Search
Close this search box.

V času epidemije se je povečalo tveganje za čezmerno pitje alkohola

Društvo prijateljev mladine Koroške preko Zveze prijateljev mladine Slovenije izvaja aktivnosti v sklopu projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola na območju Koroške. Projekt vstopa v zaključno fazo, aktivnosti bodo potekale še do konca maja 2021.

Pri društvu pojasnijo, da je namen projekta “zmanjšati čezmerno pitje pri odraslih prebivalcih Slovenije in odpraviti oziroma zmanjšati negativne posledice takšnega pitja na različnih ravneh posameznikovega življenja.” Dodali so, da so pojav koronavirusa in z njim povezani ukrepi za zajezitev širjenja že tako perečo problematiko le še poglobili, “zato je izjemno pomembno, da si skupaj prizadevamo za vzpostavitev odgovornega odnosa
do pitja alkohola v Sloveniji.”

V času epidemije se je povečalo tveganje za čezmerno pitje alkohola. Alkohol zmanjšuje odpornost, razdira odnose in povečuje stisko. Namesto alkohola izberite kulturo, gibanje, ali pogovor.

Mnenja so, da je zmanjševanje alkoholne problematike ključno za dvig kakovosti življenja otrok, mladostnikov in družin. Pravijo, da je to tudi njihovo poslanstvo, zato ob rednih dejavnosti, ki jih izvajajo v sklopu projekta SOPA na različne načine informirajo o škodljivosti čezmernega pitja alkohola, razbijajo mite o alkoholu in svetujejo, kam se obrniti po pomoč.

Dodajo še, da je posebej zaskrbljujoče prekomerno pitje pri najstnikih. “Nedokončan razvoj možganov pri mladostnikih pripomore k temu, da mladostniki težje predvidevajo nevarnosti in posledice svojega vedenja, se vedejo bolj tvegano, preizkušajo novosti in iščejo izzive. Še nedokončan razvoj predelov v možganih, ki so vpleteni v razvoj zasvojenosti, pa pripomore k temu, da bo mladostnik prej razvil zasvojenost v primerjavi z odraslo osebo.”

“Zavedati se moramo, da so mladostniki bolj ranljivi za večino učinkov alkohola. Prej ko mladostnik začne piti alkohol, večja je verjetnost, da bo imel pozneje v življenju težave zaradi alkohola,” poudari dr. Maja Roškar z NIJZ in doda: “Starši in vsi drugi odrasli predstavljajo pomemben vzgled. Odnos staršev in drugih odraslih v zvezi s pitjem alkohola namreč vplivajo na mladostnikov odnos do alkohola in njegovo odločitev za pitje alkohola.”

Preberite še: FOTO: SOPA je ozaveščala Korošce z dogodkom “Dan brez alkohola”

VIR: SOPA

Dogodki