Search
Close this search box.

Izbor za najboljšo mlado voznico in najboljšega mladega voznika Slovenije

Avto-moto zveza Slovenije že tretje leto zapored organizira izbor Najboljši za volanom, s katerim bo Slovenija maja letos dobila najboljšo mlado voznico in najboljšega mladega voznika. S projektom tudi letos izzivajo mlade voznike in voznice ter jim ponujamo priložnost, da svoje znanje in veščine pri vožnji pokažejo in dokažejo v izboru za najboljšega mladega voznika oziroma voznico v Sloveniji, so še sporočili iz AMZS.

Naj omenimo, da je Avto-moto zveza Slovenije najboljšega mladega voznika v Sloveniji prvič izbirala že leta 1993 – takrat je bila najboljša za volanom voznica, tekmovanje pa obudila 2017, z namenom izboljšanja prometne varnosti med mladimi, ki so ena najbolj ranljivih skupin udeležencev v prometu, mnogokrat pa tudi neupravičeno stigmatizirani kot nevarni vozniki. V izboru Najboljši za volanom imajo mladi vozniki in voznice priložnost potrditi, da so stereotipi marsikdaj res zgolj – stereotipi. Izbor Najboljši za volanom je leta 2017 k sodelovanju privabil skoraj 1500 mladih, lani že več kot 3000, cilji za letos pa so še večji, navajajo na spletni strani AMZS. Naslov Najboljši za volanom 2018 pa je osvojil 23-letni študent mariborske fakultete za strojništvo Klemen Pongračič.

V prvi fazi izbora, od 14. februarja do 17. marca 2019, AMZS vabi mlade voznike in voznice do vključno 24. leta starosti, da opravijo preizkus svojega znanja v spletnem testu, kjer je potrebno pravilno in v čim krajšem času odgovoriti na 20 vprašanj, ki so naključno izbrana iz nabora več kot 800 vprašanj s področja cestnoprometnih predpisov, avtomobilizma, varne mobilnosti, prve pomoči itd.

Najboljših 50 reševalcev in najboljših 50 reševalk spletnega preskusa bo AMZS povabil v AMZS Center varne vožnje na Vranskem, kjer se bodo v polfinalih, ki bodo 5. in 6. aprila 2019, pomerili v najrazličnejših spretnostnih in vozniških preizkušnjah. V finalu, ki bo 9. maja 2019, pa se bo preizkusilo najboljših 10 polfinalistov in 10 polfinalistk. Finalisti in finalistke, še posebej pa zmagovalec in zmagovalka, bodo postali mladi ambasadorji in ambasadorke varne vožnje.

Naslov Najboljši za volanom je že sam po sebi dosežek, ki si zasluži spoštovanje in občudovanje. A najboljši si za svoj trud zaslužijo še več. Nanje čakajo privlačne nagrade. Zmagovalec in zmagovalka se bosta lahko eno leto vozila vsak s svojim tehnološko izjemno pametnim Fordom fiesto active 1.0 EcoBoost 100KM z bogato dodatno opremo, pri kateri je poudarek na varnosti in udobju. Na pogumne mlade voznike in voznice pa čakajo še številne druge privlačne nagrade.

Več o izboru najdete TUKAJ.

 

Vir: AMZS, Policija

Dogodki