Search
Close this search box.

Kmetica leta 2019: “Mislim, da morajo ženske pokazati več korajže.” (FOTO)

Kmetica leta 2019 je postala Korošica Marjeta Ročnik, ki jo je predlagalo Društvo kmetic Mežiške doline.

Z razglasitvijo kmetice leta, ki vsako leto poteka v okviru obeleževanja mednarodnega dneva podeželskih žena 15. oktobra, želi Zveza kmetic Slovenije opozoriti na pomemben prispevek kmetic na podeželju ter njihovo vlogo v širšem pomenu. In tako so tudi letos pripravili svečanost, na kateri so razglasili kmetico leta 2019. Letošnja prireditev je potekala v Zagorju, kjer so nagradili najlepše slike in fotografije, ki so jih na razpis poslale članice Zveze kmetic Slovenije ter predstavili njihove kolegice, ki so s svojim delom pustile pečat na podeželju. Našo regijo je zastopala Marjeta Ročnik s Prevalj, ki je postala kmetica leta. Več o Marjeti in njenem delu si lahko preberete TUKAJ.

Kmetica leta 2019.
FOTO: FB Aleksandra Pivec

Danes smo se pogovarjali s kmetico leta 2019 Marjeto Ročnik, ki nam je po napornem dnevu, polnem vtisov povedala, da je bil včerajšnji dan nepozaben. “Kot bi sanjala” je rekla in dodala: “Nisem pričakovala, da se bo izbora udeležilo toliko ljudi, res je bila polna dvorana. Tekmovalke smo bile štiri, vse so bile malo živčne a sama treme nisem občutila. Ko so me razglasili za kmetico leta, sem morala povedati nekaj besed. V šali sem dodala, da bom govorila kar po naše, po koroško in jih vprašala če bodo zato potrebovali prevajalca.” Zaupala nam je, da je vesela, da toliko ljudi verjame v njeno delo, v to kar počne. Pravi, da dela s srcem in doda, da je ponosna nase, da je v vseh teh letih dosegla to kar je. Za konec pa je namenila še nekaj besed mladim kmeticam, ki jih želi spodbuditi, da ne ostanejo zaprte za štirimi stenami, ampak, da same predstavijo svoje proizvode, s tem pa predstavijo tudi sebe in svoje delo. “To je zelo pomembno. Mislim, da morajo ženske pokazati več “korajže”, še vedno pravim, da se preveč nazaj držijo, pomembno je, da gredo same na teren, da se pokažejo ljudem, se jim predstavijo. Tako spoznaš ljudi, stranke. Najboljša reklama je od ust do ust.” je zaključila.

Izbor kmetice leta vsako leto organizira Zveza kmetic Slovenije. Na razpise društva prijavljajo svoje kandidatke, ki zagotovo na lokalnem nivoju pustijo poseben pečat, so spretne kmetice in bolj ali manj predstavljajo poklic na državni ravni. Vse kandidatke so vedno izjemne ženske, so nam povedali na Zvezi kmetic Slovenije. Vsaka po svojih močeh poleg dela na kmetiji in skrbi za družino opravlja pomembno poslanstvo. Delujejo v dobro družbe, podeželja, ohranjajo dediščino, skrbijo za promocijo podeželja, so prostovoljke in oblikujejo lik kmetice, ki hoče biti slišana …

Nagradili so tudi najlepše fotografije in slike.
Foto: Jožica Jeromel

Dogodka se je udeležila tudi ministrica dr. Aleksandra Pivec, ki je poudarila neprecenljivo vlogo žensk za razvoj in ohranjanje našega podeželja, tudi v povezavi s svetovnim dnevom hrane. “Kmečke ženske so pogosto nosilni steber družbenega okolja na kmetijah, skrbijo za družino in so hkrati s svojim znanjem, delom in podporo ključne pri pridelavi hrane na kmetijah. Da pa lahko vse to počnejo, morajo imeti stalno na voljo izobraževanja in strokovna usposabljanja, zagotovljen dostop do zemlje, do finančnih storitev in trgov in zagotovljeno dostojno plačilo.”

Dogodka se je udeležila tudi ministrica dr. Aleksandra Pivec.
FOTO: FB Aleksandra Pivec

“Ministrica dr. Pivec je zaključila z besedami, da si bomo na ministrstvu prizadevali za čimprejšnje sprejetje akcijskega načrta z ukrepi in aktivnostmi, ki bi lahko bistveno izboljšale opolnomočenje in splošno informiranost žensk na kmetijah o njihovih pravicah. Tako je bil na pobudo ministrice letos spomladi ustanovljen Svet za ženske na podeželju kot posvetovalno telo. Svet v okviru svojih nalog spremlja položaj žensk na podeželju in daje predloge za izboljšanje njihovega položaja, daje strokovna mnenja k ukrepom kmetijske in drugih politik, ki vplivajo na položaj žensk na podeželju, prispeva k ozaveščanju o posebnem položaju žensk na podeželju in informiranju te problematike širši javnosti ter spodbuja organizirano delovanje in medgeneracijsko sodelovanje žensk na podeželju.” so zapisali na GOV.si.

VIR: GOV.SI

Dogodki