Maja Bratuša: Število hospitaliziranih covidnih pacientov še vedno visoko. Kakšno je stanje v koroški bolnici?

Vladna govorka Maja Bratuša je na današnji novinarski konferenci predstavila aktualno stanje glede epidemije covida-19 v Sloveniji.

Maja Bratuša je pojasnila, da je bilo včeraj opravljenih 4.816 PCR testiranj in 24.995 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo včeraj potrjenih 1.034 novih okužb. Število aktivnih primerov v državi pa po oceni NIJZ trenutno znaša 12.149.

FOTO: Vlada RS

7-dnevno povprečje okužb po danes objavljenih podatkih NIJZ znaša 706, kar je manj kot so poročali včeraj, ko je znašalo 737. 14-dnevna incidenca je na ravni države še vedno visoka in znaša 575,8, 7-dnevna incidenca pa na ravni države znaša 235,3.

Glede na 14-dnevno pojavnost okužb (število okužb na 100.000 prebivalcev) je med regijami najvišje uvrščena primorsko-notranjska s 808 okužbami, nad povprečjem Slovenije, ki znaša 575,8, so še savinjska, zasavska, jugovzhodna Slovenija in osrednjeslovenska regija, je pojasnila Maja Bratuša.

Po sedemdnevni pojavnosti pa je Zasavje na prvem mestu s 336 okužbami, nad povprečjem države, ki znaša 235,3, so še primorsko-notranjska, savinjska, jugovzhodna Slovenija, posavska in koroška regija.

Vladna govorka je dejala, da je število hospitaliziranih oseb zaradi covida-19 še vedno visoko, a je danes nekoliko nižje kot včeraj. Danes se v bolnišnicah zdravi 631 covidnih pacientov, včeraj 649. Na intenzivni terapiji se danes zdravi 155 pacientov. V bolnišnice je bilo včeraj sprejetih 48 pacientov s potrjeno okužbo, odpuščenih pa 62. Včeraj so v bolnišnicah umrle 4 osebe.

FOTO: Covid-19 sledilnik

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec se po zadnjih podatkih Covid-19 sledilnika zdravi 19 covidnih bolnikov, 3 na oddelku intenzivne terapije. Na novo so sprejeli dva bolnika, tudi v domačo oskrbo so odpustili dve osebi s potrjeno koronavirusno okužbo.

Pri tem pa naj omenimo, da bo vlada danes na seji obravnavala epidemiološko stanje v državi, ob umirjanju epidemije covida-19 bodo govorili tudi o sproščanju ukrepov po vladnem semaforju. Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je za STA dejala, da vladi niso predlagali nobenih predlogov za dodatno sproščanje. “Zaenkrat se nadaljuje sproščanje glede na faze po semaforju. Glede na to, da prehajamo v oranžno fazo, se sprošča po protokolu za oranžno fazo,” je pojasnila za STA. Več TUKAJ.

VIR: Vlada RS, Covid-19 sledilnik, STA