Search
Close this search box.

Na Ravnah so odprli stalno razstavo “Guštanj za jutrno” (FOTO)

Danes, 21. 1. 2020, je v Koroškem pokrajinskem muzeju, Muzeju Ravne na Koroškem potekalo odprtje stalne razstave Guštanj za jutrno, ki jo je oblikoval arhitekt Edi Koraca. Prisotne je med drugim nagovoril tudi župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen, poskrbljeno pa je bilo tudi za kulturni program, v katerem sta se predstavila Nadja Rošer in Marko Strmčnik.

Na razstavi, ki so jo v muzeju pripravili v sodelovanju z več zunanjimi institucijami in fotografi, ravenskimi gimnazijci ter prvič tudi z Društvom gluhih in naglušnih Koroške, je na ogled kulturno-zgodovinski razvoj Mežiške doline od prazgodovine do obdobja protireformacije.

Izbrali so posamezne teme, ki orišejo pomembne zgodovinske mejnike ter predstavijo arheološko, grajsko in sakralno dediščino doline. Med njimi več pozornosti namenjajo rimskemu najdišču Zagrad, srednjeveškemu Guštanju kot pomembnemu fevdalnemu in trgovskemu središču, sistemu protiturške obrambe dežele ter reformaciji in protireformaciji, ki jo je zaznamovala izgradnja cerkve sv. Uršule na Plešivcu.

V ospredje pa tokrat postavljajo izbrane muzejske predmete, fotografije in dokumente, ki simbolno pripovedujejo zgodbe in so vezni člen med posameznimi temami.

Več o razstavi si lahko preberete tud v prispevku, ki smo ga na naši strani objavili včeraj. Guštanj za jutrno: na razstavi o Mežiški dolini od prazgodovine do protireformacije.

Dogodki