Čebelam najbolj prijazna občina, so se obiskovalcem med drugim predstavili tudi črnjanski čebelarji in kmetija Senčnik s striženjem ovac, ki je požela predvsem s strani otrok precejšnje zanimanje, saj so lahko najmlajši uživali v družbi mladega jagenjčka in ga tudi prijeli v roke.

Čebelarsko društvo Črna na Koroškem

Na prireditvi so sodelovali tudi člani in članice Društva podeželske mladine Črna, ki je prepoznavno tudi po organizaciji Jajčarije, ki so jo na povorki predstavili tudi tokrat, za obiskovalce pa napekli sveže šnite.

Seveda tudi letošnja povorka ni minila brez družine Pongračič, ki je nam tokrat prikazala mlatenja žita s cepci in je stalnica dogajanja na tej prireditvi, saj se povork udeležuje redno že od samega začetka. Posebnost družine Piko pa je tudi to, da so moški na vozu delali, za volan traktorja pa se je usedla kar ženska, in sicer Darinka Stopar.

VIDEO: Kmečka povorka v Črni – Mlatenje žita s cepci (kmetija Pongračič)

[aiovg_video id=89497]

Prireditev je sicer v vseh teh letih, odkar v Črni organizirajo turistični teden vmes tudi zamrla, vendar so jo po besedah županje mag. Romane Lesjak pred dobrimi petimi leti ponovno oživeli in na ta način nadaljujejo s tradicijo ter na ta dan privabijo v Črno kar veliko obiskovalcev.

Na nedeljskem druženju v Črni na Koroškem so uživali tudi najmlajši

Tokrat so se dogajanju brez traktorja in prikolice pridružili tudi Rogisti LD Muta, ki so nam zaigrali nekaj pesmi ter na ta način poskrbeli za popestritev dogajanja. Kot so obljubili, pa se bodo v Črno še vrnili, če ne prej naslednje leto, ko bodo na prireditvi sodelovali tudi s svojim “vozom”.

Rogisti Lovske družine Muta

VIDEO: Kmečka povorka v Črni – DK Mežiške doline

[aiovg_video id=89494]

Na vozovih so udeleženci predstavili stara opravila in običaje ter z njimi navdušili obiskovalce. Starejši so obujali spomine na pretekle čase, mlajši pa dobili dragocen vpogled v čase naših dedkov in babic. Povorke so se udeležili tudi krajani Tople, ki so nam predstavili izdelovanje lesenega korita, članice DK Mežiška dolina so pripravljale rezance za domačo govejo juho. V center Črne pa so se iz Koprivne pripeljali tudi oglarji.

Kmečki voz iz Tople – izdelovanje korita

S turističnim tednom pa v Črni nadaljujejo tudi danes, ko bo poleg številnih dogodkov na sporedu tudi komedija Ščuke pa ni, ki si jo lahko ogledate nocoj ob 19.30, več o njej in igralski zasedbi pa najdete TUKAJ.