Search
Close this search box.

Tovšakova zaradi zdravstvenih težav spet ni mogla na sodišče

Na ljubljanskem okrožnem sodišču bi se moral danes nadaljevati predobravnavni narok v sojenju nekdanjima bančnikoma Hypo banke Andreju Oblaku in Božidarju Španu ter nekdanji predsednici uprave Vegrada Hildi Tovšak in njeni tedanji desni roki Mateju Košiču. Sodišče je pričakovalo še Tovšakovo, ki pa je zaradi zdravstvenih težav znova ni bilo.

Kot je novinarjem povedal odvetnik Tovšakove Dušan Tanko, je bila Tovšakova že na poti v Ljubljano, a se je morala zaradi zdravstvenih težav obrniti. Nekdanja prva dama Vegrada se je z zdravniškim opravičilom opravičila tudi na lanskih predobravnavnih narokih.

Ker je bila Tovšakova vabljena pravilno, se njena odsotnost po besedah sodnice Jasmine Javornik obravnava kot nepriznanje krivde.

Tanko je povedal, da so vložili ugovor, s katerim nasprotujejo očitani vrsti kaznivega dejanja. O morebitnem priznanju krivde pa s tožilstvom še niso govorili.

Nekdanja bančnika Hypo banke Oblak in Špan ter Tovšakova in Košič so obtoženi več kaznivih dejanj zlorabe položaja in pranja denarja. Za ostale obdolžene so predobravnavne naroke že opravili, krivde ni priznal nihče.

Tožilec specializiranega državnega tožilstva Marko Godec je novinarjem povedal, da je težava tudi v nerazrešenih procesnih vprašanjih. Obramba namreč uveljavlja izločitev bančne dokumentacije iz tujine, pridobljene na podlagi odredb sodišča. Trdi, da je potekel dvoletni rok od pridobitve dokazov do vložitve zahteve za preiskavo. Tožilstvo vztraja, da rok ni bil prekoračen.

Tanko je danes poudaril, da on predloga za izločitev dokazov ni podal.

Dogodki

Več iz istega kraja