Search
Close this search box.

Letošnji svetovni dan miru in 21. Mirovniški festival s sloganom “Pogovarjaj se z mano”

Letos bo v Slovenj Gradcu potekal že 21. Mirovniški festival in 12. Festival drugačnosti, s katerima bomo ponovno obeležili Svetovni dan miru (21. september). Festivala bosta potekala 20. 9. 2019 od 10. ure dalje v mestnem jedru Slovenj Gradca.

Združeni narodi so leto 2019 razglasili za leto avtohtonih jezikov. S tem želijo povečati mednarodno ozaveščenost o izginjanju avtohtonih jezikov ter opozoriti, kako pomembno je njihovo ohranjanje, oživljanje, promoviranje ter usklajeno delovanje na nacionalni in mednarodni ravni. Temo letošnjega Mirovniškega festivala pod skupnim naslovom Leto avtohtonih jezikov zaznamuje slogan Pogovarjaj se z mano.

Združeni narodi so letošnje leto razglasili za leto avtohtonih jezikov
FOTO: SPOTUR
Lansko leto je obiskovalce zabaval Trkaj.

Združeni narodi so 21. september proglasili za mednarodni dan miru, saj želijo pozvati vse narodnosti in skupine ljudi, da spoštujejo mir in prenehajo z vsakodnevnimi sovražnostmi ter si na podlagi informacij ter splošnega zavedanja prizadevajo za mirno reševanje sporov. V svetu ga praznujemo od leta 2001.

Na letošnjem 21. Mirovniškem festivalu, ki ga že nekaj let povezujejo tudi s Festivalom drugačnosti (o Festivalu drugačnosti si lahko več preberete TUKAJ), se bodo na stojnicah predstavljale nevladne in humanitarne organizacije iz cele Slovenije, koroške šole ter invalidske organizacije in društva, ki združujejo ljudi s posebnimi potrebami. Pester bo tudi spremljevalni program z zanimivimi zabavno-ustvarjalnimi delavnicami.

V mestnem jedru se vsako leto predstavijo nevladne in humanitarne organizacije, šole ter invalidske organizacije in društva.

V letu avtohtonih jezikov bo na prireditvenem odru nastopil zanimiv glasbeni gost, slovenski raper in izvajalec hip hop glasbe Nipke. Mirovniški festival je v prvi vrsti namenjen druženju mladih, od najmlajših otrok iz vrtcev do dijakov srednjih šol, za katere organizatorji upajo, da se bodo tudi letos množično odzvali in obiskali prireditev. Seveda pa dogajanje na stojnicah in na odru z veseljem pogledajo tudi malo starejši obiskovalci. Mirovniški festival ostaja tudi v prihodnje ena od pomembnejših tradicionalnih prireditev v mestnem jedru Slovenj Gradca. 

Tako kot pretekla leta, bodo v petek, 20. septembra, na prizorišču Mirovniškega festivala v bližini glavnega odra za predstavitev dejavnosti posameznih društev, klubov, šol in drugih organizacij ter posameznikov na voljo brezplačne sejemske stojnice. Dogajanje bodo popestrili glasbeni nastopi, otroške predstave ter zabavne in poučne kreativne delavnice.

Mirovniški festival je v prvi vrsti namenjen druženju mladih.

Festival idejo nenasilja povezuje s temami in idejami družbene odgovornosti, odnosov v urbanem javnem prostoru in socialnega vključevanja. Festival tako ponuja civilno-družbeno platformo za nevladne organizacije, ki na različne načine sledijo izhodiščnemu idealu kulture miru.

V večernem času bo med 20. in 02. uro naslednjega dne potekala že tradicionalna prireditev SG FEST, kjer bodo obiskovalci uživali ob odlični kulinarični ponudbi in pestrem glasbenem programu.

Če bi želeli na festivalu sodelovati s svojo stojnico, se lahko prijavite do najkasneje 16. septembra 2019. Več informacij dobite pri organizatorju: JZ SPOTUR.

Kako je bilo na lanskem, 20. Mirovniškem festivalu si lahko pogledate TUKAJ.

VIR: JZ SPOTUR, STATISTIČNI URAD RS

Dogodki