Search
Close this search box.

Slovenj Gradec obiskala veleposlanica Indije v Sloveniji

Slovenj Gradec, mesto Glasnik miru je obiskala veleposlanica Indije v Sloveniji, s katero so se sestali slovenjgraški župan Klugler, podžupanja, podžupan, direktorica KGLU in direktor KPM.

Včeraj se je v Slovenj Gradcu mudila veleposlanica Indije v Sloveniji, Nje. Eksc. Namrata S. Kumar, ki je funkcijo pričela 13. avgusta 2020. Obisk mesta “Glasnika miru” je ob nastopu funkcije tradicionalno prvi obisk katerega koli slovenskega mesta izven Ljubljane, kamor se veleposlaniki napotijo prav zaradi spomenika Mahatmi Gandhiju.

Župan Klugler se je z veleposlanico Kumarjevo pogovarjal o prihodnjem kulturnem sodelovanju ter pripravi oktobrskih in januarskih dogodkov v počastitev spomina na rojstvo in smrt Mahatme Gandhija, delegacija v sestavi veleposlanice Kumarjeve in drugega sekretarja veleposlaništva Indije, Ravija Kumarja Jaina ter župana Tilna Kluglerja, podžupanje Martine Šisernik, podžupana dr. Petra Pungartnika ter direktorice Koroške galerije likovnih umetnosti dr. Andreje Hribernik in direktorja Koroškega pokrajinskega muzeja mag. Tadeja Pungartnika je obiskala tudi spominsko obeležje.

Nje. Eksc. Namrata S. Kumar je na položaju nadomestila veleposlanika Nj. Eksc. Param Jit Manna, ki je bil na položaju od leta 2017-2020 .

Kot so pojasnili slovenjgraški občini Slovenj Gradec z Indijo veže darilo, ki ga je v imenu indijske vlade leta 2010 mestu predal tedanji veleposlanik Nj. Eksc. V.S. Seshadri, kip Mahatme Gandhija pa v Slovenj Gradcu domuje zaradi poslanstva “glasnik miru”, kar je bil večji del svojega življenja tudi mislec in kasneje politik Mahatma (velika duša) Mohandas Karamčand Gandhi.

V Slovenj Gradcu vsakoletno obeležujejo ta, za Indijo dva pomembna datuma in hkrati državna praznika. To je rojstvo in smrt pomembnega borca za mir, ki pa je za dosego mirovniških in osamosvojitvenih ciljev izpod tedanjih kolonialističnih gospodarjev (Velike Britanije) uporabil nenasilne načine nestrinjanja in odpora.

VIR: MOSG

Dogodki