Search
Close this search box.

Janša napovedal pomoč delavcem Gorenja

Vlada je s protikorona paketom pomagala številnim, ki so trenutno na čakanju ali so izgubili delo. Pomagala bo tudi delavcem Gorenja, je na Twitter zapisal premier Janez Janša. Ob tem je še dodal, “da je zgolj slučajno Gorenje prodala vlada z ministri stranke SD, ki je v tem podjetju nastavljala svoje kadre vse od ustanovitve”.

Skupina Hisense Europe, ki združuje vse prodajne enote Hisense, Hisensovo tovarno televizorjev na Češkem in celotno Gorenje (v Sloveniji in tujini), je ob izgubi v prvem četrtletju in močnem upadu naročil v četrtek napovedala, da bo do konca leta število zaposlenih zmanjšala za 2200. Od tega naj bi se število zaposlenih v Sloveniji, tudi z mehkimi oblikami odpuščanj in spremembami poslovnega modela, znižalo za 1000, od tega 700 v proizvodnji in 300 v režiji.

PREBERITE TUDI: Gorenju grozi izguba 1000 delovnih mest, danes bodo predstavili načrte o zmanjšanju števila zaposlenih

Vodstvo Gorenja je včeraj svetu delavcev posredovalo informacijo o odpuščanju. Sestanka se je udeležila tudi predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič, ki je za STA povedala, da so, kot kaže, ukrepi o odpuščanju dokončni.

Novica je močno razburila tako sindikat kot lokalno skupnost, nanjo pa so se v četrtek odzvali tudi v SD in Levici. V stranki SD pričakujejo “takojšnjo urgenco države”, da z lokalno skupnostjo in podjetjem najde način, kako zavarovati delavce. V stranki Levica pa poudarjajo, da bi morala biti državna pomoč podjetjem v času epidemije pogojena s tem, da podjetja ne bi odpuščala.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je včeraj na novinarski konferenci dejal, da ga takšne najave zelo pomembnega slovenskega podjetja bolijo. “Pričakujem, da bomo z upravo podjetja lahko opravili pogovore in našli rešitev,” je izpostavil. Občini se zdi načrtovano število odpuščanj nedopustno, saj bo v Velenju povzročilo socialno bombo, zato so Počivalšku in ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezu Ciglerju Kralju poslali povabilo v Velenje na čimprejšnji sestanek, saj po vseh obljubah s strani novega lastnika Gorenja kitajskega Hisensa ne morejo dopustiti takšnega odpuščanja, ki ga načrtuje Gorenje.

Dogodki

Več iz istega kraja