Search
Close this search box.

Hudo neurje v Vuzenici povzročilo za več kot 1.200.000 evrov škode (FOTO)

FOTO: Anja Golob

O tem, da je v soboto, 24. avgusta, močno neurje z dežjem zajelo občino Vuzenica, smo že poročali. Naj spomnimo, da so meteorne vode ogrožale več kot 40 stanovanjskih objektov, sprožilo se je več zemeljskih plazov, med drugim je v Vuzenici plaz zasul železniško progo. Na terenu pa so posredovali gasilci PGD Vuzenica in PGD Radlje ob Dravi ter domačini in drugi Korošci, ki so priskočili na pomoč Vuzeničanom.

Okvirno ocenjujejo, da so na območju občine v soboto utrpeli škodo v višini približno 1.275.000,00 EUR

Danes smo s strani Občine Vuzenica dobili prvo oceno škodo, ki so jo pristojne službe ocenile na podlagi do zdaj zbranih podatkov. Pri čemer so na občini poudarili, da gre za oceno v grobem, da bo natančna številka, koliko finančnih sredstev bo potrebnih za sanacijo vseh prizadetih površin, objektov, infrastrukture znana še le v naslednjih dneh.

FOTO: Anita Jelen. Vuzenica – Sv. Vid

Prav tako še ni znano, ali jim bo pri odpravah posledic sobotnega neurja na pomoč priskočila država. Kot so pojasnili, gre v tem primeru za daljši postopek, saj je škodo povzročilo lokalno neurje, pri čemer so določena pravila in je potrebno doseči prag ocenjene škode tudi na regijskem nivoju, preden lahko občine zaprosijo državo za finančno pomoč.

Preberite tudi: To so posledice včerajšnjega neurja s točo na Koroškem: Poplavljene in zaprte ceste, plazovi, požar, zaliti objekti (FOTO in VIDEO)

Do zdaj so pristojne službe na terenu pregledale in ocenile 35 objektov pri fizičnih osebah. Pri večini so bile poplavljene kleti, ponekod pa tudi stanovanjski prostori. Nastalo škodo ocenjujejo na 200 tisoč evrov. Prav tako 200 tisoč evrov znaša predvidena ocena škode za sanacijo plazov. Poškodovana je tudi infrastruktura tako na lokalnih kot tudi javnih površinah, zaradi udorov in posledic neurja bodo morali sanirati približno 40 km cest, popraviti nekaj škarp … za kar bodo predvidoma porabili 750 tisoč evrov.

Na približno 125 tisoč evrov pa ocenjujejo nastalo škodo na javnih objektih, kot so šola, vrtec in igrišče. Meteorna voda in blato sta namreč med drugim zalila tudi obnovljene prostore vrtca, ki so ga delno prenovili še le nekaj dni nazaj. Med drugim so namreč komaj v četrtek uredili talno ogrevanje in prenovili talne površine, v soboto pa je vse prostore vrtca zalila meteorna voda z muljem.

Tudi danes so možne plohe in nevihte, z intenzivnimi in dolgotrajnimi nalivi, močnejšimi sunki vetra in točo