Bojana Beović: Podatki za soboto ne pomenijo nič dobrega glede razmišljanj o morebitnem sproščanju ukrepov

Rezultati kažejo, da smo v Sloveniji z vsemi ukrepi dosegli nek plato, še vedno pa se stanje ne izboljšuje, je epidemiološke številke za soboto za STA komentirala vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović.
Delovna-skupina4_261120

Preberite tudi: Na Koroškem v soboto 70 novih okužb, največ v Slovenj Gradcu

“To na eni strani pomeni, da če ukrepe sprostimo, bomo imeli v 14 dneh 40 odstotkov slovenskih bolniških postelj zasedenih s covidnimi bolniki, da ne govorim o tem, koliko to pomeni smrtnih žrtev. In če uvedemo hujše ukrepe, je vprašanje, kakšno bo njihovo spoštovanje, saj je že sedaj nekako vtis, da ljudje težko razumejo in težko spoštujejo ukrepe. To se zelo očitno kaže v rezultatih, ki jih imamo,” je dejala infektologinja Beovićeva.

Sicer pa rezultati za en dan, kot denimo za petek, ki so tudi z nižjim deležem pozitivnih testov nakazovali možno izboljšanje, ne pomenijo nič.Treba je upoštevati trende in gledati epidemijo z različnih zornih kotov. Ne samo število okuženih in delež, ampak tudi število tistih, ki potrebujejo bolnišnice. Teh je nekaj več, a ta podatek ni presenetljiv, ker je čez vikend manj odpuščanja,” je dodala strokovnjakinja, ki pa je ocenila, da podatki za soboto ne pomenijo nič dobrega glede razmišljanj o morebitnem sproščanju ukrepov.

V družbi se moramo, tako Beovićeva, dogovoriti, kaj je tisto, kar nam je pomembno.To je neka družbena odločitev, s katero pravzaprav medicinska stroka nima dosti,” je še dejala Beovićeva in spomnila na znane mehanizme prenosa okužb in zakaj je covid-19 nevarna bolezen. Infektologinja meni, da bi ljudje lahko naredili vse za to, da bi si naredili “kolikor toliko primerne božične in novoletne praznike”. Na vsakem posamezniku je, tako Beovićeva, ali bo vplival na to, da okužb ne bo.

Doslej so v Sloveniji potrdili 75.379 okužb z novim koronavirusom, skupaj je umrlo 1384 covidnih bolnikov.

Po podatki Sledilnika za covid-19 je v Sloveniji 20.299 aktivnih okužb z novim koronavirusom, kar je 192 več kot v petek, 14-dnevna pojavnost okužb pa je pri 969 na 100.000 prebivalcev, kar je deset več kot dan prej.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.