Search
Close this search box.

Tudi danes so možne plohe in nevihte, z intenzivnimi in dolgotrajnimi nalivi, močnejšimi sunki vetra in točo

Danes in jutri bo spremenljivo oblačno, popoldne bodo nastajale plohe in nevihte, danes bodo možni močnejši nalivi. Več sonca bo na Primorskem.

V delu Slovenije se sicer že pojavljajo manjše plohe in nevihte. Teh bo predvidoma popoldan in zvečer še več, pojavljale pa se bodo lahko povsod po državi.

Danes je (podobno kot prejšnje dni) napovedovanje neviht zopet precej zahtevno in nehvaležno, saj nad nami prevladuje višinsko jedro hladnega zraka, vremenske fronte pa so daleč od naših krajev, so ob današnji napovedi vremena zapisali na spletni strani Neurje.si.

Popoldne bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, občasno ponekod v notranjosti države tudi pretežno oblačno. Temperature se bodo po nekaterih nižinah v notranjosti države povzpele do 29 °C, na Primorskem, kjer bo tudi največ sonca, pa bodo ob šibki burji presegle 30 °C. Tekom dneva bo zaradi nestabilnosti ozračja rasla kopasta oblačnost in predvsem nad hribovitimi predeli države bodo začele nastajati posamezne plohe in nevihte. Velika verjetnost za zgoden razvoj neviht obstaja v notranjosti Primorske oz. v zaledju obale in v notranjosti hrvaške Istre, saj bo tam (zaradi dnevnega obrata vetra nad morjem in obalo v maestral) nastala konvergenca maestrala in šibke burje. .

Zaradi odsotnosti vremenskih front in šibkih vetrov po celotnem vertikalnem profilu, bo nadaljnji razvoj večceličnih neviht popoldne in zvečer precej naključen, verjetnost za njihov nastanek pa obstaja povsod po državi. Prav tako bo precej naključno in spremenljivo gibanje in obnavljanje nevihtnih celic, ki se bodo premikale zelo počasi ali dlje časa vztrajale na istem mestu.

Razpoložljive konvektivne potencialne energije se bo tekom dneva zaradi vlažne zračne mase pri tleh in dnevnega segrevanja nabralo dovolj tudi za nastanek močnejših neviht z intenzivnimi in dolgotrajnimi nalivi, močnejšimi sunki vetra in točo. Ob morebitnem nastanku kakšne močnejše stacionarne nevihte so lokalno možni hitri porasti hudournikov in manjših vodotokov ter hudourniške poplave, predvsem na nekraških območjih, kjer padavinska voda površinsko odteka.

To so posledice včerajšnjega neurja s točo na Koroškem: Poplavljene in zaprte ceste, plazovi, požar, zaliti objekti (FOTO in VIDEO)

Nevihte se lahko ponekod zavlečejo tudi v noč na torek, ozračje pa se bo predvidoma umirilo do torkovega jutra. Jutri bo sprva zmerno do pretežno oblačno, čez dan pa se bo oblačnost trgala. Zlasti popoldne bo nekaj ploh in neviht. Jutranje temperature bodo od 14 do 18, na Primorskem okoli 19, najvišje dnevne od 24 do 28, na Goriškem do 31°C.

V sredo in četrtek kaže na več sončnega vremena. Popoldne bo nastalo nekaj ploh in neviht.

Vir: Neurje.si, ARSO

Dogodki

Danes in jutri bo spremenljivo oblačno, popoldne bodo nastajale plohe in nevihte, danes bodo možni močnejši nalivi. Več sonca bo na Primorskem.