Search
Close this search box.

Narok za izrek kazni Tovšakovi v Celju prestavljen na februar

Narok za izrek kazni nekdanji direktorici Vegrada Hildi Tovšak zaradi oškodovanja družbe v višini okrog 400.000 evrov je sodnik celjskega okrožnega sodišča Marko Brišnik danes prestavil na 24. februar. Kot je dejal, mora najprej opraviti narok za prvoobdolženega nekdanjega direktorja Vegradove hčerinske družbe Vedela nepremičnine Mateja Košiča.

Preberite tudi: Tovšakova zaradi zdravstvenih težav spet ni mogla na sodišče

Košič se današnjega naroka ni udeležil oz. je opravičil svojo odsotnost. Tovšakova je sicer krivdo zaradi oškodovanja Vegrada že priznala. Tožilec Jože Levašič tako zanjo predlaga pogojno kazen šest mesecev zapora s preizkusno dobo petih let.

Očita ji, da je v sostorilstvu s Košičem med letoma 2008 in 2010 s prodajo nekaterih nepremičnin na območju Mislinje pridobila podjetju Molet, katerega lastnik je bil Košič, za okrog 400.000 evrov protipravne koristi. Tovšakova se s tem poslom sicer osebno ni okoristila, je dejal Levašič.

Na celjskem okrožnem sodišču je za Tovšakovo odprt še kazenski postopek zaradi obtožbe o zlorabi položaja in pranja denarja pri nakupu delnic Delamarisa, na ljubljanskem okrožnem sodišču pa zaradi zlorabe položaja in pranja denarja v Hypo banki.

Tovšakova je bila doslej obsojena zaradi dajanja daril pri gradnji letališkega stolpa na letališču Brnik (zadeva Čista lopata) na 14 mesecev zapora, zaradi goljufije z evropskimi sredstvi v zadevi Rimske terme in Betnava na enotno kazen sedem let in pol zapora, zaradi dajanja nedovoljenih daril pri iskanju varilcev za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj na osem let zapora ter zaradi oškodovanja Vegradovih upnikov na enotno pogojno kazen štirih let z osemletno preizkusno dobo.

Prav tako je bila obsojena zaradi zlorabe položaja, takrat ji je celjsko sodišče izreklo denarno kazen v višini 8550 evrov. Od septembra leta 2018 pa je Tovšakova na pogojnem izpustu, saj je prestala dobrih petih letih zaporne kazni.

Tožilec Levašič pa Košiču očita zlorabo položaja kot direktorju družbe Vedela nepremičnine pri nakupu nepremičnin Delamarisa, ki jih je prodal Hypo Leasingu in jih potem vzel nazaj v najem. Košič se s tožilcem sicer ni pogajal o priznanju krivde, Levašič pa ocenjuje, da se Košič doslej razpisanim narokom izogiba.

Na današnjem naroku je Brišnik izrekel kazen nekdanji direktorici podjetja DMA Damijani Bole, ki ji tožilec očita kaznivo dejanje pomoči pri zlorabi položaja in pranje denarja. Boletova je namreč izdajala lažne račune o svetovalnih storitvah podjetju Vedela nepremičnine v višini nekaj manj kot 290.000 evrov, ki pa jih ni nikdar opravila.

Zato je zanjo Levašič za pomoč pri zlorabi položaja predlagal 14 mesecev zapora pogojno, za pranje denarja pa 13 mesecev pogojnega zapora. Potem je predlagal enotno kazen 23 mesecev zapora pogojno s preizkusno dobo štirih let in plačilo 3000 evrov.

Predlogu tožilstva je Brišnik sledil ter Boletovi naložil tudi vračilo skoraj 290.000 evrov protipravne premoženjske koristi. Ker Boletova nima premoženja in je brez službe, je vprašanje, ali bo ta znesek sploh lahko vrnila.

Tožilstvo in obramba Boletove sta se danes odpovedala pritožbi, zato je sodba že postala pravnomočna.

Dogodki