Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu je potekal že 20. tradicionalni Mirovniški festival

Slovenj Gradec se je v zadnjih štirih desetletjih, zlasti s prireditvami in razstavami v Koroški galeriji likovnih umetnosti pod pokroviteljstvom Združenih narodov, uveljavil daleč preko meja domovine tudi kot mesto miru in mednarodnega sporazumevanja. Krona teh prizadevanj je listina, s katero je leta 1989 generalni sekretar Svetovne organizacije Perez de Cuellar Slovenj Gradec uvrstil med častne nosilce naziva Glasnik miru.

Že 20 let zapored se v mestnem jedru Slovenj Gradca odvija tradicionalni Mirovniški festival nevladnih organizacij, humanitarnih in drugih društev ter šol. Festival idejo nenasilja povezuje s temami in idejami družbene odgovornosti, odnosov v urbanem javnem prostoru in socialnega vključevanja. Festival tako ponuja civilno-družbeno platformo za nevladne organizacije, ki na različne načine sledijo izhodiščnemu idealu kulture miru.

Na letošnjem, jubilejnem 20. Mirovniškem festivalu, ki ga že nekaj let povezujemo tudi s Festivalom drugačnosti smo zabeležili rekordno število aktivnih udeležencev; na stojnicah se je predstavilo več kot 50 nevladnih in humanitarnih organizacij iz cele Slovenije, koroških šol ter invalidskih organizacij in društev, ki združujejo ljudi s posebnimi potrebami. Pester je bil tudi s spremljevalni program z zanimivimi zabavno-ustvarjalnimi delavnicami, v pritličnih prostorih Koroške galerije likovnih umetnosti pa bo še do 14. oktobra na ogled razstava izvirnih likovnih del in fotografij natečaja, ki ga je ob Mednarodnem dnevu miru razpisala Mestna občina Slovenj Gradec.

V letu kulturne dediščine smo se pridružili vseslovenskim prireditvam na to tematiko in si za slogan izbrali naslov Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost. Na prireditvenem odru sta se, poleg sodelujočih šol in organizacij, predstavila tudi glasbena gosta; Trkaj kot ambasador leta kulturne dediščine in Neisha, ki je s svojim obiskom presenetila mladega invalida, člana Društva paraplegikov Koroške. Mirovniški festival je v prvi vrsti druženje mladih, od najmlajših otrok iz vrtcev do dijakov srednjih šol, ki so se danes množično odzvali in obiskali prireditev. Seveda pa dogajanje na stojnicah in na odru z veseljem pogledajo tudi malo starejši obiskovalci. Lepo vreme in pester program sta v mestno jedro letos privabila številne obiskovalce, ocenjujemo, da jih je bilo okrog 2.000. Mirovniški festival ostaja tudi v prihodnje ena od pomembnejših tradicionalnih prireditev v mestnem jedru Slovenj Gradca. Organizatorji si želimo dogajanje nadgraditi tudi z udeleženci iz sosednjih krajev iz avstrijske Koroške in iz pobratenih mest.

Mirovniški festival in Festival drugačnosti potekata v so-organizaciji Javnega zavoda Spotur ter Društva paraplegikov Koroške.

Dogodki