Search
Close this search box.

Začetek festivala kratkih neodvisnih filmov Shots

Pred dvorcem Rotenturn v Slovenj Gradcu se bo drevi začel mednarodni filmski festival kratkih neodvisnih filmov Shots, ki bo v treh večerih ponudil 13 filmov iz devetih držav. Festival, ki letos praznuje peto obletnico, bo uvedel slovenski omnibus kratkih filmov šestih scenaristov ter petih režiserjev Kratki rezi.

Kot je v uvodniku zapisal direktor festivala Tomo Novosel, so se letos kljub oviram odločili, da izpeljejo festivalski program z nekoliko manj, 13 namesto 22 filmi, kot so jih bili obiskovalci minula leta vajeni. Peta izdaja festivala Shots, katere novost so slovenski podnapisi filmov, bo tako ponudila filme iz Turčije, Madžarske, Avstrije, Srbije, Velike Britanije, Norveške, Ukrajine, Peruja in Slovenije. Nekaj je koprodukcij.

Med domačimi filmi bodo poleg omenjenega omnibusa filmov v režiji Urše Menart, Kuke, Mitje Mlakarja, Jureta Dostala in Urbana Zorka na sporedu še film Lane Bregar Tudi jaz vidim in film Alzheimer Cafe v režiji Martina Drakslerja, je mogoče razbrati iz festivalskega programa.

Shots vsako leto poskrbi za koncert, letos pa organizatorji obljubljajo kar dva glasbena nastopa. Gostili bodo skupino Bagage iz Avstrije, ki bo odprla letošnji Shots, kot osrednja glasbena gostja pa bo nastopila Severa Gjurin z zasedbo.

Festival je minuli konec tedna uvedel Festival animiranega filma Zebra, ki je ponudil 24 animiranih filmov, v sredo pa so se v filmsko dogajanje vključili gosti – avtorji filmov, ki se bodo s svojimi filmi predstavili na festivalu Shots.

Mednarodni filmski festival je prvo leto potekal v atriju čajnice Peč, a je že drugo leto privabil toliko obiskovalcev, da se je preselil na večje prizorišče pred dvorec Rotenturn. Kot je v uvodniku še zapisal Novosel, so “gostili izjemne režiserje, skupno prejeli preko 5000 filmov in se dotaknili številke 2000 obiskovalcev v treh večerih.” Leta 2018 se je festivalu pridružila še Zebra z izobraževalnimi delavnicami, ki so se izoblikovale v izobraževalna programa Filmski laboratorij in Filmska šola.

Preberite še: Filmski teden bo prazničen, Festival animiranega filma Zebra privabil preko 700 obiskovalcev iz celotne Slovenije

Dogodki