Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu s slovesnostjo počastili indijski državni praznik, Gandhijev rojstni dan

Včeraj so se v Slovenj Gradcu poklonili indijskemu državnemu prazniku, rojstnemu dnevu Mahatma Gandija in sklenili aktivnosti ob praznovanju 150-letnice rojstva mirovnika in misleca. Slovenjgraški župan in veleposlanica Indije v Sloveniji sta h Gandijevem kipu tradicionalno položila venec.

Na kratki svečanosti, na kateri so položili venec ob kipu Mahatme Gandhija v Slovenj Gradcu, se jim je pridružila tudi veleposlanica Indije v Sloveniji, Nje. Eksc. Namrata S. Kumar. Zbrane sta nagovorila župan Tilen Klugler, ki je v svojem nagovoru izpostavil hvaležnost za zaupanje, ki nam ga je Indija izkazala leta 2010 z darilom, spomenikom priznanega indijskega umetnika Rama V. Sutarja ter s tem tudi prepoznala Slovenj Gradec – mesto glasnik miru Združenih narodov kot primernega skrbnika kipa Mahatme Gandhija, veleposlanica Indije v Sloveniji pa se je Slovenj Gradcu zahvalila in izrazila zadovoljstvo ob dosedanjem dobrem sodelovanju z željo po poglobitvi kulturnih, pa tudi gospodarskih vezi Slovenj Gradca s kakšnim indijskim mestom. Slovenjgradčanom se je zahvalila za vso pomoč pri organizaciji z Gandhijem povezanih aktivnosti v preteklih desetih letih ter obljubila, da se bo po nastopu mandata potrudila v Slovenj Gradec, ob podobnih svečanostih, pripeljati del indijske kulture in kulinarike. 

SVEČANOST V POČASTITEV MAHATME GANDHIJA

Slovenj Gradec z Indijo veže darilo, ki ga je v imenu indijske vlade leta 2010 mestu predal tedanji veleposlanik Nj. Eksc. V.S. Seshadri, kip Mahatme Gandhija pa v Slovenj Gradcu domuje zaradi poslanstva “glasnik miru”, kar je bil večji del svojega življenja tudi mislec in kasneje politik Mahatma (velika duša) Mohandas Karamčand Gandhi.

Nekdanji politik, odvetnik in aktivist Mahatma Gandhi slovi kot eden glavnih tvorcev sodobne Indije, njegove ideje pa so marsikje po svetu še kako žive in aktualne še danes. Tako kot na primer le ena iz množice njegovih (naj)bolj znanih modrih misli: “Kjer je ljubezen, tam je življenje.

Pri tem naj omenimo, da je Nje. Eksc. Namrata S. Kumar na položaju nadomestila veleposlanika Nj. Eksc. Param Jit Manna, ki je bil na položaju od leta 2017-2020. Veleposlanica Indije v Sloveniji, Nje. Eksc. Namrata S. Kumar je Slovenj Gradec mesto “Glasnika miru” obiskala že v začetku septembra. Takrat je bil njen prvi obisk katerega koli slovenskega mesta izven Ljubljane, kamor se veleposlaniki napotijo prav zaradi spomenika Mahatmi Gandhiju. Več pa preberite tukaj.

Preberite še: V Slovenj Gradcu s slovesnostjo počastili 150-letnico rojstva Mahatme Gandhija (VIDEO in FOTO)

VIR: MOSG

Dogodki