Search
Close this search box.

V Galeriji Ravne se bo predstavila koroška umetnica Monika Plemen

V Galeriji Ravne bo na ogled razstava koroške umetnice Monike Plemen, ki je lanskoletna nagrajenka natečaja “Koroška, kdo si?”.

Monika Plemen je lani prejela prvo nagrado natečaja Kluba koroških študentov “Koroška, kdo si?” in s tem razstavo v Galeriji Ravne. Mežičanka opravlja magistrski študij na ALUO v Ljubljani in v Halleju v Nemčiji.

Na svoji prvi samostojni razstavi bo predstavila tri serije grafik: “Metamorfoze”, “Forma”, “Forma viva” in knjigo “ONA”. Kot so pojasnili v galeriji, umetnica v svojem delu združuje poglobljeno introspekcijo z različnimi umetniškimi tehnikami, od fotografije do grafičnih tehnik litografije, jedkanice in suhe igle.

Litografija.
FOTO: KGLU

Razstava bo na ogled od 22. maja do 14. avgusta 2020.

Umetnica bo predstavila tri serije grafik:

“Metamorfoze” so grafična serija, ki je nastala leta 2019 in se lahko šteje za izhodišče njenega ustvarjanja. “34 delov svojega telesa je najprej fotografirala, te podobe pa nato prenesla na grafiko. Tak transmedialen način dela je povzročil, da so se podrobnosti zlile z ozadjem in postale neasociativne motnje.” so še pojasnili v galeriji ter dodali, da so “Metamorfoze” narejene v tehniki suhe igle in so grafike majhnih formatov. “Močno približani detajli so izgubili vsako mimetično vrednost in so lahko samostojni listi, hkrati pa presegajo omejitve motiva, ko jih sestavimo v različne kompozicije.”

V seriji grafik “Forma viva” je moč spremljati preobrazbo organskega motiva v grafični tehniki litografije. Za omenjeno serijo so povedali, da se je motiv tukaj odpovedal izhodišču v realnosti in postal le igra zaobljenih oblik. “Litografija, za razliko od suhe igle in jedkanice, umetnici omogoča drugačen proces ustvarjanja. Orodje na plošči ne pušča globokih sledi kot na kovinski plošči, posledično so konture mehkejše in senčenje je lahko subtilnejše.” Na teh grafikah se nekakšni mehurčki ali oblaki prelivajo drug v drugega in pridobijo iluzijo globine. “Umetnica abstraktne žive oblike prek sledečih si odtisov spreminja tudi z dodajanjem barvnih odtenkov.”

Umetnica na jedkanicah “Forma” variira podobne plastične oblike kot v prejšnji seriji, le da sedaj grafična tehnika pogojuje drugačen pristop, saj vrezovanje z ostrim predmetom v kovinsko ploščo ne dopušča enako mehkih prehodov med oblikami. “Sedaj je črta tista, s katero ostro omeji motiv, kompozicija pa se posledično prilagodi povsem novim realnostim. S črtnim senčenjem določenih predelov prekrivajočih se krožnic pri gledalcu zbuja mnoge asociacije in ne skriva svoje zavezanosti mimetičnemu.” so pojasnili.

Vse zgoraj opisane serije grafik spremlja še knjiga z naslovom “ONA”, katere format izhaja iz velikosti pametnega telefona. “V njej se umetnica poigrava z ambivalentnim značajem telefona kot sodobnega fetiša, ki nas spremlja na vsakem koraku. V knjigi je dnevniški zapis njenih doživetij, ki ga s pritiskom na gumb lahko kot zvočno knjigo tudi poslušamo.” so zaključili.

Pri tem naj še spomnimo, da je natečaj “Koroška, kdo si?” potekal tudi letos in je tudi že znana zmagovalka, ki se bo naslednjo leto predstavila s svojimi umetniškimi deli. Več o tem tukaj.

V Koroški galeriji likovnih umetnosti pa so ravno včeraj odprli dokumentarno-umetniško razstavo akademskega slikarja in pomembnega kulturnika Karla Pečka z naslovom Pečkov Slovenj Gradec. Več o razstavi tukaj.

VIR: KGLU