Search
Close this search box.

Kdo bo Koroška osebnost leta 2019?

Poslušalci Koroškega radia znova izbirajo Koroško osebnost leta 2019. Med nominiranci so trije znani in uspešni Korošci, ki so v letu 2019 pustili pečat, vsak na svojem področju.

Izbor za osebnost leta poteka že četrtič zapored, novinarji pa so tokrat izbrali tri kandidate, ki so zaznamovali leto 2019, in sicer: koroški kantavtor Milan Kamnik, športna plezalka Janja Garnbret in kmetica leta 2019 Marjeta Ročnik.

Glasovanje v programu Koroškega radia in tudi na spletni strani koroski-radio.si, se je pričelo danes, 13. januarja in bo potekalo dva tedna, do vključno petka, 24. januarja.  

MILAN KAMNIK, koroški kantavtor

Milan Kamnik je na Koroškem znan kot »legenda«, saj njegova glasba govori iz srca za ljudi in Korošce vedno znova spominja na dom. Nekaj skladb, ki so na nek način »koroške himne« so: Tiha voda vejke grabne dieva, Vode pa ni, Znucan rukzok, Ibržnik, Koroški swing, Svetneči Gašper in druge. Ob 45-letnici glasbenega delovanja je lani v novi večnamenski dvorani v Kotljah pripravil veliki koncert, kjer je predstavil del svojega opusa, v najlepši kleti na Koroškem, v KMKC Kompleks pa je s svojim bandom pripravil nepozaben koncert ob izidu albuma. Kako je bilo si lahko pogledate TUKAJ.

Milan Kamnik je lani praznoval 45. obletnico delovanja.
FOTO: Špela Peruš

JANJA GARNBRET, športna plezalka in trikratna svetovna prvakinja

Dvajsetletna Korošica je v izjemni sezoni 2019 skupno osvojila dvanajst odličij na največjih tekmovanjih. Postala je slovenska športnica leta, lani pa se je kot najboljša športna plezalka na svetu vpisala v zgodovino kot edina, ki je zmagala na vseh tekmah svetovnega pokala v balvanskem plezanju, prav tako je edina, ki je na istem svetovnem prvenstvu osvojila tri naslove svetovne prvakinje – v balvanskem in težavnostnem plezanju ter kombinaciji. To pa ji je na široko odprlo vrata na olimpijske igre, ki bodo letos v Tokiu. Več o Janji in njenih uspehih TUKAJ in TUKAJ.

Janja je lansko leto nizala uspeh za uspehom.
FOTO: Facebook Janja Garnbret

MARJETA ROČNIK, Kmetica leta 2019

Ob svetovnem dnevu kmetic so tudi lani pripravili svečanost, na kateri so razglasili kmetico leta 2019. Lanska prireditev je potekala v Zagorju, kjer so nagradili najlepše slike in fotografije, ki so jih na razpis poslale članice Zveze kmetic Slovenije ter predstavili njihove kolegice, ki so s svojim delom pustile pečat na podeželju. Našo regijo je zastopala Marjeta Ročnik s Prevalj, ki je postala kmetica leta. Več o Marjeti in njenem delu si lahko preberete TUKAJ, po razglasitvi pa smo se z gospo Marjeto tudi pogovarjali, kaj nam je povedala si lahko pogledate TUKAJ.

Kmetica leta 2019.
FOTO: FB Aleksandra Pivec

VIR: Koroški radio

Dogodki