Search
Close this search box.

Na Kopah po izgubljeni zimski sezoni z velikimi pričakovanji v poletno

Na Kopah po izgubljeni zimski sezoni, v kateri je imelo podjetje Vabo po besedah direktorja Boštjana Paradiža za okoli tri milijone evrov izpada prihodkov, zdaj optimistično vstopajo v poletno sezono. Izvedli so več naložb, intenzivno promovirajo možnost oddiha z avtodomi in prikolicami, uvod v poletje pa bo nedeljski tretji Holcerčkov festival.

Od poletne sezone gostinci in turistični delavci na Koroškem veliko pričakujejo. Vseeno ta na Kopah po besedah Paradiža ne bo mogla nadomestiti izpada zimske sezone.

Uvod v poletno dogajanje bo nedeljski Holcerčkov poletni festival. “Na tem festivalu želimo pokazati, da smo zares postali družinska destinacija, da na Kopah res imamo kaj početi,” je na današnji novinarski konferenci v Slovenj Gradcu dejal Paradiž, ki z olajšanjem gleda na začetek poletne sezone in sproščanje epidemioloških ukrepov.

VIDEO: Boštjan Paradiž:

Preberite še: Po dveh letih se na Kope vrača Holcerčkov poletni festival, tokrat z Modrijani

Podjetje Vabo, ki je lastnik žičniških naprav na Kopah in ki turistične nastanitve ter programe ponuja na Kopah in v Slovenj Gradcu, je obdobje zaprtja dejavnosti zaradi epidemije izkoristilo za naložbe. Deloma so obnovili notranjost Hotela Slovenj Gradec, na Kopah so uredili gostinsko teraso na Lukovem domu, prenovili so restavracijo v Grmovškovem domu, nova je Gostilna pri zajcu.

Preberite še: Na Kopah se odpira nova gostilna Pri Zajcu

Po Paradiževih besedah si želijo, da bi se obiskovalci na Kopah počutili varno, da bi dobili občutek, da se turizem vrača, in da bi na osnovi tega lahko izpeljali dobro poletno sezono, kot si jo vsi želijo.

Da se razmere počasi vračajo v stare tirnice tudi s tujimi gosti, kaže trenutna zasedenost nastanitev na Kopah in v Slovenj Gradcu s športniki na pripravah, sicer pa tudi letos na Kopah pričakujejo veliko domačih gostov, medtem ko Paradiž na splošno predvsem za mestne hotele opozarja na nadaljnje težave zaradi epidemije.

Na Kopah medtem nadgrajujejo in krepijo poletno ponudbo. Ta že zdaj obsega možnosti planinarjenja, kolesarjenja po kolesarskem parku ali na označenih poteh, tudi z električnimi kolesi. Ob vikendih bo čez poletje tako za pohodnike kot kolesarje obratovala sedežnica, na Kopah je živahen disc golf, ponujajo vsakodnevni animacijski program ter ogled mini živalskega vrta.

S ponudbo do 60 mest za parkiranje avtodomov in prikolic na Kopah v sodelovanju s slovenjgraškim podjetjem Robeta sledijo tudi novim trendom v turizmu in tudi sami opažajo vse večji obisk. Izvršni direktor družb Vabo in Robeta Primož Kotnik je danes izpostavil prizadevanja, da bi celotno Koroško še bolj predstavljali kot destinacijo za oddih z avtodomi in prikolicami, saj je zanje po celotni Koroški na voljo kar nekaj mest.

VIDEO: Primož Kotnik:

Po ocenah Paradiža, ki je tudi podpredsednik Združenja slovenskih žičničarjev, bi brez ukrepov, ki jih je v podporo gospodarstvu sprejela država, večina slovenskih turističnih podjetij v koronski krizi že propadla. Glede zadnjih ukrepov pa je dejal, da medtem ko vlada fiksnega nadomestila ni podprla, kot prednost vidi sredstva za regres. “Tudi žičničarji smo v dogovoru z ministrstvom za infrastrukturo uspeli izpogajati znesek, ki bo nadomestil izpad sezone,” je dejal Paradiž.

Dogajanje okoli novega koronavirusa je še naprej nepredvidljivo, je dodal Paradiž, ki si želi, da bi se prebivalstvo čim prej precepilo, da bi se epidemiološki ukrepi lahko postopno ukinili in bi zaživele vse dejavnosti. Pričakuje, da se bo turizem na številke iz let 2018 in 2019 vrnil čez dve leti.

FOTO: Poletno dogajanje na Kopah so predstavili na današnji novinarski konferenci:

Na Kopah po izgubljeni zimski sezoni, v kateri je imelo podjetje Vabo po besedah direktorja Boštjana Paradiža za okoli tri milijone evrov izpada prihodkov, zdaj optimistično vstopajo v poletno sezono. Izvedli so več naložb, intenzivno promovirajo možnost oddiha z avtodomi in prikolicami, uvod v poletje pa bo nedeljski tretji Holcerčkov festival.