Kaj pravijo nekateri koroški gostinci glede današnjega odprtja teras?

V ponedeljek se bodo v osmih regijah, kjer so epidemiološke razmere boljše, lahko odprle terase gostinskih lokalov, med drugim tudi na Koroškem. Čeprav so gostinci težko pričakovali vnovičen zagon dejavnosti, pa se na ponedeljek pripravljajo z zadržkom, še poseben izziv predstavlja novo odlok tistim, ki nimajo pokritih teras ali pa jih sploh nimajo. Prav tako bo strežba potekala pod določenimi pogoji: med mizami bodo morali ponudniki zagotoviti razdaljo, za mizo bodo lahko največ štiri osebe, osebje restavracije oz. lokala pa se bo moralo enkrat tedensko testirati na okužbo z novim koronavirusom. Preverili smo, kako se na odprtje pripravljajo na Koroškem.
lokal, terasa

Vlada je v sredo sprejela nov odlok o začasni prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikom, skladno s katerim bodo v osmih regijah (goriški, gorenjski, obalno-kraški, pomurski, posavski, podravski, koroški in zasavski) od ponedeljka do vključno 25. aprila med 7. in 19. uro lahko ob spoštovanju higienskih navodil odprti vrtovi in terase gostinskih lokalov.

V večini regij gre za prvo odpiranje gostinskih lokalov po 23. oktobru lani. Od takrat so lahko storitve potrošnikom ponujali le v obliki dostave na dom ali osebnega prevzema. Izjema sta bili posavska regija in Jugovzhodna Slovenija, kjer je bila strežba na vrtovih in terasah lokalov dovoljena od 8. marca, ter primorsko-notranjska, kjer je bilo odpiranje dovoljeno 22. marca. Povsod so se lokali znova v celoti zaprli ob novem večjem zaprtju države 1. aprila.

Postrežba bo sicer od ponedeljka dovoljena le za mizami in ob upoštevanju razdalje med osebami najmanj 1,5 metra in najmanj tri metre med robovi miz. Za eno mizo lahko sedijo največ štiri osebe, je v novem odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom ta teden zapisala vlada. Gostje morajo zapustiti terase in vrtove gostinskih obratov najpozneje do 19:30.

Gostinci morajo pred odprtjem lokalov poskrbeti za odstranitev oziroma prilagoditev uporabe predmetov v skupni uporabi, kot so začimbe in jedilni listi, tako da se jih ne bo zaporedoma dotikalo več gostov. Gostom mora biti na voljo razkuževanje rok ob vstopu in izstopu na teraso, nujno je razkuževanje miz pred menjavo gostov. Zaposleni in gostje morajo ves čas imeti nameščene maske, razen ko sedijo pri mizi. V notranjost lokala lahko gostje vstopijo izključno za uporabo toaletnih prostorov, pri čemer si morajo nadeti masko.

Lokali bodo lahko terase odprli le pod pogojem, da zaposleni, ki izvajajo ponujanje in prodajanje blaga in storitev, enkrat tedensko izvedejo testiranje na novi koronavirus. Izjemoma se ni treba testirati tistim zaposlenim, ki so cepljeni proti covidu-19 ali so bolezen preboleli.

Ves čas zaprtja lokalov je sicer povsod, tudi v regijah s slabšo epidemiološko sliko, dovoljeno izvajanje storitev za poslovne subjekte, torej denimo lahko gostinec malice streže zaposlenim v določenem podjetju, s katerim ima sklenjeno pogodbo. Tudi do tega so v sindikatu delavcev gostinstva in turizma kritični. “Če se gostilne in hoteli odpirajo za politiko, za poslovne sestanke, za športne prireditve, naj se odprejo za vse,” so zapisali.

Na odprtje lokalov pa so se pripravili tudi koroški gostinci. Nekaj smo jih tudi poklicali ter preverili, kaj jim predstavlja največji izziv, seveda pa nas je predvsem zanimalo, ali bodo lokale kljub vsem zgoraj naštetim omejitvam odprli.

Nekateri koroški gostinci se za odprtje niso odločili, nekaj pa jih bo lokale kljub težkim pogojem odprlo, v upanju, da jih ne bodo že čez manj kot teden dni spet primorani zapreti. V pogovorih je večina gostincev izpostavila “neživljenjske pogoje”, ob katerih težko posluješ z dobičkom. Obiske številnih inšpektorjev, ki ves čas bdijo nad njimi, testiranje zaposlenih, težave pri dobavi in naročilu robe, težave z zaposlenimi glede birokracije, saj jih je večina trenutno na čakanju, pod temi pogoji, ki jih je za gostince predpisala država, pa v danem trenutku ne morejo prav vsem zagotoviti 8 urnega delovnika.

Čeprav si želijo in upajo, da bodo lahko od jutri naprej vrata lokalov odprta ves čas, jih vseeno skrbi, da si vlada ne premisli in bodo morali v kratkem spet zapirati. Kam bodo potem spet dali hrano in pijačo, se sprašujejo. Zato so po navedbah večine, robo naročevali z zadržkom. Prav tako se še niso vsi odločili, ali bodo prvi teden imeli v ponudbi tudi točeno pivo. Upajo, tudi, da jim bo naklonjeno vsaj vreme ter da se bodo gostje le odločili, da jih obiščejo.

David Šisernik iz ARS caffe Mestna kavarna Slovenje Gradec je v petek za Koroške Novice dejal, da bo lokal odprl. Čeprav je kar precej odvisen od vremena in kot pravi je ob ponovnem odpiranju lokalov “prisotno veliko negotovosti”, ostaja optimističen. “Treba se je prilagoditi situaciji. S ponovnim odprtjem želim ljudem in našim rednim strankam pokazati, da še živimo, da še dihamo, smo na trgu prisotni in delamo,” je dejal Šisernik, ki pravi, da bo večino časa delal sam ob pomoči študentov, tako da za enkrat kadrovskih težav nima. Se je pa obregnil tudi ob ukrepe, saj tudi njega žalosti dejstvo, da nekateri lahko delajo in poslujejo brez tako strogih omejitev, za gostince pa je predpisanih ogromno pravil, ki so za marsikoga težko ali pa sploh ne izvedljiva. Na vprašanje, ali bo na voljo tudi točeno pivo, je dejal, da se še ni odločil. Zagotovo pa se lahko k njim odpravite na kavo, in sicer od 8.00 ure naprej.

Prav tako so se za odprtje odločili v lokalu Kelt pub na Prevaljah, kjer boste lahko uživali na njihovi terasi vsak dan od 7.00 do 19.00, Kot je za naš medij dejal lastnik lokala Denis Dretnik, so se kljub vsem omejitvam odločili, da bodo ponovno odprli vrata lokala oz. teras. Čeprav kot je dejal, verjetno ni posameznika, ki bi se, če odmislimo koronavirus, pod takšnimi pogoji, kot so za gostince predpisani zdaj (od testiranje, omejitev števila oseb na terasi, za mizami, ob maskah, prepovedani strežbi v notranjosti …), odločil, da bo na novo odprl gostilno. Saj meni, da je to nerentabilno. “Ni nas strah, da bi v tem času preveč zaslužili, da bi bilo treba pridobljena sredstva oziroma finančno pomoč, vračati državi,” je na vprašanje, ali ga skrbi, da bi s prodajo presegel pogoje za pridobitev finančne pomoči s strani države.

Na kavo, ne pa na sladice in točeno pivo, se boste že ta teden lahko odpravili tudi v Črni na Koroškem, kjer bodo za vas med drugim odprli tudi Urško in Izložbo. Kot je dejal lastnik Klemen Pušnik bodo vam v Urški na voljo od 8.00 do 19, v Izložbi pa od 7.00 do 19.00. Pušnik je dejal, da bi si želeli, da bi bili pogoji znosnejši ter poudaril, da že prej ni bilo dokaza, da so gostilne izvor okužb ter da tudi zdaj, po odprtju lokalov, ne pričakuje tega. Kot številne druge pa tudi njega jezi, da so lahko v trgovinah in trgovskih centrih cele množice ljudi, za gostince in lokale pa veljajo takšne stroge omejitve. Obisk pa je po njegovem mnenju v veliki meri odvisen tudi od vremena. Kot je dejal, sta bila tudi z Urško previdna pri naročanju novih zalog pijače, v ponudbi bo vse kot ponavadi, prvi teden pa ne bodo stregli sladic in točnga piva.

Vašega obiska bodo veseli tudi v Mitnici na Muti, kjer bo lokal odprt od 9.00 do 19.00. Kot je povedala vodja lokala Anita Jelen se veseli novega tedna in upa na najboljše. “Če bo lepo vreme, bo super. Če bo pa slabo, pa bo, kakor bo.” Kot pravi je pri njih Dravska plaža, kjer ljudje zelo uživajo tako ob pitju kave kot tudi ob lepotah narave. Seveda pa je tudi pri njih obisk gostov pogojen z lepim vremenom. Čeprav jo skrbijo številne omejitve, meni da bodo zmogli in se veseli novega tedna.

Jutri pa lahko obiščete tudi Star’s caffe v Dravogradu, ki bo odprt od 7.00 do 19.00. Ali bodo imeli v ponudbi tudi točeno pivo se še niso odločili, zagotovo pa boste pri njih dobili kavo. Pri tem pa naj omenimo, da se je lastnica lokala tudi odločila, da bo ves jutrišnji izkupiček podarila družini, ki je v sobotnem požaru izgubila dom, o čemer smo že poročali TUKAJ. Pri njih pa lahko za družino oddate tudi prostovoljne prispevke.

Vir: STA, Vlada RS

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.