Milan Kamnik v najlepši kleti na Koroškem predstavil nov album (FOTO)

24

Pretekli vikend je Koroški mladinski kulturni center (Kmkc) Kompleks proslavil 15 let delovanja. Praznovanje je potekalo vse od četrtka do sobote, pospremili pa so ga s koncertom koroškega kantavtorja Milana Kamnika, ki je s svojim bandom pripravil nepozaben koncert ob izidu albuma.

Milan Kamnik je kantavtor, katerega zaščitni znak je prepevanje v koroškem narečju. V svojem več kot 40-letnem glasbenem ustvarjanju je izdal 8 samostojnih albumov ter pesniško zbirko z besedili njegovih pesmi. Milan je z ansamblom ob 15-letnici Kompleksa v najlepši kleti na Koroškem predstavil del svojega opusa, ki je zajemal vse od narečnih pesmi, resničnih zgodb, šaljivih prigod ter provokativnih idej v country-folk-blues-rock obleki. Na koncertu je predstavil tudi nekaj popolnoma novih skladb iz albuma, ki izšel prav na dan koncerta. Naslov svežega albuma je “A še ‘mam sploh pravico?”, za naslovno skladbo je posnet tudi videospot katerega je v sodelovanju z Umetniškim klubom 101 posnel leta 2016.

Novo izdani album je Milan Kamnik s svojo zasedbo predstavil v KMKC Kompleks, 29. novembra.
Milan Kamnik je na koroškem znan kot »legenda«.

Na zgoščenki se zvrsti 12 pesmi, ki so produkt sodelovanja domače in ameriške produkcije. Slovensko produkcijo sta vodila Mojca Kamnik in Aljaž Lipuš s tonskim mojstrom Matejem Kovšetom, ameriško pa je produciral Charlie Kelley. Posebnost zgoščenke poleg svežih aranžmajev je snemalna ekipa, ki je v celoti posnela slovenski del skladb – Milan Kamnik Band, ki ga sestavljajo klaviaturist Gorazd Čepin, spremljajoči vokalistki, tolkalistki in godalistki Mojca Kamnik in Urša Lorber, basist Aljaž Lipuš, kitarist Jan Lužnik in bobnar Bojan Beber Vovk, ki ga je v koncertni zasedbi zamenjal Dani Hartman.

Skladbe na novem albumu se pojavijo tako v slovenščini kot v koroščini, ena celo v angleščini: Beat up old guitar, ki je preveden Kamnikov hit »Koroški swing«. Na albumu se pojavita priredbi dveh ljudskih pesmi – starogradska »Fijaker stari« in koroška ljudska »V Šmihel pa ‘no kajžico ‘mam,« za katere priredbo so odgovorni člani iz zasedbe Hedera Vento. Slogovno se skladbe spogledujejo s country-jem in folkom, tu in tam z rock’n’rollom in celo z jazzom.

“A še ‘mam sploh pravico?”

Milan Kamnik je na Koroškem znan kot »legenda«, saj njegova glasba govori iz srca za ljudi in Korošce vedno znova spominja na dom. Nekaj skladb, ki so na nek način »koroške himne« so: Tiha voda vejke grabne dieva, Vode pa ni, Znucan rukzok, Ibržnik, Koroški swing, Svetneči Gašper in druge.

Skozi leta je Kmkc Kompleks postal zatočišče glasbi, kulturi, umetnosti, neformalnem izobraževanju in predvsem prostoru, ki združuje mlade ter mlade po srcu. Koroški s svojim delovanjem ponuja mesečno okoli 10 dogodkov s kvalitetno, velikokrat bolj alternativno vsebino, s katerimi mladim in ostalim ponujajo možnost manj komercialne kulture ter neformalnega izobraževanja.

Vodenje Koroškega mladinskega kulturnega centra Kompleks pa je dosedanja direktorica Ana Pisar Čivčić z decembrom 2019 predala novemu direktorju Dorijanu Plevniku, o čemer smo že pisali TUKAJ. Preverite tudi kaj vse se je še dogajalo ob praznovanju 15-letnice mladinskega kulturnega centra: Najlepši utrinki 15-letnice Kmkc Kompleks, ujeti v objektiv (FOTO).

FOTOGALERIJA KONCERTA MILANA KAMNIKA Z BANDOM:

VIR: KMKC KOMPLEKS, Milan Kamnik Band

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.