Najboljša mlada voznika sta Slovenjgradčan Luka Gril in Litijčanka Laura Cerovšek

V finalu izbora za najboljšo mlado voznico in najboljšega mladega voznika Slovenije sta največ znanja in veščin pokazala Litijčanka Laura Cerovšek, dijakinja 4. letnika Gimnazije Litija in Slovenjgradčan Luka Gril, 21-letni študent strojne fakultete Univerze v Ljubljani.

V finalu izbora za najboljšo mlado voznico in najboljšega mladega voznika Slovenije sta največ znanja in veščin pokazala Laura Cerovšek in Luka Gril. Zmagovalca izbora Najboljši za volanom se bosta eno leto vozila vsak s svojim Fordom fiesto active, skupaj z drugimi finalistkami in finalisti, ki so prav tako prejeli številne zanimive nagrade, pa sta postala tudi mlada AMZS ambasadorja varne vožnje.

Kot smo že poročali TUKAJ je AMZS že tretje leto zapored organiziral izbor za najboljšega mladega voznika oziroma voznico Slovenije – Najboljši za volanom, v katerem se je med seboj pomerilo več kot 3.300 kandidatk in kandidatov, med 18. in 24. letom starosti. Današnja zmagovalca Laura Cerovšek in Luka Gril pa sta se pridružila Davidu Severju, ki je bil najboljši 2017, in Klemnu Pongračiču, ki je laskavi naslov Najboljši za volanom osvojil lani.

Avto-moto zveza Slovenije je najboljšega mladega voznika v Sloveniji prvič izbirala že leta 1993 – takrat je bila najboljša za volanom voznica, tekmovanje pa obudila 2017, z namenom izboljšanja prometne varnosti med mladimi, ki so ena najbolj ranljivih skupin udeležencev v prometu, mnogokrat pa tudi neupravičeno stigmatizirani kot nevarni vozniki.

Najboljših 50 reševalk in najboljših 50 reševalcev spletnega testa se je uvrstilo v praktični del tekmovanja. Polfinale je v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem potekalo v začetku aprila, danes pa se je najboljših deset deklet in najboljših deset fantov pomerilo v velikem finalu. O zmagi je odločalo pet vaj, s katerimi so AMZS, Policija in Rdeči križ Slovenije preizkusili vozniško znanje in spretnosti ter sposobnost ukrepanja v prometni nesreči, pri čemer je bilo treba tudi nuditi prvo pomoč ponesrečencu.

Najuspešnejša pri letošnjih finalnih izzivih sta bila Litijčanka Laura Cerovšek, dijakinja 4. letnika Gimnazije Litija, in Slovenjgradčan Luka Gril, 21-letni študent strojne fakultete Univerze v Ljubljani. Poleg prestižnega naslova Najboljši za volanom in vloge mladih AMZS ambasadorjev varne vožnje sta osvojila tudi glavno nagrado: eno leto se bosta lahko vozila vsak s svojim tehnološko izjemno pametnim fordom fiesto active 1.0 EcoBoost 100KM z bogato dodatno opremo, pri kateri je poudarek na varnosti in udobju. Avtomobila je v bogat nagradni sklad za vozniško olimpijado mladih prispeval Summit motors Ljubljana, zastopnik vozil Ford.

Finalisti in finalistke so se danes pomerili še v posebnem Continentalovem izzivu, kjer so se potegovali za udeležbo na jesenskem Continental Driving Experience 2019, dogodku, ki ga v sodelovanju z AMZS in Komotar minuta organizira Continental Adria pnevmatike. Pri tej preizkušnji se je najbolje odrezal Domen Rolih.

Dve nagradi za letošnji izbor je prispeval tudi Garmin, in sicer pametni zapestni uri Vivoactive 3. Prejela sta ju fant in dekle, ki sta z objavo na temo #NajboljsiZaVolanom zbrala največ všečkov na družbenih omrežjih. Zmagala sta Jan Rustja in Nuša Žmak.

Jeseni prvi mednarodni izbor Najboljši za volanom

Minuli teden je AMZS na spomladanski skupščini FIA v Republiki Južni Afriki za projekt Najboljši za volanom prejel nagrado FIA Regije I za inovativnost na področju prometne varnosti, izjemnost tega projekta pa potrjuje tudi dejstvo, da bo nadgrajen na mednarodno raven. S »slovenskim finalom« letošnji Najboljši za volanom torej še ni zaključen. Oktobra se bodo v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem pomerili najboljši mladi vozniki in voznice iz Slovenije, Poljske, Bolgarije in Srbije – AMZS bo namreč v sodelovanju s poljskim, bolgarskim in srbskim avtomobilskim klubom ob podpori FIA Regije I – ta v mednarodni avtomobilistični zvezi FIA združuje avtomobilske klube iz Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike, organiziral prvo mednarodno izvedbo tega tekmovanja

Rezultati finala Najboljši za volanom 2019

Dekleta:
1. Laura Cerovšek
2. Ana Miketič
3. Sabina Vintar
4. Nina Kobilica
5. Nadja Benedičič
6. Zala Jeglič Schiro
7. Anja Kraševec Dervarič
8. Tjaša Šorli
9. Tina Smonkar
10. Petra Krošel

Fantje:
1. Luka Gril
2. Aleksander Kitić
3. Domen Stamenov
4. Jan Rustja
5. Rok Bajc
6. Žiga Kugonič
7. Matej Mesarič
8. Domen Rolih
9. Jurij Indihar
10. Jan Salvatierra Medved

Vir: AMZS

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije