Vlada danes o sproščanju ukrepov: Sprostitev gibanja med regijami, dovoljene prireditve do 100 ljudi?

Vlada bo danes na seji obravnavala epidemiološko stanje v državi, ob umirjanju epidemije covida-19 bodo govorili tudi o sproščanju ukrepov po vladnem semaforju. A tokratna seja ne bo posvečena zgolj epidemiološkim, ampak tudi drugim zadevam. Med drugim bodo po napovedi začeli obravnavo resolucije o dolgoročni podnebni strategiji do leta 2050.
vlada in strokovna skupina

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb z novim koronavirusom je v torek znašalo 737, s čimer se ob 649 hospitaliziranih bolnikih država uvršča v oranžno fazo protikoronskih ukrepov. Trenutno so v državi vse regije oranžne, razen obalno-kraške, ki je rumena, in primorsko-notranjske, ki je rdeča.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je za STA dejala, da vladi niso predlagali nobenih predlogov za dodatno sproščanje. “Zaenkrat se nadaljuje sproščanje glede na faze po semaforju. Glede na to, da prehajamo v oranžno fazo, se sprošča po protokolu za oranžno fazo,” je pojasnila za STA.

Glede na semafor sproščanja ukrepov oranžna faza predvideva začetek pouka tudi na fakultetah in višjih šolah v omejenem obsegu, zbiranje do 10 oseb, odprtje trgovin v celoti ter odprtje teras in vrtov v gostinskih lokalih. Odprli se bodo tudi študentski domovi ter sprostilo gibanje med regijami.

Od tega tedna je sicer dovoljeno zbiranje do 100 ljudi na shodih. S tem je vlada sledila odločitvi ustavnega sodišča, ki je v četrtek začasno zadržalo izvajanje vladnega odloka v delu, ki začasno prepoveduje prireditve, shode in zborovanja.

Tako bi lahko vlada danes sprejela odločitev, da bodo tudi druge prireditve dovoljene za do 100 ljudi, je za STA pojasnil minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Med drugim bo ministrska ekipa danes začela obravnavo resolucije o dolgoročni podnebni strategiji do leta 2050. Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je nedavno napovedal, da bi lahko resolucijo v mesecu ali dveh obravnaval DZ. Podnebni ukrepi bodo po njegovem mnenju morali upoštevati tako okoljski kot socialni in razvojni vidik.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.