Search
Close this search box.

Čebelarji čebelarskega društva Črna odprli svoja vrata

V Črni na Koroškem, ki se ponaša tudi z nazivom Čebelam najbolj prijazna občina, je Dan odprtih vrat slovenskih čebelarjev potekal v prostorih ČD Črna na Koroškem, ki trenutno šteje 62 članov. Med obiskovalci, ki so črnjanske čebelarje obiskali v kar lepem številu, sta bila tudi poslanec v DZ Jani Prednik in črnjanska županja mag. Romana Lesjak.

Danes, 26. 4. 2019, je večina čebelarskih društev po Sloveniji odprla vrata za širšo javnost ter obiskovalcem predstavila svoje delo, izdelke, pridelke in aktivnosti. Nekatera društva bodo sicer izvedla Dan odprtih vrat v kasnejših terminih, ob občinskih ali turističnih dogodkih, na Koroškem pa so to storili čebelarji že danes. Tako so lahko Korošci obiskali čebelarje v Dravogradu, Radljah ob Dravi, Žerjavu in Črni na Koroškem, slednjim smo se pridružili tudi mi. V Kotljah pa so ob tej priložnosti slavnostno odprli tudi lepo urejen učni čebelnjak.

Dan odprtih vrat slovenskih čebelarjev so s skupnimi močmi, z namenom izobraževanja in informiranja splošne javnosti o pomenu čebel in čebelarstva, organizirali Čebelarska zveza Slovenije, Javna svetovalna služba v čebelarstvu in čebelarska društva po Sloveniji.

V Črni na Koroškem je Dan odprtih vrat potekal za kulturnim domom, kjer ima svoje prostore ČD Črna na Koroškem, ki trenutno šteje 62 članov. Med obiskovalci, ki so črnjanske čebelarje obiskali v kar lepem številu, sta bila tudi poslanec v DZ Jani Prednik in črnjanska županja mag. Romana Lesjak. Organizatorji pa si kljub temu želijo, da bi se jim na takšnih dogodkih, poleg šolarjev in otrok iz vrtca ter varovancev CUDV Črna, v prihodnje pridružilo še več domačinov.

Občina Črna na Koroškem se od lani ponaša tudi z nazivom Čebelam najbolj prijazna občina. S čim so si v Črni prislužili ta laskavi naziv pa si lahko preberete TUKAJ.

Kot smo izvedeli, je namen današnjega dogodka predvsem izobraževanje in informiranje splošne javnosti o pomenu čebel in čebelarstva. Tako so danes čebelarji v Črni in tudi po drugih slovenskih krajih, obiskovalcem v društvih predstavili čebeljo družino, njeno bivališče, člane čebelje družine, satje, kjer čebele skladiščijo med in cvetni prah, čebelarske pripomočke in čebelarjeva opravila. Predstavili so tudi pomen medovitih rastlin, glavne paše na posameznem območju in aktivnosti s katerimi lahko vsak posameznik pripomore k ohranitvi čebel. Poudarili so tudi pomen kranjske čebele kot pomembne opraševalke za kmetijstvo in pridobivanje hrane. Prisotni pa so si lahko ogledali, poskusili in tudi kupili različne čebelje pridelke in izdelke.

V Črni na Koroškem so si lahko obiskovalci ob tej priložnosti ogledali tudi predstavitveni film o čebelarstvu. Najmlajši so imeli možnost, da se preoblečejo v čebelice, na ogled pa so jim ponudili tudi zgodbo o čebelici Maji. Dogajanje je bilo ves čas pestro in živahno, predvsem je bilo veliko zanimanja za okušanje različnih vrst medu, nekateri pa so degustirali tudi medico in medeno žganje ter z zanimanjem prisluhnili črnjanskim čebelarjem, ki so jih seznanili s postopki pridelave medu, žganja in drugih medenih izdelkov.

Seveda pa so ta dan čebelarji izkoristili tudi za promocijo in povabilo na prireditev ob drugem Svetovnem dnevu čebel in na 17. čebelarski praznik Slovenije, ki bo 18. maja pri Gradu na Ravnah na Koroškem. Slovenski čebelarji bodo na svoj praznik, ki že tradicionalno poteka vsako leto na soboto, ki je koledarsko najbližje 20. maju, dodatno obeležili tudi Svetovni dan čebel. Častni pokrovitelj prireditve, ki jo organizira Čebelarska zveza Koroške v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije, je Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Več o prireditvi najdete TUKAJ.

V Črni na Koroškem, ki se ponaša tudi z nazivom Čebelam najbolj prijazna občina, je Dan odprtih vrat slovenskih čebelarjev potekal v prostorih ČD Črna na Koroškem, ki trenutno šteje 62 članov. Med obiskovalci, ki so črnjanske čebelarje obiskali v kar lepem številu, sta bila tudi poslanec v DZ Jani Prednik in črnjanska županja mag. Romana Lesjak.