Na Čečovju nasprotujejo bivalni enoti CUDV. Prebivalci naselja vložili upravni spor

Starši oseb z motnjo v duševnem razvoju iz društva Sožitje so na naše uredništvo naslovili izjavo za javnost, s katero želijo sporočiti javnosti, kako so prizadeti in ogorčeni, kako lahko civilna iniciativa vpliva na njihova življenja in na življenja njihovih "otrok", oseb s posebnimi potrebami, saj so dosegli, da se na eni izmed lokacij na Ravnah na Koroškem, na Čečovju, ne bo gradila bivalna enota, ki je bila načrtovana v sklopu projekta Deinstitucionalizacije, ki poteka pod okriljem CUDV Črna na Koroškem in pristojnim ministrstvom, ki je zagotovilo črpanje evropskih sredstev. CUDV Črna se namreč trudi, da bi čim več svojim uporabnikom zagotovila boljše življenjske razmere kot jih imajo v stari rumeni hiši v Črni, saj je bila stavba z odločbo inšpekcije označena kot neprimerna, so zapisali.

CUDV Črna na Koroškem in ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so s projektom Deinstitucionalizacije že leta 2020 pričeli s pripravami za gradnjo skupno domnevno okoli 15 bivalnih enot na Koroškem, z lokacijami v Slovenj Gradcu, Dravogradu, Mežici, Radljah ob Dravi in na Ravnah na Koroškem.

V občini Ravne na Koroškem, kjer je CUDV prisoten v različnih oblikah že skoraj 3 desetletja (z delovno enoto Varstveno delovnega centra Ravne znotraj objektov nekdanje Železarne Ravne že od leta 1993, s stanovanjsko skupnostjo Hiša sreče na Čečovju – lastniško od leta 2004, najemniško od 2000 ter dnevnim centrom na Javorniku), naj bi v sklopu tega projekta nastale 4 bivalne enote, in sicer: 2 v Dobji vasi, 1 na Šancah in 1 na Čečovju, v neposredni bližini že obstoječe bivalne enote Hiše sreče, kjer prebiva od 6 do 8 posameznikov. Občina je od vsega začetka ideje dezinstitucionalizacije aktivno sodelovala pri projektu in takoj zagotovila zemljišča za ta namen. Vendar se je zapletlo, kot navajajo starši, nekateri občani njihovih “otrok” ne želijo za soseda.

Kot vse kaže, pa naša družba še vedno oblikuje nesprejemljive stereotipne predstave o posameznikih z motnjo duševnem razvoju , ki diskriminatorno vodijo v predsodke o nevarnem in nepredvidljivem vedenju. Stereotipi, predsodki in diskriminacija so šli na žalost tako daleč, da ne vplivajo le na kakovost življenja posameznika z motnjo v duševnem razvoju, temveč jih na lokaciji, kjer je že dve desetletji Hiša sreče – ne želijo sprejeti. V neposredni okolici živeči sosedje na Čečovju so se namreč v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja prijavili kot stranke v postopku in ob izdani odločbi, zadnji dan pred potekom roka za pritožbo, vložili upravi spor in tako ustavili prizadevanja CUDV. Zaradi rokov in posledično časovne stiske je to dejanje dobesedno zvezalo roke direktorici CUDV. Na Občini Ravne so pristojni takoj pristopili k iskanju druge primerne lokacije, vendar ker je črpanje sredstev omejeno na do konca leta 2023, je časa za ponovitev celotnega postopka – od priprave projekta, pridobivanja dokumentacije in gradnje, občutno premalo za uspešno realizacijo,” so navedli v Društvu Sožitje.

“Ključnega pomena pri zmanjševanju stigme je ozaveščanje celotne populacije o škodljivih predsodkih, posledični diskriminaciji in ozaveščanje o življenju oseb z motnjo v duševnem razvoju, ki se lahko zaradi spleta nesrečnih okoliščin zgodi tudi vsakemu izmed nas, zato vsem, ki so pri projektu kakorkoli sodelovali v korist omogočanja in zagotavljanja okolja, ki bo človeka vredno, pravično, humano in strpno za vse – iskrena pohvala, da smo končno prišli, do spoznanja, da so velike ustanove že res zastarela oblika bivanja za naše “otroke” in da je v manjših, nadzorovanih skupnostih/enotah kakovost življenja boljša in skoraj primerljiva bivanju v družini,” so dodali.

“Starši oseb z motnjo v duševnem razvoju iz društva Sožitje pa smo globoko razočarani nad pomanjkanjem empatije, ogorčeni nad ozkosrčnostjo, ozkoglednostjo ljudi, ki so kar nekaj naših otrok opeharili z diskriminacijo, marginalizacijo in jih s prekinitvijo izvajanja projekta v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja za lokacijo na Čečovju oropali človekovih in socialnih pravic, ki so za druge samoumevne in temeljne,” so še zapisali razočarani starši.

Žalosti zlasti dejstvo, da so glavni akterji na sestankih menda nedojemljivo navajali, da jih moti že, ko osebe z motnjo hodijo mimo, da bodo ropotali s stoli in še več podobno neutemeljenih razlogov, ki so jih nato interpretirali z ‘za gradnjo neprimerno lokacijo’. Brezvestno in brez zavedanja, da življenje nikomur ne prizanaša in da se vsakomur lahko pripeti, da sam postane predmet diskriminacije. V njihovi bližnji sredini bivata dve družini, v katerih so osebe z motnjo v duševnem razvoju in nepredstavljivo je, kaj jim s takimi ravnanji najbližji sosedi sporočajo – da je njihov otrok motnja? Da ne spada mednje? Da nima osnovne pravice (so)bivanja?,” se sprašujejo v društvu Sožitje.

Kot starši oseb z motnjo v duševnem razvoju smo globoko prizadeti in ogorčeni, kam smo prišli kot človeška rasa in razočarani, da se to sploh lahko dogaja v 21. stoletju. Želimo si živeti v družbi, ki je prerasla ‘drugačnost’ in v kateri bomo ljudje v vsej svoji različnosti pred zakonom in pred družbo obravnavani enakopravno in enakovredno, kjer bomo Živeli in predvsem Pustili živeti,” so sklenili zapis starši iz Društva Sožitje, društva za pomoč osebam z motnje v duševnem razvoju Mežiške doline.

Prebivalci naselja Čečovje v občini Ravne na Koroškem, so vložili upravni spor, ker želijo preprečiti gradnjo stanovanjske enote v omenjenem naselju. CUDV Črna mora in želi aktivnosti na projektu izpeljati, skladu z zahtevami ESRR in MDDSZ, zato aktivno iščemo rešitve, v smislu iskanja nadomestnih kapacitet, da ne bomo ogrozili stroge časovnice. Projekt mora biti namreč zaključen do sredine leta 2023. Stanovalcem naselja Čečovje smo skupaj z županom, dr. Roženom, večkrat poskušali obrazložiti, kako pomembna je izgradnja stanovanjskih enot za naše uporabnike, ki jim želimo zagotoviti višji nivo kakovosti življenja, vendar so se kljub temu odločili, da vložijo upravni spor,” pa je dogajanje za koroške Novice pojasnila direktorica CUDV Črna na Koroškem Dalja Pečovnik.

V CUDV Črna ne bomo dopustili, da zaradi tega projekt ne bo uspešno izpeljan, zato bomo vse resurse vložili v iskanje nadomestne rešitve, z občino Ravne na Koroškem pa bomo izvedli razvezo pogodbe za lokacijo Čečovje. Na podlagi razveze posla, bo občina Ravne na Koroškem vrnila kupnino za zemljišče. V CUDV Črna iskreno obžalujemo odpor s strani prebivalcev naselja Čečovje, ki predstavlja veliko oviro pri delu v dobrobit naših uporabnikov,” je še dodala Pečovnikova.

Izjavo župana dr. Tomaža Rožena, ki je službeno odsoten, pričakujemo v ponedeljek.

3 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Joža
Joža
1 leto nazaj

Bo karma poračunala…

Dimitrij Slanic
Dimitrij Slanic
1 leto nazaj

Jst ne vem, zakaj se koga sprašuje sploh za mnenje!!!V Gramoznici je igrišče takorekoč pod okni kakšnemu stanovalci!!!!Pa koga to briga!!Koga kaj moti na Ravnah…naj se pač odseli

Adrijana
Adrijana
1 leto nazaj

Žalostno.Res žalostno. Tu se kaže sebičnost ljudi. Samo,da so oni vredu – za druge pa jim ni mar. Ni važno kaj doživljajo ti otroci in njihovi starši.
Kljub drugačnosti imajo pravico do urejenega bivanja, izobraževanja in vsega kar imajo zdravi otroci. Ne glede kaj mislijo drugi- in če bi ti imeli takšnega otroka?
Sramota!