Search
Close this search box.

Na Ravnah vstop v jesen s številnimi aktivnostmi

Glede na epidemiološko situacijo so v ravenski občini nekatere dogodke, ki so jih v sodelovanju z različnimi partnerji v lokalni skupnosti planirali za letošnjo jesen, izvedli na prilagojen način.

V okviru “Dneva za spremembe” je bilo organiziranih več različnih aktivnosti. V soboto je potekala čistilna akcija, o kateri si lahko več preberete tukaj. V tednu pred “Dnevom za spremembe” so prostovoljci (dijakinje in dijaki Gimnazije in Srednje šole Ravne), ki ste jih lahko prepoznali po rumenih majicah in kapah, na različnih lokacijah po mestu občankam in občanom podarjali “ribice sprememb”, na katerih so zapisane modre misli. Ribice se lahko uporabijo kot knjižno kazalo.

Mladi so v okolici vseh treh osnovnih šol, Gimnazije in Srednje šole Ravne sadili zelišča in urejali okolico. Septembra in oktobra pa boste v Grajskem parku našli “aktivne ribice”, ki bodo predlagale različne naloge, ter posameznike (ali skupine) aktivno popeljale po zanimivih in poučnih temah prek opravljenih izzivov. Kdo so aktivne ribice? So “aktivistke” s področij trajnostne mobilnosti, dneva brez alkohola, spodbujanja gibanja, dneva za spremembe …

Tudi ob Evropskem tednu mobilnosti so organizirali več aktivnosti.

LAS Mežiške doline je izvedel aktivnosti za razširitev sistema izposoje koles v Mežiški dolini, “promotorji kolesarstva in trajnostne mobilnosti” spodbujajo kolesarjenje med lokalnim prebivalstvom, pripravlja se sodobni inovativni turistični paket v navezavi na trajnostno mobilnost.

“Koroška v gibanju” je tradicionalni preventivni dogodek, ki ga NIJZ OE Ravne organizira že 19 let. V zadnjih letih ga ob podpori ravenske občine v Grajskem parku na Ravnah izvedejo ob obeležitvi Evropskega tedna mobilnosti. Kot so pojasnili na občini je program osredotočen na promoviranje zdravega življenjskega sloga s poudarkom na gibanju oziroma mobilnosti, preventivi na področju tveganih vedenj in medgeneracijskemu druženju. Cilj projekta pa je v akcijo vključiti čim več akterjev in s tem dvigniti kakovost in strokovnost prireditve ter povezati lokalne organizacije in društva.

Namesto da bi udeležencem za en dan ponudili raznolike oblike gibanja, so letos program izvedli na malo drugačen način – s poudarkom na promociji aktivnosti, ki jih izvajajo sodelujoči. Postavili so t.i. “Grajsko gibalnico”, kjer so posamezne postaje z različnimi gibalnimi aktivnostmi opremili njihovi vsakoletni partnerji iz sodelujočih organizacij in društev: Koroško društvo za boj proti raku, Koronarni klub Mežiške doline, Koroški medgeneracijski center, Društvo diabetikov Mežiške doline, Društvo Šola zdravja, Zdravstveno vzgojni center ZD Ravne, Društvo Projekt Človek, A.L.P. Peca, LAS Mežiške doline, Društvo Altra, Društvo Ozara, Koroški atletski klub Ravne, Judo klub Ravne.

“Grajska gibalnica” bo na voljo od danes do konca oktobra, opremljena je tudi s kontaktnimi podatki sodelujočih društev in organizacij.

Dogodku Koroška v gibanju so se z Dnevom brez alkohola pridružili tudi izvajalci pristopa SOPA – skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola. Z gibalnimi vajami so gibalnico opremili tudi izvajalci pristopa SOPA: Šent, dnevni center Radlje; Društvo prijateljev mladine Koroške, Karitas, Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije – podružnica za Koroško; Zavod za zaposlovanje – Urad za delo Ravne in pa Zveza športnih društev Ravne. “Tudi gibanje je lahko ena izmed zdravih alternativ tveganemu in škodljivemu pitju alkohola,” so dodali.

Preberite še: V času epidemije se je povečalo tveganje za čezmerno pitje alkohola

VIR: Občina Ravne

Dogodki